Kriptolar:
32391
Bitcoin:
$98.611
% 0.61
BTC Dominasyonu:
%58.0
% 0.12
Piyasa Değeri:
$3.30 T
% 0.77
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 98.611
BTC Dominasyonu:
% 58.0
Piyasa Değeri:
$3.30 T

Dead Cat Bounce

Dead Cat Bounce, yani ölü kedi sıçraması terimi, uzun vadede düşüş gösteren varlığın kısa bir süreliğine yükselmesi ve ardından tekrar düşmeye devam etmesini ifade etmek için kullanılmaktadır.

Dead Cat Bounce terimi Wall Street’te ortaya çıkmıştır. Ve ”bir kedi ölü bile olsa, yüksekten düşerse sıçrar” mantığından türediği söylenmektedir. Bu fikir, büyük bir düşüş sırasında küçük bir yükselme ile bir geri dönüş ihtimalinin görülebileceği durumlara uygulanmıştır. Uzun süren düşüşler, düzeltmeleri de beraberinde getirir. Bu düzeltmeler ile fiyatlar yükselir. Yükselen trend bir sıçrama olarak ifade edilir ve sonrasında bu sıçrama aşağı yönde hareket etmeye devam eder.

Dead Cat Bounce, gelecekteki piyasa davranışını tahmin etmek için bazı durumlarda kullanılabilir. Finansal piyasalar ve kripto yatırımcıları tarafından bazı durumlarda teknik bir analiz modeli olarak da tercih edilmektedir.

Finans piyasalarında fiyat hareketleri tepeler ve dipler oluşturarak ilerler. Düz bir çizgi halinde ilerlemez. Dead Cat Bounce ( Ölü Kedi Sıçraması) terimi bunu ifade eder. Uzun süre aşağı yönlü hareket eden fiyat kısa süreliğine yukarı yönelir ve yaşanan bir yükselme sonrası tekrar düşüş eğilimi gözlenir. Ve hatta önceki destek seviyelerini kırarak yeni düşükler yaratmaktadır.

Dead Cat Bounce formasyonunda dikkat edilmesi gereken nokta, oluşumun ilk aşamalarında genel bir eğilimin tersine çevrilmesiyle karıştırılabilir ve yeni düşükler yaratılabilir. Bu nedenle Ölü Kedi Sıçrama Kalıpları, yatırımcıların trendin tersine dönmesini umarak long pozisyonlar açtığı boğa tuzağı ile de sonuçlanabilmektedir.

Dead Cat Bounce teriminin ilk olarak haber medyasında kullanımı Aralık 1985’te gerçekleşmiştir. Financial Times gazetecileri, bir komisyoncudan alıntı yaparak Horace Brag ve Wong Sulong “Ölü kedi sıçraması dediğimiz şey budur.” demiştir. Broker, güçlü aşağı yönlü hareketler sonrasında toparlanmaya başlayan Singapur ve Malezya finans piyasalarına atıfta bulundu. Bundan sonra Malezya ve Singapur ekonomileri düşmeye devam etti ve ancak sonraki yıllarda toparlanacaktı.

2009 Mart ayında, New York Üniversitesi’nden Nouriel Roubini, borsa toparlanmasını Dead Cat Bounce (Ölü Kedi Sıçraması) olarak nitelendirerek, kısa zamanda piyasanın seyri tersine çevireceğini ve düşüşün yeni düşüşlere yol açacağını öngördü. Gerçekte ise 2009 yılının mart ayında uzun sürecek bir boğa piyasasının başlangıcını işaret ediyordu.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir