Kriptolar:
30427
Bitcoin:
$61.418
% 0.49
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.23
Piyasa Değeri:
$2.29 T
% 1.22
Korku & Açgözlülük:
40 / 100
Bitcoin:
$ 61.418
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.29 T

Coin Mühendisi x ZKX Protocol AMA Özeti

ZKX PROTOCOL AMA ETKİNLİĞİ

ZKX Protocol ile 29 Mayıs tarihinde Coin Mühendisi olarak AMA etkinliğimizi gerçekleştirdiğimiz proje yetkilisi sorularımızı yanıtladı. Bizlere proje hakkında bilgiler verdi.

Yapılan tüm AMA içerik ve detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

İlk olarak kendisini tanıtmasını istediğimiz ZKX Protocol yetkilisi şunları aktardı:

Ben Eduard Jubany Tur, ZKX’in kurucusuyum. 2017’den beri kripto piyasasındayım. Çeşitli blockchain projelerinde çalışmaya başladım. Bu süre zarfında, ABD merkezli bir girişim fonu olan SOSV ile girişim sermayesi alanında da çalıştım. SOSV’nin BitMEX’e yaptığı yatırım sayesinde kripto türevleri piyasasında ön sırada yer aldım. BitMEX’in büyümesini izlemekten elde ettiğim bilgiler, ZKX fikrinin doğmasına yol açtı.

Ortak kurucularımla birlikte, DeFi projelerinin büyüme yaklaşımlarında ve Endonezya, Vietnam, Türkiye, Hindistan ve Rusya gibi bölgelerde değer sağlama konusunda bir boşluk olduğunu fark ettik. Bu da bizi, DeFi’nin bir sonraki nesline öncülük edecek yeni bir teknoloji setine ihtiyaç olduğunun farkına varmamıza yol açtı.

Sorular

S1: ZKX protokolü nedir ve onu farklı kılan nedir?

C1: ZKX, ticaret ve oyunlaştırmayı bir araya getiren ilk sosyal Perp Dex’tir. Son 2 yıldır ZKX’i geliştirirken odak noktamız, kullanıcılara bir CEX’in performansı ve ölçeklenebilirliği ile bir DEX’in deneyimini ve güvenliğini sağlamaktır.

İşte mimarimiz hakkında biraz bilgi: Borsamızın işlevlerini ölçeklendirmeye yönelik bir “Appchain”e sahibiz. Bu, merkezi borsalardan fiyatları alt saniyede alabilen bir iç oracle’ı içerir (bu arada, ZKX appchain’i saniyede 3 bloğa ölçeklendi ve her 10 saniyede 2000’den fazla API isteğini destekler), özgüvenli hesap (bu, sadece sizin fonlarınızın kontrolünüzde olduğu anlamına gelir) ve kendi köprümüz.

Stratejimizin temel bir parçası, ticareti sosyal hale getirmektir, bu da altyapıyı ve kullanıcı arayüzünü mükemmelleştirmeyi içerir. OG Trade ile, oyunlaştırılmış ticaret terminalimizle, kullanıcılar 30 dakikalık ticaret yarışmalarına PvP (Oyuncu vs. Oyuncu) savaş modunda katılabilir ve hacme, kar ve zararlara dayalı olarak rekabet edebilirler. Daha deneyimli tüccarlar için, Pro Trade gelişmiş ticaret araçlarıyla 24 saatlik ticaret yarışmaları sunar.

Bu kurulum, aktif, rekabetçi ve sosyal ticareti teşvik eder, kullanıcıların diğer tüccarların gerçek zamanlı eylemlerini gözlemlemesine, stratejileri karşılaştırmasına ve ilerlemelerini canlı liderlik tablosunda takip etmesine olanak tanır.

S2: ZKX Onchain Yaz Etkinliğini duyurdunuz. Lütfen bize tüm detayları açıklayabilir misiniz? Katılımcı olmak için ne yapmalıyız?

C2:Son zamanlarda Galxe ile bir görev kampanyası için ortaklık kurduk. Fikir, ZKX için yeni kullanıcılara ulaşmak ve tabii ki Galxe kullanıcılarının ZKX’i keşfetmesini sağlamaktı. Kampanya 20 Mayıs’ta başladı ancak 1 Haziran’a
kadar hala katılma şansınız var.

Neden katılmanız gerektiğine gelince, oldukça basit – Airdrop 2’ye katılım hakkı. Galxe’deki ZKX Quest kampanyasına katılımınız ve tüm görevleri tamamlamanız, Airdrop 2.0 için uygun olmanızı sağlayacaktır.

Görevler, sosyal ve onchain görevlerin bir karışımıdır ve bunları buradan kontrol edebilirsiniz.

S3:Ekosistem kullanıcıları neden ZKX Protokolünü tercih etmeli? ZKX hangi fırsatları sağlayabilir?

C3:OG Trade ve Pro Trade platformlarında devam eden ticaret yarışmalarına ev sahipliği yapıyoruz. Bu yarışmalar herkese açık ve katılımcılara çok sayıda ZKX jetonu kazanma fırsatı sunuyor. Ayrıca, tüccarlar şu anda Ekim ayına kadar her 2 haftada bir dağıtılan STRK ödülleri kazanabilirler.

OG Trade katılımcıları ayrıca, havadan düşürme uygunluğu kriterlerinin bir parçası olan OG Trade NFT rozetlerini kazanma şansına sahiptir.

Ayrıca, ZKX, kullanıcıları platforma getirdikleri yeni kullanıcılara dayalı olarak USDC ile ödüllendiren bir referans programı başlattı.

Buradan inceleyebilirsiniz

Başka bir ayırt edici özellik ise ZKX Klanlarıdır, kullanıcıların DeFi faaliyet geçmişlerine dayanarak özel NFT’ler talep edebilecekleri bir oyunlaştırılmış öğedir. Bu, aktif perps tüccarı olmak, DAO yönetimine katılmak veya Crypto Punks veya Pudgy Penguins gibi dikkate değer NFT koleksiyonlarına sahip olmak gibi unsurları içerir. Bu etkileşimler, kullanıcıları gelecekteki havadan düşürme uygunluğu için ZKX Klan NFT’sine hak kazandırır.

S4:Ekosisteme daha fazla likidite getirmek için gelecek planlarınız nelerdir?

C4: Şu anda Ethereum ve Starknet’te hizmet veriyoruz. ZKX’in misyonuyla uyumlu yeni ekosistemleri düşünüyoruz. ZKX, ticaret deneyimini ciddi bir şekilde oyunlaştırmaya çalışıyor. Bu nedenle, uygulama zincirini ve ilgili altyapıyı oluşturduk. Çapraz zincire geçerek daha fazla değer getireceğiz.

Başka bir önemli nokta, staking havuzları ve piyasa yapıcı havuzlarıdır. Ticaret yapmak istemeyen ancak bir miktar fonu stakelamak ve pasif gelir elde etmek isteyen kullanıcılar bulunmaktadır. Biz de bu yönde ilerlemek istiyoruz.

S5:Affiliate Programınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

C5: Affiliate programı, kripto topluluklarında öncülük eden kişilere, uzman tüccarlara ve etkileyici kişilere özel ve sınırlıdır. Bu program, DeFi’deki en rekabetçi USDC kazançlarından birini sunar.

Eğer bir tüccar topluluğunu yöneten biriyseniz veya etkileyici kişilerin iç çemberine sahipseniz, bu program tam size göre

Diğer herkes için, sadece bazı arkadaşlarınızı davet etmek istiyorsanız, referans programı herkese açıktır. USDC kazanabilir, ZKX havadan düşme hakkı kazanabilir ve ayrıca referans lider tablosundaki en iyi tüccarlar için aylık bir USDC havuzu bulunmaktadır.

ZKX Protocol hakkında daha detaylı bilgiye ve white-paper’a ulaşmak için buraya tıklayınız

 

Twitter Soruları

S1: $ZKX tokenini staking yapmanın kullanıcılara sağladığı faydalar nelerdir ve bunlar platformun yönetişim ve gelir dağıtım modeline nasıl entegre olur?

C1: Token ekonomisinin uzun vadeli olarak mantıklı ve sağlıklı olduğundan emin olmak istiyoruz. Geliri ZKX stakerlarıyla paylaşarak, token sahiplerinin arzı piyasadan çıkarması için bir teşvik oluşturuyoruz.

Platform büyüdükçe ve daha fazla ticaret gerçekleştiğinde, token sahipleri ticaretten ve likidasyonlardan USDC kazançları elde ederler.

Gelecekte ZKX stakerları için yönetişim özelliklerini nasıl etkinleştireceğimize dair daha yakından çalışmak istiyoruz. Bu süreç devam etmekte olan bir çalışmadır.

S2:OG Trade ve Pro Trade borsaları arasındaki temel farklar nelerdir ve her birinin hizmet vermek için tasarlandığı türdeki tüccarlar hangileridir?

C2:OG Trade, ticaret dünyasında standart olarak kabul edilen şeyi yeniden tanımlama şeklimizdir. Geleneksel ticaret platformları biraz durağan hale gelmiş ve genellikle aynı şekilde görünüp işlev görmektedir. OG Trade ile, ticaret deneyimini daha çekici ve heyecan verici hale getirmek için oyunlaştırma unsurlarını tanıtarak bu kalıbı kırmayı amaçladık.

OG Trade, 30 dakikalık ticaret yarışmaları sunar. Tüccarlar her 30 dakikada üç kategoride kazanabilir: Kar, Zarar, Hacim. Böylece herkesi eşit koşullarda ödüllendiriyoruz.

OG Trade arayüzü ayrıca ticaret tarzınıza tepki verir ve ticaret yaparken ekranda eğlenceli mesajlar sunar.

Öte yandan, Pro Trade daha deneyimli tüccarlar için inşa edilmiştir – ileri düzey araçlar ve özelliklere ihtiyaç duyanlar. Pro Trade, tüm tipte emirler, karmaşık ticaret özellikleri ve genel API’ler sunar. Bu platform, deneyimli tüccarlar, büyük oyuncular ve prop ticaret firmaları için tasarlanmıştır.

Temelde, OG Trade ve Pro Trade, farklı türdeki tüccarların farklı ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış iki farklı yaklaşımdır. Bu farklılıklara rağmen, her iki platform da ZKX uygulama zincirinde tek bir emir defterini paylaşır.

S3:ZKX Appchain, Substrate ve Starknet ZK-Rollup teknolojisini nasıl kullanarak gazsız ticareti sağlar ve merkezi olmayan bir emir defterini nasıl korur?

C3:Kesinlikle, ZKX Appchain’in gazsız ticareti sağlamak ve merkezi olmayan bir emir defterini korumak için Substrate ve Starknet ZK-Rollup teknolojisini nasıl kullandığına daha yakından bakalım.

Kripto sektörü içinde, türevleri ölçeklendirme için üç temel yaklaşım bulunmaktadır: tamamen zincir üzerinde AMM’ler (otomatik piyasa yapıcılar), roll-up tabanlı türevler ve appchain modeli. Her biri kendi güçlü yönleri ve zorluklarıyla gelir.

Tamamen zincir üzerinde AMM’ler, yeni varlıkları listelemek için orakllara güvenir ve yüksek bir derecede merkezsizlik sağlar, ancak ölçeklenebilirlik ve işlevsellik açısından sınırlamalarla karşılaşır. Roll-up tabanlı türevler, programlanabilirliği ve akıllı sözleşme kullanımını artırarak, basit bir Optimism örneğine benzer bir şey kullanarak geliştirilir. Ancak, ticaret sıralamasında merkezileşme sorunlarıyla ve veri işleme, emir eşleştirme ve fiyat beslemeleri için off-chain bileşenlere olan bağımlılıkla mücadele ederler. Bu yaklaşım umut vaat edici olsa da daha fazla geliştirme gerektirir.

ZKX, appchain modelini tercih etti ve protokolün ihtiyaçlarına özel olarak inşa edilmiş Substrate üzerinde çalışan bir özel blok zinciri işletiyor. Bu, borsa işlevselliği için gerekli diğer temel özellikler arasında dahili bir orakül modülü, API modülü ve emir defteri bulunmaktadır.

ZKX mimarisinin ayırt edici özelliği, L1 ve L2 akıllı sözleşmelerle entegrasyonudur, bu da değişmezlik ve güvenliği sağlar. L2 veya L1’de yerleştirilen işlemler, appchain tarafından işlenir ve sonuçları geri döndürür. Ancak, tüm fonlar L1 veya L2’de güvenli bir şekilde kalır ve hesap soyutlaması kullanır. Bu, işlemlerin ekonomik değerinin güvenli bir katmanda korunmasını sağlar, appchain ise gerekli ölçeklenebilirliği sağlar.

Substrate’yi özelleştirdik ve şu anda saniyede 3 blok üretiyoruz. Bu nedenle, genel olarak, diğer büyük perp protokollerine kıyasla benzer bir güvenlik ve performans düzeyine ulaştık. Birçok rakip, uzlaşma algoritması veya altyapıları için şık isimler kullanır. Ancak gerçekte, herkes özel bir zincir (Cosmos, Substrate), merkezi rollup SDK’sı (Optimism, Arbitrum, Polygon) veya akıllı sözleşmelerle vAMM modeli kullanır. Özel zincir ZKX ve Hyperliquid’dir. Merkezi rollup Lyra’dır. vAMM Drift’tir. Size bazı örnekler vermek gerekirse.

S4: ZKX’deki çapraz marj hesap yapısı, izole marj modeline kıyasla sermaye verimliliğini artırır ve likidasyon riskini azaltır.

C4: Pro Trade’de istediğiniz kadar çapraz marj hesabı oluşturabilirsiniz. Bu size, birden fazla marj hesabı içinde tek bir işlemi veya stratejiyi izole etme imkanı sağlar.

Ya da yaptığınız her şey için tek bir çapraz marj hesabı kullanabilirsiniz. Belgelerimizde daha fazla detay bulunmaktadır.

Likidasyonlar konusunda, büyük borsalardan (örneğin Binance ve OKX) gelen fiyatı içeren Mark Fiyatını kullanıyoruz, iç fiyat ile birlikte. Bu, ZKX fiyatında büyük bir hareket olduğunda, tüccarların korunduğundan emin olur, çünkü likidasyon yalnızca tüm önemli borsalarda fiyat aynı anda düştüğünde gerçekleşir.

Tüm formüller buradadır.

S5:Online oyun platformlarının başlıca sorunlarından biri, bir noktada oyunun sıkıcı hale gelmesidir. ZKX Protokolü’nün oyuncuları uzun süre motive edip platformlarına bağlı tutacak bazı özelliklerini paylaşabilir misiniz?

C5: ZKX tam donanımlı bir ticaret platformudur ve amacımız ciddi ve güvenilir bir DEX sunmaktır, ancak daha eğlenceli ve ilgi çekici özelliklerle. Bu dengeyi sağlamak istediğimiz nokta.

Şimdi, oyunlaştırılmış piyasa yapımı ve kopya ticaret havuzları eklemeyi düşünüyoruz. Ayrıca, appchain üzerine inşa edebileceğimiz diğer DeFi ürünlerine de bakıyoruz.

Genel olarak, kriptoda farklı türde kullanıcılar olduğunun farkındayız, bu yüzden hepsi için bir şeyler sunmak istiyoruz.

Telegram Soruları

S1:Lütfen ZKX köprüsünün potansiyelini, kullanıcılar için avantajlarını açıklayabilir misiniz ve mümkünse ZKX Appchain’in rolünü tartışabilir misiniz?

C1: ZKX köprüsü Nethermind Security tarafından tamamen denetlenmektedir, denetime zkx.fi adresinden ulaşılabilir.

S2:Bir kullanıcının değerli veya pasif bir ödül alabilmesi için uzun süre elinde tutabileceği minimum veya maksimum $ZKX token miktarı nedir?

C2:Dinamik stake havuzu modelimiz var. Staking’i TGE gününde yayınlayacağız. Kullanıcılar X süre boyunca jetonları kilitlemeyi seçebilir. Tokenları ne kadar uzun süre stake ederlerse, elde edebilecekleri gelirin yüzdesi de o kadar yüksek olur.

S3:Sonuçta ZKX vizyonunuz nedir? Proje uzun vadede neyi başarmaya çalışıyor ve oraya nasıl ulaşmayı planlıyorsunuz? Nihai vizyonunuz ve misyonunuz dünyada nasıl bir fark yaratacak?

C3:Katılım önemlidir. Gelişmiş ticaret araçlarını dünyadaki herkese sınırlama olmaksızın sunuyoruz. Finansın herkese açık olması gerektiğini düşünüyoruz. ZKX’in ruhu gelişmekte olan pazarlarla ilgilidir; Türkiye, Vietnam, Endonezya ve diğerleri gibi ülkelerle ilgilidir. Bu ülkeler Web3’ün geleceği için çok önemli ve oradaki insanlar blockchain teknolojilerinden çok faydalanıyor.

S4:#ZKX’te yeni başlayanlar için kaldıracı sınırlayacak ve kullanıcı fonlarını koruyacak bir mekanizma var mı?

C4:İstediğiniz kaldıraç miktarını seçebilir veya kaldıraç olmadan işlem yapabilirsiniz. Kaldıraç oranının 20 katına kadar çıkıyoruz. Yalıtılmış sigorta fonlarını ve otomatik borç kaldırmayı içerecek şekilde risk yönetimi sistemimizi geliştiriyoruz. Bu değişiklikler, pazar başına daha yüksek miktarda kaldıraç kullanılmasına olanak tanıyacak.

S5:ZKX’in Starknet’te olması hayati önem taşıyor mu? Neden özellikle Starknet Ağını seçtiniz? Gelecekte farklı ağlara geçecek misiniz?

C5: We are looking at moving to new networks for ZKX V2. Starknet has solid engineering and are the leaders in ZK technology. Transactions on Starknet cost less than $0.01, cheaper than Solana. It’s a serious ecosystem with less scams and rugs.

ZKX Protocol ile daha fazla bilgiyi X hesabında bulabilirsiniz.

Coin Mühendisi Katıl üyesi olarak ayrıcalıklardan yararlanabilir, Gönülden destek seçeneği ile özel Telegram grubumuza dahil olabilirsiniz.

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir