Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$98.519
% 4.40
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 98.519
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

Çin’le ilgili umutlar ve daralan arz, petroldeki artışın sürmesini sağladı

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Piyasaların, Çin’deki COVID-19 tedbirlerinin nihai olarak azaltılması ile ülkenin ham petrol talebinde artış olacağına dair beklentisiyle Pazartesi günü petrol fiyatları yükselirken Rusya’nın petrol sevkiyatlarına yönelik kısıtlamalar da arzı daraltacak gibi görünüyor.

Geçen haftayı düşüşle kapatan ham petrol fiyatları, Çin’in katı COVID-19 politikası kapsamındaki bazı tedbirleri ilk kez gevşeteceğini açıklamasının ardından Cuma günü sert bir yükseliş gösterdi. Bu hamle, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısının COVID-19 kısıtlamalarının, nihai olarak azaltılması için pozisyon aldığı beklentilerini artırdı.

Ancak ülke hâlâ, birçok ekonomik merkezde tekrar karantina uygulayarak enfeksiyonlarda görülen artış ile mücadele ediyor. Bu durum, Pazartesi günü petrol fiyatlarında büyük artışlar yaşanmasına engel oldu.

Brent petrol Asya’da erken ticarette yaklaşık %1 artışla 96,68 dolara yükselirken WTI %0,6 artarak 88,15 dolara ulaştı. Her iki sözleşme de geçen hafta sırasıyla yaklaşık %2,6 ve %4 değer kaybetti.

Fed Yöneticisi Christopher Waller’ın, bankanın önümüzdeki aylarda daha yavaş bir faiz artırım hızı düşünürken enflasyona karşı duruşunu yumuşatmadığı konusunda uyarmasıyla, Fed’den gelen şahin sinyaller de petrol fiyatları üzerinde ufak bir baskı yarattı.

Artan faizler ve Çin’deki karantinaların talebe ilişkin endişeleri artırmasıyla, ham petrol fiyatları bu yıl 130 doların üzerindeki zirvesinden epey uzaklaştı.

Ancak özellikle OPEC’in günlük 2 milyon varillik üretim kesintisini açıklamasının ardından arzın sıkılaşması fiyatlarda bir toparlanmaya yol açtı. Aralık ayından itibaren yürürlüğe girmesi beklenen kesintinin arzı sıkılaştırması ve muhtemelen fiyatlara fayda sağlaması bekleniyor.

Avrupa’nın Rusya’dan petrol sevkiyatına getirdiği yasak da Aralık ayından itibaren geçerli olup yıl sonuna doğru ham petrol arzını daha da daraltabilir.

Bununla birlikte arzın sıkılaşmasının önümüzdeki aylarda fiyatlara fayda sağlaması beklenirken ham petrole yönelik düşüş yönlü riskler de devam ediyor. Çin’de kötüleşen COVID-19 enfeksiyonları, ülkenin ekonomik faaliyetlerini bir kez daha sekteye uğratarak ham petrol talebini azaltabilir.

Artan faiz oranları ve beklenenden daha yüksek gelen enflasyon da özellikle ekonomik faaliyetin beklenenden daha fazla yavaşlaması halinde ham petrol talebi için potansiyel bir risk oluşturuyor.

ABD hükümeti ise benzin maliyetlerini düşürmeye yardımcı olmak için Stratejik Petrol Rezervi’nden tekrar petrol kullanma tehdidinde bulundu.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir