Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$94.286
% 3.04
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 94.286
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Çin’deki riskler ve arz kesintileri ile ilgili endişeler nedeniyle petrol karışık seyrediyor

Perşembe günü petrol fiyatları, yatırımcıların Çin’deki COVID-19 kesintilerinden kaynaklanabilecek potansiyel olumsuzlukları değerlendirmesiyle dalgalı bir seyir izledi ancak ABD’deki arz sıkışıklığı ve Avrupa’daki ısıtma yakıtı talebi, yakın vadede bir miktar yükselişe işaret etti.

Londra’da işlem gören Brent %0,1 düşüşle 93,96 dolara gerilerken ABD WTI neredeyse değişmeyerek 88,48 dolarda kaldı. Her ikisi de Çarşamba günü sırasıyla %1,6 ve %2 artışla kapanmıştı.

Yatırımcılar Avrupa’nın, akut doğal gaz sıkıntısı nedeniyle kış aylarında ısıtma yakıtına yöneleceği ve bunun da petrol fiyatlarını artıracağı beklentisiyle ham petrolde alım yaptı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) önümüzdeki aylarda böyle bir eğilimin yaşanabileceğine işaret etti.

ABD’de 9 Eylül haftasında ham petrol stokları, bir önceki haftaya kıyasla daha küçük bir artış kaydetti – Stratejik Petrol Rezervi’ndeki (SPR) büyük düşüş bu artışa epey katkıda bulundu.

Beyaz Saray, rekor seviyelerdeki benzin fiyatlarını düşürmek için bu yıl SPR’den çok yararlandı ve rezervi 38 yılın en düşük seviyesine getirdi. Ülkenin bu yıl içinde rezervi yeniden doldurmak için ham petrol satın almaya başlamasıyla petrol fiyatlarının yükselmesi bekleniyor.

Demir yollarındaki iş bırakmadan kaynaklanabilecek olası kesintilerin de kısa vadede fiyatları desteklemesi bekleniyor.

Öte yandan piyasalar ABD’de yükselen faiz oranlarının resesyonu tetikleyeceğinden ve bunun da petrol talebini ciddi şekilde düşürebileceğinden korkuyor. Faiz oranlarındaki artıştan kaynaklanan dolardaki güçlenme de ham petrolü Asyalı birçok ithalatçı için pahalı hale getiriyor ve bu da talepte düşüşe yol açıyor.

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’de ham petrol talebinin düşmesinin de fiyatlar üzerinde baskı yaratması bekleniyor. Ülkede bu yıl yaşanan bir dizi COVID-19 karantinası, ekonomik faaliyeti neredeyse durma noktasına getirdi.

Pekin’in geçen hafta yeni karantina tedbirleri almasıyla birlikte IEA, ülkedeki talebin daha da kötüleşebileceği uyarısında bulundu.

Yükselen faiz oranları ile artan ekonomik durgunluk korkularının talep görünümünü bozması nedeniyle petrol fiyatları, bu yılın başlarında ulaştığı yüksek seviyelerden düştü.

Enflasyon seviyelerinin dünya genelinde yüksek kalmaya devam etmesi ve faiz oranlarının daha da yükselecek olması nedeniyle bu endişelerin devam etmesi bekleniyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir