Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$95.390
% 1.65
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 95.390
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

Çin “sorumlu güç” misyonunu derinleştirecek

Uluslararası siyasette sorumlu güç konumundaki Çin Komünist Partisi 20. Ulusal Kongresi ile beklentileri karşılamaya devam edecek. Çin’in insanlığın ortak kader toplumu vurgusu ve geliştirdiği inisiyatifler özellikle gelişmekte olan ülkeleri yakından ilgilendiriyor.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi’nin başlamasına bir haftadan daha kısa bir süre kaldı. Parti reform ve dışa açılma sürecinin başlamasından bu yana her beş sene de bir Ulusal Kongre düzenleyerek Çin siyasetinin kurumsallaşmasını temsil eder hale geldi. ÇKP 20. Ulusal Kongresi, Parti’nin önümüzdeki dönemde hangi yol haritasını izleyeceğini, ilkesel hedeflerini uluslararası kamuoyuna aktaracak.

Bölgesel çatışmalar, şiddetli Covid-19 salgını, küresel ekonomik toparlanmadaki gecikme ve yükselen sağcı popülist ideoloji bağlamında ÇKP 20. Ulusal Kongresi küresel siyaset açısından önem kazanıyor. ÇKP 20. Ulusal Kongresi henüz başlamamış olmasına karşı şimdiye değin verilen mesajlar yeni dönemde Çin’in modernizasyonu eşliğinde ulusal gençleşmesine hız vereceği ve insanlık için ortak kader topluluğunu teşvik edeceği yönünde.

Küresel güvenlik ve kalkınma önemini koruyor

Çin’in insanlık için ortak kader topluluğu fikri sayesinde küresel dünya barışı ve kalkınma yönündeki tartışmaları net bir çerçeve almasına kesin gözüyle bakılıyor. Çin daha önce Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Birleşmiş Milletler’in (BM) sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile uyumlu Küresel Kalkınma İnisiyatifi’nin kamuoyuna duyurmuştu.

Çin’in yeni dönemde belirleyici yol haritasının değerlendirilmesi özellikle gelişmekte olan ülkeler açısında büyük önem arz ediyor. Zira Çin Halk Cumhuriyeti, tarihte savaş ve yağma yerine büyük ölçekli ekonomi ve modernleşmeyi hayata geçiren nadir ülkeler arasında. Yakın geçmişe bakıldığında da bu sürecin devam ettiğini görmek mümkün. Çin 2013’ten 2021’e kadar süre içerisinde küresel ekonomik büyümeye yüzde 30’luk katkı sağladı ve bu alanda birinci olmaya devam ediyor.

Ekolojik bir medeniyet kurulmalı

Küresel ekonomik kazanımları küresel yönetişim alanına taşıyan Çin’in en belirgin hamlesi ise dünya nüfusunun yüzde 70’ine ev sahipliği yapan coğrafyaya Kuşak ve Yol İnisiyatifi’ni sunması oldu. Kuşak ve Yol İnisiyatifi kapsamında önümüzdeki on yıl içinde 1-2 trilyon dolarlık yatırım öngörülürken, Dünya Bankası 2018 sonu itibari ile biten ve devam eden projelerin toplam bedelinin 500 milyar doları aştığını duyurdu.

ÇKP 20. Ulusal Kongresi’nin uluslararası boyutunu yorumlayan Eski Birleşmiş Milletler Çevre Programı Genel Müdürü ve Eski Genel Sekreter Yardımcısı Erik Solheim “Çin, ekolojik bir medeniyete ve insanlığın ortak refahına yönelik küresel liderliği için yeni yüksek hedefler belirlemeli.’ diye konuştu. Sosyalist Çin’in Dostları isimli İngiltere merkezli kuruluştan Carlos Martinez de Çin yeni dönemde “ortak refah” projelerine ağırlık vereceği ve dış politikada da “kazan-kazan” iş birliği yolunda gideceği ön görüsünde bulundu.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu-CRI Türk Dış Haberler Servisi

Bu makale ilk olarak Hibya Haber Ajansı üzerinde yayımlanmıştır

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir