Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$95.486
% 1.65
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 95.486
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Büyük İsimler, Haftaya Altın’da Bunları Bekliyor!

Dünya Altın Konseyi (WGC) yıllık araştırmasın yayımladı. WGC, dünya genelindeki merkez bankalarının altını önemli bir rezerv varlık olarak görmeye devam ettiğini belirtiyor. Ayrıca 2022 boyunca altın almaya devam etmelerini bekliyor. Bu gelişmeler ışığında analistler, altın beklentilerini paylaşıyor.

Merkez bankaları neden altın alıyor?

WGC, Çarşamba günü, 57 merkez bankasının yayınlanan sonuçlarında yıllık Merkez Bankası Altın Rezervleri (CBGR) anketine yanıt verdiğini söyledi. Ankete katılanların %25’i önümüzdeki 12 ay içinde değerli metal rezervlerini artırmayı beklediklerini açıkladı. 2021 anketinde, ankete katılanların %21’i altın varlıklarını artırmayı planlamıştı. Analistler raporda, şu hususlara yer veriyor:

Uluslararası para sisteminde beklenen değişiklikler ve rezerv para ekonomilerinde artan ekonomik risklere ilişkin endişeler de önemli faktörler. Bununla birlikte, planlanan satın almalar başlıca olası bir küresel mali krizle ilgili artan endişeden kaynaklanıyor.

WGC, bu yılki anketin gelişmiş ekonomilerdeki merkez bankaları ile yükselen piyasalardaki ve gelişmekte olan ekonomilerdeki (EMDE) merkez bankaları arasında yeni bir ayrımın altını çizdiğini söyledi. Rapor, satın almak isteyen merkez bankalarının %25’inin EMDE ülkelerinden olduğunu belirtiyor. Toplamda, EMDE merkez bankalarının %80’i küresel altın rezervlerinin gelecek yıl artmasını bekliyor. WGC raporda, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Sonuçlar, bu bankaların altını, özellikle risk azaltıcı varlıklara daha fazla ihtiyaç olduğu bir zamanda, genel rezerv yönetimi stratejilerinin daha önemli bir bileşeni olarak görme eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Peki merkez bankaları altını neden elinde tutuyor?

Merkez bankalarının cevaplarındaki en büyük neden tarihsel konumu. Geçen yıl çoğu merkez bankası, kriz zamanlarındaki performansı nedeniyle altını elinde tuttuğunu belirtmişti. Bu gerekçe bu yıl ikinci sıraya düştü.

İlk beş nedeni şu şekilde özetleyebiliriz: Merkez bankaları altını uzun vadeli bir değer/enflasyon hedge aracı olarak görüyor. Ek olarak temerrüt riski yok. Ayrıca etkin bir portföy çeşitlendiricisi. Analistler, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Daha zorlu bir ekonomik ve jeopolitik ortam var. Bu nedenle merkez bankası altın talebinin güçlü kalmaya devam etmesi muhtemel. Çünkü, altının güvenli liman ve enflasyondan korunma özellikleri merkez bankalarının inancını güçlendiriyor.

“Altın için uzun vadeli görünümün, bunun etrafında dönmesi gerekiyor”

Bir piyasa analisti, altın piyasasının üç haftalık bir bekletme modeline hapsolduğunu söylüyor. Ayrıca, gelecek haftaki Federal Rezerv para politikası toplantısına kadar konsolide olmaya devam edeceğini belirtiyor.

StoneX’in EMEA ve Asya için Piyasa Analizi Başkanı Rhona O’Connell, son haftalık analizini yayımladı. Analist, altın yatırımcılarının gelecek haftaki duyurunun ardından olası beklenmedik tepkilere bakmalarını söylüyor. Buna ek olarak, daha büyük resme odaklanmaları gerektiğini belirtiyor.

Bu arada altın fiyatları 1.850 dolar seviyesinde işlem görmeye devam ediyor. Fed’in agresif para politikası duruşuna rağmen, piyasalar faiz oranlarının yıl sonunda %3,50’ye ulaşacağını tahmin ediyor. Ancak, enflasyon baskıları yüksek kalmaya devam edecek. Bu bağlamda Rhona O’Connell, şunları söylüyor:

Şu anda, ABD’nin iki yıllık faizleri %2,7, manşet enflasyon %8,2. Ancak yine de yıllık hesaplamalardan çıkarılacak bazı sonuçlar var. Faiz artırımlarıyla ilgili manşetlerin piyasalarda ani tepkilere yol açması muhtemel. Buna rağmen, değerli metal için uzun vadeli görünümün kalıcı negatif reel faizler etrafında dönmesi gerekiyor.

“Temel finansal parametreler altını desteklemeye devam ediyor”

Piyasalar yaz boyunca önemli faiz artışlarını fiyatlamaya devam edecek. Buna karşın O’Connell, Fed’in bilançosunu küçültme planının mevcut para politikalarına nasıl uyacağına dair hala çok fazla belirsizliğin olduğunu kaydediyor. Coinmuhendisi.com olarak bildirdiğimiz üzere bu ay Fed, bakiyesini 47,5 milyar dolar düşürmeye başladı. Eylül ayına kadar bilançosunu 95 milyar dolar küçültmeye başlayacak. Bu kapsamda analist, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Sıkılaştırma, tahvil faizlerine doğal bir canlılık veriyor. Ayrıca bunun Fed’in faiz artırımı konusunda tahvil piyasalarının iskonto ettiğinden daha az agresif olmasına izin vermesi kesinlikle mümkün. Yani, temel finansal parametreler sarı metal için destekleyici olmaya devam ediyor. Ancak profesyonel piyasalar hala herhangi bir boyutta taahhütte bulunmuyor.

“Altın ETF’lerine akışının bir ay içinde en güçlü olduğunu görünce rahatladık”

City Index kıdemli piyasa analisti Matt Simpson, altın tahminlerini paylaştı. Analist, şu seviyelere dikkat çekiyor:

Altın, dün 1.848 dolar civarında destek sağladı. Ayrıca, bir dizi daha yüksek dip basmış olarak, bugün 1.850 dolar civarında oldukça rahat görünüyor.

Bilindiği üzere aylık ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri, Cuma günü açıklanacak. Reuters anketine göre ekonomistler yıllık enflasyonun %8.3 olmasını bekliyor. Matt Simpson, konuya ilişkin olarak şunları söylüyor:

Her iki yönde de sürdürülebilir bir hareket görmeden önce muhtemelen yarınki TÜFE raporuna kadar beklememiz gerekecek. Ancak dün altın ETF akışlarının bir ay içinde en güçlü olduğunu görünce rahatladık.

“Belirsizlik şu anda altın fiyatını bir aralıkta tutuyor”

SPDR Gold Trust, dünyanın en büyük altın destekli ETF’sidir. Hisseleri Salı günkü 1.063.06 tondan Çarşamba günü %0,2 artışla 1.065.39 tona yükseldi. AirGuide kurumsal danışmanlık direktörü Michael Langford’ın altın tahmini ise şu yönde:

Belirsizlik şu anda altın fiyatını bir aralıkta tutuyor. Ancak eğilim Nisan’dan bu yana açıkça düşüş gösteriyor. Ayrıca, altının karşı karşıya olduğu en önemli sorun, yükselen faiz ortamında getiri sağlamaması.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir