Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen KPSS sınavının ardından bir sürü iddia Türkiye gündeminde yer almaya başladı. Birçok kişi sınav sorularının çalındığını ve kopya soruların sorulduğunu öne sürdü. Öyle ki sınava katılan binlerce kişi, Twitter’da sınavın iptal edilmesini ve yeniden yapılmasını istediğini paylaştı. Bununla birlikte sorular çalındı iddiası, kripto alanını da etkisi altına aldı. Bir iddiaya göre kimliği belirsizlik kişiler, KPSS sorularını deep web üzerinden satışa çıkardı. Soruları satışa sunan kişilerin bir altcoin projesini ödeme yöntemi olarak talep etmesi dikkat çekti.
KPSS soruları bu altcoin ile satışa çıktı iddiası
Deep web (karanlık internet), internet dünyasındaki sıradan kullanıcıların erişmediği bir dünyayı ifade ediyor. Özellikle bu internetin bu bölümünde, silah ticareti gibi çeşitli yasa dışı olayların gerçekleşmesi, insanların dikkatini çekiyor. Bu kapsamdaki son olay Türkiye’den geldi. Geçen hafta sonu gerçekleşen KPSS sınav sonuçlarının çalındığı iddiası gündemi kasıp kavuruyor. Bununla birlikte yeni bir iddia, soruların deep web üzerinden satıldığını öne sürüyor. İddiaya göre, KPSS soru satışları deep web’de bir altcoin projesi ile gerçekleştiriliyor. Deep web kullanıcıları, KPSS soruları için temelde Bitcoin ve Monero’yu talep ediyor. Bu kripto paraların doğası iddia ile uyumluluk gösteriyor. Coinmuhendisi.com olarak bildirdiğimiz üzere Monero, gizlilik tabanlı bir altcoin projesi. Ayrıca, ABD gibi birçok ülkede yasa dışı işlere alet olduğu için yasaklanmanın eşiğinde.
Bununla birlikte satış işlemlerinin bazıları Escrow sistemi üzerinden gerçekleşiyor. İddiayı ortaya atan kullanıcının paylaştığı görselde bu özelliğin seçilebilmesi dikkat çekiyor. Escrow özelliği dolandırıcılığı önlemek için sık sık bu tür platformlarda kullanılıyor. Deep web, doğası gereği birçok dolandırıcı ve hırsızı da bünyesinde bulunduruyor. Escrow ile yapılan ödemelerde alıcının verdiği para hemen satıcıya geçmiyor. Para, öncelikle bağımsız bir likidite havuzunda bekletiliyor. Alıcı, satın aldığı ürüne ulaştıktan sonra, para satıcıya geçiyor. Böylece alıcılar, dolandırıcılıktan korunmuş oluyor. Platform üzerinde satıldığı iddia edilen bir KPSS sorusu için, satıcı 7,3 Monero (XMR) talep ediyor. Bu sayıda XMR güncel fiyat verilerine göre 1.000 dolara denk geliyor.
20 soru aynı çıktı
Kripto paralar ve altcoin projelerinden bağımsız olarak KPSS ile ilgili başka çalınma iddiaları da yer alıyor. Bunlardan en güçlüsü, soruların bir yayınevinin denemeleriyle örtüşmesiydi. Buna göre 20 soru, yayınevinin deneme testiyle aynı çıktı. Bunun sonucunda KPSS sınavını düzenleyen ÖSYM açıklama yapma kararı aldı. ÖSYM, tüm iddiaları yalanladı ve soru benzerliği iddialarının asılsız olduğunu ifade etti.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.