Blockchain güvenlik firması PeckShield Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Binance Smart Chain (BSC) tabanlı bir meme coin olan Web3Memes’in (W3M) arkasındaki geliştiricilerin, tokenın yaklaşık 625 Binance Coin’lik (BNB) likidite havuzlarını boşalttığını söyledi. Yani, dolandırıcılar yaklaşık 235.000 dolarlık BNB’yi kapmış bulunuyor. Coinmuhendisi.com olarak bu kötü olayın detayları aktarıyoruz…
Meme coin projesinde geliştiriciler 235 bin dolarlık likidite havuzunu boşalttı
PeckShield, Web3Memes isimli bir kripto paranın arkasındaki geliştiricilerin, yaklaşık olarak 235 bin dolara denk gelen 625 Binance Coin’lik (BNB) likidite havuzunun boşalttığını belirtti. PeckShield, söz konusu istismarı ilk olarak bir tweet’te bildirdi. “PeckShield, Web3Memes’in ‘rugged’ olduğunu tespit etti. 0x5adbffa751abcdfc94d2a81f5657113d37a3494f, TornadoCash’e 625 BNB yatırdı” şeklinde tweet attı. PeckShield, “rugged” diyerek son zamanlarda merkeziyetsiz finans (DeFi) alanında çokça karşımıza çıkan “rug pull” olayından bahsediyor. Bu dolandırıcılık yöntemi, bir projenin arkasındaki kişilerin, yatırımcıların fonlarını toplayıp kaçması olarak tanımlanabilir.
Blockchain verileri, tokenın erken saatlerde oluşturulduğunu ve kısa bir süre sonra Binance Smart Chain tabanlı PancakeSwap’ta listelendiğini gösteriyor. W3M, takip eden saatlerde 1.800’den fazla işlem gördü. Ayrıca, yazım sırasında 1.000 kişinin üzerinde yatırımcısı bulunuyor. Bununla birlikte, anonim geliştiriciler, W3M’nin yayınlanmasından yaklaşık beş saat sonra ticaret likiditesini çekerek, “rug pull” yaptı.
Web3Memes’in fiyatı, neredeyse yüzde 100 düştü
W3M fiyatları, rug pull’ın ardından yüzde 100’e yakın bir düşüşle, 0.000000204 dolarlık yüksek seviyelerden 0.000000000277 doların altına indi. Web3Memes gibi tokenlar, BSC veya diğer ağlardaki herkes tarafından çıkarılabilir. Tokenı çıkaranlar daha sonra bu tür tokenları Tether veya BNB gibi başka bir popüler tokenla eşleştirebilir ve çifti ilk likidite sağlayarak merkezi olmayan bir borsada listeleyebilir. Süreç tamamen otomatiktir ve üçüncü taraflar veya merkezi varlıklar yerine akıllı sözleşmelere dayanır. Bir rapora göre 2021’de 2.8 milyar doların üzerinde yatırımcı fonu rug pull sonucu çalındı. Rakam, yıl boyu gerçekleşen tüm dolandırıcılık gelirlerinin yüzde 37’sini oluşturuyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.