Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$92.978
% 2.90
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 92.978
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Bu Hafta Takip Edilecek 5 Önemli Gelişme

Önümüzdeki hafta yatırımcıların dikkati, politika yapıcıların Çarşamba günü 75 baz puanlık üçüncü bir faiz artışına gitmesinin beklendiği Fed’de olacak. Tek oyuncu Fed değil – İngiltere, İsviçre ve Japonya’daki merkez bankası politika yapıcıları da enflasyona karşı küresel mücadelenin yoğunlaştığı haftada bir araya gelecek. Bu arada ABD hisse senetleri, daha yüksek faiz oranlarının ekonomiyi sıkıntıya sokacağı korkusuyla bir dalgalı haftaya daha hazırlanıyor.

İşte yeni haftaya başlarken bilmeniz gerekenler:

1. Fed’in kararı

Ağustos ayına ilişkin beklenenden yüksek gelen ABD enflasyon rakamları, Fed’in Çarşamba günü yapacağı toplantıda büyük bir faiz artışına daha gideceği yönündeki beklentileri güçlendirdi.

Piyasalar 75 baz puanlık bir faiz artışını fiyatladı ancak bazı yatırımcılar, kısa süre önce düşünülemeyecek bir aksiyon olan tam puanlık bir artışı da değerlendiriyor.

Piyasa gözlemcileri; ABD merkez bankasının parasal sıkılaştırmanın mevcut hızını, ekonominin gücünü ve enflasyonun devam etme olasılığını nasıl gördüğünün yanı sıra bilançodaki azaltımın nasıl ilerlediğine dair işaretler için tetikte olacak.

Bazıları, Fed’in bilançosunu ayda 95 milyar dolar azalttığı sürecin piyasa likiditesine zarar verebileceğinden ve ekonomiyi olumsuz etkileyebileceğinden endişe ediyor.

2. İngiltere Merkez Bankası

İngiltere Merkez Bankası BoE, geçen haftaki toplantının Kraliçe II. Elizabeth’in cenaze töreni nedeniyle bir hafta ertelenmesinin ardından Perşembe günü toplanıyor. Politika yapıcıların faiz oranlarını 50 baz puan daha artırması bekleniyor, bu da banka faizin %2,25’e getirecek. Ancak 75 baz puanlık bir artış da ihtimal dahilinde.

Bu, BoE’nin enerji fiyatlarına hükümet tarafından tavan fiyat getirilmesinden bu yana yapacağı ilk toplantı olacak. Tavan fiyat uygulamasının, enflasyonun olması gerekenden daha düşük bir seviyede gerçekleşmesine yol açması bekleniyor ancak tüketicilerin cebine girecek paranın enflasyonu daha uzun süre yüksek tutması muhtemel.

Cuma günü yeni Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, yeni Başbakan Liz Truss’un İngiltere’yi enflasyonu körükleme riski taşıyan düşük vergili bir ekonomi haline getirme vaadini nasıl yerine getirmeyi planladığına dair ilk açıklaması olarak “mali bir etkinlik” düzenleyecek.

Para ve maliye politikasının görünüşte birbirine zıt yönleri, dünyanın büyük ekonomileri arasında en yüksek enflasyon oranına sahip olan ancak aynı zamanda resesyona girme riski taşıyan İngiltere ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorlukların altını çiziyor.

.

3. Küresel merkez bankaları

İsviçre Merkez Bankası Perşembe günü toplanıyor ve yetkililerin 75 baz puanlık bir faiz artırımı yapması bekleniyor – bu da Euro Bölgesi’ndeki enflasyon İsviçre’nin çok üzerinde olmasına rağmen Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) son hamlesine benzer.

Avrupa’nın diğer bölgelerinde ise enflasyonun tahminleri aşmaya devam etmesi nedeniyle Norveç Merkez Bankası’nın Perşembe günü yapacağı toplantıda faizleri artırması bekleniyor.

Japonya Merkez Bankası da Japon yetkililerin bu ayın başlarında dolar karşısında son 24 yılın en düşük seviyesine inen zayıf yeni desteklemek için döviz piyasasına müdahale etmeye yakın olduğu yönündeki spekülasyonların olduğu bir ortamda Perşembe günü toplanacak.

Dolar, Fed’in politikayı agresif bir şekilde sıkılaştırmaya devam edeceği, BoJ’un ise benzeri görülmemiş genişleyici bir politikaya bağlı kalacağı görüşünden destek buldu.

4. PMI verileri

Euro bölgesi ve İngiltere’nin PMI verilerinin açıklanmasıyla birlikte Eylül ayında Avrupa’daki iş faaliyetlerine ilk bakış Cuma günü gerçekleşecek.

Euro Bölgesi PMI verisi, şimdiden iki ayı 50 puan altında geçirdi – bu da blokun, enerji şoku ve daha sıkı para politikası nedeniyle daha önce düşünülenden daha erken bir resesyona girebileceğinin bir işareti.

Geçtiğimiz Perşembe günü Dünya Bankası, dünya ekonomisinin ciddi şekilde yavaşladığı ve merkez bankaları kalıcı enflasyonla mücadele etmek için eş zamanlı olarak faiz oranlarını artırırken “önümüzdeki yıl küresel ekonomiye gelecek ılımlı bir darbe bile onu resesyona sürükleyebilir” uyarısında bulundu.

5. ABD hisse senetleri

ABD hisse senetleri Cuma günü kırmızı bölgede kapandı. S&P 500 ve Nasdaq enflasyon endişeleri, yaklaşan faiz artırımları ve ekonomiyle ilgili kötümser uyarı işaretleri nedeniyle Haziran ayından bu yana hafta bazında en büyük yüzdelik düşüşünü kaydetti.

İnatçı bir şekilde yüksek olan enflasyon verilerinin, Fed’in faizleri daha önce beklenenden daha hızlı ve yüksek miktarda artırmaya devam etmesini muhtemel hale getirmesi ve resesyon olasılığını artırması nedeniyle ABD hisse senetlerinin bu yılki dalgalı seyri azalma belirtisi göstermiyor.

New York’taki JPMorgan genel müdürü David Carter Cuma günü Reuters’a verdiği demeçte, “Piyasa önümüzdeki hafta Fed’in faizlerde büyük bir artış yapmasını beklerken gelecekteki faiz artışları konusunda muazzam bir belirsizlik ve endişe var.” dedi. “Fed, yapması gerekeni yapıyor. Biraz acı çektikten sonra piyasalar ve ekonomi kendini iyileştirecektir.”

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir