Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$68.802
% 0.14
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 68.802
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Bu Hafta Takip Edilecek 5 Önemli Gelişme

Perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon verileri, Fed’in faiz artırım hızını ne zaman yavaşlatmaya başlayabileceği konusunda fikir verebilir. Kongre’nin kontrolünün söz konusu olduğu Salı günkü ABD ara seçimlerinin sonuçları da odak noktasında olacak. Pekin’in COVID-19’a karşı sıfır toleranas politikası ekonomik hasara yol açmaya devam ederken Çin, ticaret ve enflasyon verilerini açıklayacak. Bu arada İngiltere, ekonominin resesyona girdiğini göstermesi beklenen GSYİH verilerini Cuma günü açıklayacak.

İşte haftaya başlamak için bilmeniz gerekenler:

1. ABD’nin enflasyon verileri

ABD’de Ekim ayı enflasyon rakamları Perşembe günü açıklanacak ve piyasa gözlemcileri, Fed’in faiz artırımlarının ardından fiyat baskılarının azaldığına dair işaretler arayacak.

Fed Başkanı Jerome Powell geçen hafta yaptığı açıklamada politika yapıcıların yükselen enflasyonu kontrol altına almak için faizleri, öngörülenden daha yüksek bir seviyeye çıkarabileceklerini söyledi. Ancak beklenenden daha zayıf bir veri, piyasaların, resesyon olasılığının yükselip yükselmeyeceğiyle daha fazla ilgilenmesine neden olabilir.

Ekonomistler yıllık enflasyon oranının %8 ve aylık enflasyon oranının %0,7 olarak gerçekleşmesini bekliyor.

2. ABD’de ara seçimler

ABD; Kongrenin kontrolünün ve Başkan Joe Biden’in görev süresinin kalan iki yılı için gündeminin söz konusu olduğu Salı günkü ara seçimlere hazırlanıyor.

Cumhuriyetçiler anketlerde önde gidiyor ve birçok analist muhtemel sonucun bölünmüş bir hükümet olacağına, Temsilciler Meclisinin ve muhtemelen Biden’in görev süresinin ikinci yarısı için Senato’nun GOP kontrolünde olacağına inanıyor.

Demokratların seçim umutları, seçmenlerin yüksek enflasyonla ilgili endişeleri nedeniyle darbe aldı ve Biden’in kamuoyu onay notu, bir yıldan uzun bir süredir %50’nin altında iken son bir Reuters/Ipsos anketinde %40 olarak gerçekleşti.

3. Borsalar

Wall Street Cuma günü toparlanarak zayıf bir haftayı geride bıraktı ancak hisse senetlerindeki zorlu ralli, önümüzdeki günlerde enflasyon verileri ve ABD ara seçimleriyle test edilecek.

Cuma günkü kazançlarına rağmen Dow, haftalık %1,39 düşüşle dört haftalık kazanç serisini sonlandırırken S&P 500 haftalık %3,34 ve Nasdaq %5,65 düşüşle Ocak ayından bu yana gördüğü en büyük haftalık düşüşünü yaşadı.

Enflasyon verileri bu yıl piyasalarda büyük hareketlere neden oldu, zira sürekli yüksek gelen okumalar, yatırımcıları faiz artışları ile ilgili beklentilerini artırmaya zorladı.

Analistler, Demokratların sürpriz galibiyetinin mali harcamalarda artışa ve enflasyon görünümüne ilişkin endişeleri artırabileceğini söyledi.

Reuters verilerine göre ABD hisse senetleri, bölünmüş hükümet dönemlerinde daha iyi performans gösterdi; Demokratların hem başkanlığı hem de Kongreyi kontrol ettiği dönemdeki %10’luk getiriye kıyasla bölünmüş bir Kongrede yıllık ortalama S&P 500 getirisi %14 ve Demokrat bir başkan yönetiminde Cumhuriyetçilerin elinde olan bir Kongrede ise %13 oldu.

4. Çin’in verileri

Cuma günü Çin ve Hong Kong borsaları, Pekin’in katı COVID-19 kısıtlamalarını yakında hafifletebileceği spekülasyonuyla büyük bir sıçrama yaptı ancak yetkililer Cumartesi günü ülkenin, politikasına bağlı kaldığını söyledi.

Çin’in önümüzdeki hafta açıklayacağı ticaret, enflasyon ve yeni kredi verilerinin, COVID-19 kısıtlamalarının talebi azaltması nedeniyle dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde süregelen zayıflığa işaret etmesi bekleniyor.

Pekin ayrıca yetkililer 1994’ten bu yana en kötü yılını geçiren yuanı desteklemeye çalışırken tükenmekte olan döviz rezervlerine ilişkin verileri de açıklayacak.

Fed’in, Mart ayında faizleri artırmaya başlamasından bu yana doların genel olarak güçlendiği bir ortamda Çin’in döviz rezervleri üst üste sekiz aydır düşerek 3 trilyon dolar olan psikolojik eşiğe çok yaklaştı.

5. İngiltere’nin GSYİH raporu

Cuma günü İngiltere, üçüncü çeyrek büyümesine ilişkin ön verileri açıklayacak ve bu verilerin, Eylül ayına kadar olan üç aylık dönemde ekonominin %0,5 daraldığını göstermesi bekleniyor.

Geçtiğimiz Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası (BoE), %10’un üzerinde seyreden enflasyon oranından kaynaklanan risklerle mücadele etmeye çalışırken faiz oranlarını artırdı ve uzun sürecek bir resesyon uyarısında bulundu.

BoE, enflasyonun içinde bulunduğumuz çeyrekte son 40 yılın en yüksek seviyesi olan %11’e ulaşacağını ancak İngiltere’nin 2008-09 finans krizinden daha uzun sürecek, iki yıllık bir durgunluğa girmiş olduğunu düşünüyor.

–Bu haberde Reuters’in katkısı bulunmaktadır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir