Yazar – Noreen Burke
Investing.com – ABD kazanç sezonu, Fed’in agresif faiz artırımı kampanyasının ekonomiyi resesyona sürükleyebileceği endişeleri ortasında başlıyor. Yatırımcılar, borçlanma maliyetlerindeki artışın halihazırda talebin yavaşlamasına yol açtığı ABD konut piyasası hakkında bilgi alacak. Birkaç Fed yetkilisinin yapacağı konuşmalar da gündemde yer alıyor. İngiltere’de Jeremy Hunt, Başbakan Liz Truss’un selefini kovmak zorunda kalmasının ardından bakan olarak ilk tam haftasını geçirecek. Çin’de açıklanacak üçüncü çeyrek ekonomi verileri, dünyanın ikinci ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorlukların altını çizerken Japonya’da yen tekrar müdahalelere maruz kalacak.
İşte yeni haftaya başlamadan önce bilmeniz gerekenler:
1. Kazanç raporları
Üçüncü çeyrek kazanç sezonu; güçlenen dolar ve devam eden yüksek enflasyon nedeniyle zorlu bir ortamda sonuçlarını paylaşacak şirketlerle başlıyor.
Reuters’in bildirdiğine göre S&P 500 şirketlerinin kazançlarının bir önceki yıla göre %4,1 artması bekleniyor ki bu da 2020’nin dördüncü çeyreğinden bu yana en yavaş büyüme olacak.
Refinitiv IBES’e göre analist tahminleri, gelecek yıl kârlarda yaklaşık %8’lik bir artış öngörüyor ancak birçok yatırımcı, resesyon riskleri nedeniyle bu tahmine şüpheyle yaklaşıyor.
Piyasalardaki satış dalgası hisse senedi değerlemelerini düşürdü ancak kazanç görünümündeki düşüş, hisse senetlerinin cazibesini azaltabilir. Önümüzdeki hafta kazanç raporlarını açıklayacak şirketler arasında Tesla (NASDAQ:TSLA), Netflix (NASDAQ:NFLX) ve Johnson & Johnson (NYSE:JNJ) yer alıyor.
2. ABD’nin konut verileri
Geçen hafta ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon verilerinin ardından gözler inşaat izinleri, konut başlangıçları ve mevcut konut satışları raporları ile konut piyasasına çevrilecek.
Artan faiz oranlarının konut talebini vurmasıyla, Temmuz ayında konut fiyatları 10 yıldan uzun bir süredir ilk kez düşerken mortgage başvuruları da azaldı.
Ekonomik takvimde ayrıca sanayi üretimi, Philly Fed İmalat Endeksi, Empire State İmalat Endeksi ve ilk işsizlik başvuruları raporları yer alıyor.
Bölgesel Fed başkanları Neel Kashkari, Charles Evans ve James Bullard da yakından takip edilecek açıklamalar yapacak.
Cumartesi günü Bullard; geçen haftaki TÜFE rakamlarının, enflasyonun “tehlikeli” hale geldiğini gösterdiğini söyledi ve Fed’in Kasım ve Aralık aylarındaki toplantılarında 75 baz puanlık faiz artırımına açık kapı bıraktı ancak bu çağrıyı yapmak için çok erken olduğunu da sözlerine ekledi.
3. İngiltere sükunet sağlamaya çalışıyor
Yıpranmış İngiliz devlet tahvilleri, İngiltere Merkez Bankasının (BoE) Cuma günü sona eren acil tahvil alım programının desteği olmadan Pazartesi günü işlem görmeye devam edecek.
İngiltere’nin yeni Maliye Bakanı Jeremy Hunt; Liz Truss ve eski Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng tarafından ortaya konan orijinal ekonomik planın finansal piyasaları altüst etmesinin ardından ülkenin kamu maliyesini onaracağını söyledi.
Hükümetin planlanan vergi indirimleri konusunda büyük bir U dönüşü yapmaya hazırlandığına dair , kamu maliyesine ilişkin korkuların hafiflemesine yardımcı olsa da tahvillerde yeni bir satıştan kaçınmak için bunun somut planlara dönüşmesi gerekecek.
Yatırımcılar ayrıca Çarşamba günü İngiltere’de açıklanacak olan ve hayat pahalılığı nedeniyle çift haneli rakamlara ulaşması beklenen Eylül ayı enflasyon verilerini beklerken Cuma günü açıklanacak olan perakende satış verilerinin tüketici harcamalarında düşüşe işaret etmesi bekleniyor.
4. Çin verileri
Salı günü Çin, üçüncü çeyrek GSYİH verilerini açıklayacak ve büyümenin bir önceki çeyreğe göre toparlanması beklenirken ekonomi, yaklaşık 50 yılın en yavaş yıllık büyüme oranını kaydetme yolunda ilerlemeye devam ediyor.
İkinci çeyrekte %0,4 olan yıllık büyüme oranının, Eylül ayına kadar olan üç aylık dönemde %3,4 artması bekleniyor.
Sıkı COVID-19 önlemlerinin yanı sıra Ukrayna’daki savaşın tedarik zincirinde neden olduğu aksaklıklar ve enflasyonu kontrol altına almak için borçlanma maliyetlerinde yaşanan sert artışlar nedeniyle yavaşlayan küresel büyüme, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi üzerinde baskı yarattı.
Analistler Çin ekonomisinin 2022 yılında %3,2 büyüyerek %5,5 olan resmi hedefin oldukça altında kalmasını bekliyor.
Yatırımcılar, ekonomi politikasına ilişkin herhangi bir gösterge için Pazar günü başlayan ve bir hafta sürecek olan Komünist Parti Kongresi’ni izleyecek.
5. Yen’e müdahale?
Geçen ay Japonya Merkez Bankasının (BoJ), 1998’den bu yana ilk kez piyasalara müdahale etmesinin ardından para birimini desteklemek için yeni adımlar atabileceği spekülasyonları nedeniyle döviz yatırımcıları yeni yakından izleyecek.
BoJ Başkan Yardımcısı Masazumi Wakatabe, Cumartesi günü yaptığı açıklamada yendeki son dalgalanmaların “açıkça çok hızlı ve çok tek taraflı” olduğunu belirterek para biriminin dolar karşısında 32 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ekonomiye yönelik potansiyel etkilerine ilişkin endişelere işaret etti.
Japonya; büyük ölçüde Fed’in agresif faiz artırımları ile BoJ’un %2 enflasyon hedefine ulaşmayı amaçlayan ultra genişlemeci para politikası arasındaki politik farklılıktan kaynaklanan yendeki sert düşüşleri durdurmak için Eylül ayında döviz piyasasına müdahale etti.
Japonya, kırılgan bir ekonomik toparlanmayı desteklemeye odaklanarak yükselen enflasyonla mücadele etmek için faizleri artıran küresel merkez bankaları arasında farkıyla öne çıkıyor.
–Bu haberde Reuters’in katkısı bulunmaktadır.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.