Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$69.558
% 1.81
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 69.558
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Bu Hafta Takip Edilecek 5 Önemli Gelişme

Yazar – Noreen Burke

Investing.com – Yatırımcılar, Fed’in faiz artışlarının ekonomi üzerinde ne kadar etkisi olduğunu değerlendirmek için Cuma günkü ABD istihdam raporunu dikkatle inceleyecek. Piyasalar, bankanın Kasım ayındaki toplantısında 75 baz puanlık bir faiz artırımı daha yapmasına yönelik iştahını ölçmeye çalışırken hafta boyunca Fed’den birkaç yetkilinin de konuşma yapması bekleniyor. ABD borsaları Cuma günü üst üste üçüncü çeyrek düşüşünü kaydettikten sonra dalgalı seyretmeye devam edecek gibi görünüyor. İngiltere’de yatırımcılar, Muhafazakâr Parti’nin yıllık konferansında hükümetin vergi indirimi bütçesinde herhangi bir U dönüşü belirtisi olup olmadığına bakacak. Bu arada OPEC’in Çarşamba günü yapılacak toplantısında büyük bir üretim kesintisi ihtimalini değerlendirdiği bildirildi.

İşte yeni haftaya başlarken bilmeniz gerekenler:

sterlinin düşmesine ve devlet borçlanma maliyetlerinin yükselmesine neden olan

1. Eylül ayı istihdam raporu

Cuma günü paylaşılacak olan Eylül ayı istihdam raporu, Fed’in agresif faiz artırımlarının iş gücü piyasası üzerinde bir etkisi olup olmadığını gösterecek.

Ekonomistler, ABD ekonomisinin geçen ay 250.000 istihdam yaratmasını, işsizlik oranının %3,7 seviyesinde sabit kalmasını ve ücret artışının yüksek seviyede olmasını bekliyor.

Son istihdam verileri, bir dizi büyük faiz artışına rağmen iş gücü piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğine işaret ediyor.

Güçlü gelecek bir istihdam raporu daha, Fed’in daha da şahinleşmesi gerektiğinin altını çizebilir ve merkez bankası, son kırk yılın en yüksek enflasyonuyla mücadele ederken faiz oranlarının ne kadar yükselmesi gerekebileceğine dair endişeler nedeniyle zaten zor durumda olan piyasaları karıştırabilir.

Öte yandan iş gücü piyasasının yavaşladığına dair göstergeler, Fed’in agresif sıkılaştırma temposunun ekonomiyi resesyona sürükleme riski taşıdığı yönündeki korkuları artırma potansiyeline sahip.

2. Fed konuşmaları

New York Fed Başkanı John Williams, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Chicago Fed Başkanı Charles Evans, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester dahil olmak üzere birçok Fed yetkilisi hafta boyunca açıklamalarda bulunacak.

Yatırımcılar, Fed’in Kasım toplantısında yine 75 baz puanlık bir faiz artırımı olasılığını değerlendiriyor. Fed yetkililerinin son açıklamaları, sıkılaştırma politikasını bırakmadan önce enflasyonun yavaşladığına dair net kanıtlar görmek istediklerine işaret ediyor.

Fed’in politika faizi şu anda %3,00-%3,25 aralığında, 2022’nin başındaki seviyesinden tam 3 puan daha yüksek ve yetkililer bu yılın ilerleyen dönemlerinde ve 2023’te daha fazla faiz artışı planlıyor.

Ekonomik takvimde ayrıca Ağustos ayı iş olanakları verileri ile Tedarik Yönetim Enstitüsünün, sağlam kalması beklenen imalat ve hizmet sektörü faaliyet anketleri de yer alıyor.

3. Borsada volatilite

Piyasalar; inatçı yüksek enflasyon, artan faiz oranları ve resesyon korkularıyla çalkalanan bir üçüncü çeyreği Cuma günü tamamladıktan sonra 2022’nin son ayağına giriyor.

Wall Street üç çeyrektir üst üste düşüş kaydetti: S&P 500 ve Nasdaq 2008’den bu yana en uzun kayıp serisini yaşarken Dow için son yedi yılın en uzun çeyrek düşüşü oldu.

Fed, çok yüksek seviyede olan enflasyonu kontrol altına almak için para politikasını sıkılaştırırken ABD Hazine tahvili getirileri, on yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyelerine ulaşarak hisse senedi değerlemelerine darbe vurdu.

Birçok yatırımcı, Fed’in enflasyonla mücadelesini kazandığına dair kanıtlar ortaya çıkana ve politika yapıcıların nihayetinde parasal sıkılaştırmayı sona erdirmesine izin verene kadar sert hareketlerin devam edeceğine inanıyor.

4. İngiltere piyasalarında çalkantı

Muhafazakâr Parti’nin yıllık konferansı Pazar günü başlıyor ve yeni hükümetin 23 Eylül’de açıkladığı, vergi indirimi ve bunu borçlanmayla ödeme planını da içeren “mini bütçe” ile piyasalarda bir çöküşü tetiklemesinin ardından piyasa katılımcıları, parti liderlerinin konuşmalarını yakından izleyecek.

Birkaç gün içinde sterlin rekor seviyelere indi ve artan devlet borçlanma maliyetleri, İngiltere Merkez Bankasını (BoE) piyasadaki çöküşü durdurmak için müdahale etmek zorunda bıraktı.

BoE’nin 69 milyar dolarlık (65 milyar sterlin) uzun vadeli tahvil satın alma taahhüdü, piyasaları şimdilik sakinleştirdi ancak çöküşün sona erdiğini söylemek için henüz çok erken. BoE şu anda tahvil satma planını erteleyerek parasal genişlemeye neden olmuş ve aynı zamanda faiz artışlarıyla sıkılaştırma politikası yürütmüş bir konumda.

Bankanın Kasım ayında faiz oranlarını daha da yükseltmesi bekleniyor ve tahvillerini satma planına sadık kalacağını söylüyor.

Yatırımcılar hükümetin, güveni yeniden tesis etmek için çok çalışması gerektiğini söylüyor.

5. OPEC toplantısı

OPEC ve aralarında Rusya’nın da bulunduğu müttefikleri (OPEC+), Kasım ayı üretim kotalarına son şeklini vermek üzere Çarşamba günü OPEC’in Viyana’daki merkezinde bir araya gelecek.

Pazar günü Bloomberg, düşen petrol fiyatları ve şiddetli piyasa oynaklığı karşısında grubun, üretimi günde 1 milyon varilden fazla azaltma olasılığını değerlendireceğini bildirdi.

Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından yükselen petrol fiyatları, agresif parasal sıkılaştırma politikasının küresel büyüme görünümü üzerindeki etkisine ilişkin endişeler nedeniyle geriledi. Güçlenen ABD doları da fiyatlar üzerinde baskı yarattı.

–Bu haberde Reuters’in katkısı bulunmaktadır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir