Investing.com – Bitcoin (BTC), iki yıl önce 13 Mart 2020 tarihinde 3.700 dolara kadar düşmüştü. COVID-19’un küresel çapta bir salgın olarak ilan edildiği dönemde o dönem Bitcoin, panik satışlar neticesinde değerinin yüzde 50’den fazlasını hızlı bir şekilde kaybetmişti.
Dip bölgelerden devam eden alımlar ise 69.000 dolara ulaşan trendin başlangıcıydı. Güncel durumda ise Bitcoin (BTC), 2 sene önceki fiyatının 10 katından fazla bir değerde işlem görüyor.
Bu hafta ise Bitcoin’i ilgilendiren en önemli gelişmelerin başında ABD Merkez Bankası Fed’in faiz kararı ve bugün Avrupa Parlamentosu Komitesinin kripto para düzenlemeleri konusunda yapacağı oylama bulunuyor.
Bu hafta Fed’in faiz artırması bekleniyor
ABD Merkez Bankası Fed’in ilk olarak Kasım ayında gündeme getirdiği parasal sıkılaşma önlemleri kapsamında faiz artırımının bu hafta gerçekleşmesi bekleniyor. Kasım ayından bu yana düşüş trendini sürdüren kripto para piyasaları ve hisse piyasaları için Fed faiz politikası son derece kritik bir araç olarak görülüyor.
Fed’in gündemindeki faiz artırım konusu ise piyasa katılımcılarının görüşlerinin ikiye ayrılmasına neden oldu. Kimileri faiz artırımlarına karşı temkinli bir tavır sergilerken bazı yorumcular, faiz artırım beklentisinin zaten fiyatlandığını ve önümüzdeki zamanlarda daha fazla düşüş olmayacağı yönünde fikir beyan ediyor.
Fed’in faiz oranı hakkındaki kararını açıklayacağı 16 Mart günü ise kripto para piyasalarında volatilitenin artması bekleniyor.
Bitcoin Avrupa Parlamentosu’nda yapılacak oylama öncesi sağlam duruyor
Bugün, Avrupa tarafında Başta Bitcoin olmak üzere kripto paralar için son derece önemli bir oylama gerçekleşecek.
Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi tarafından bugün saat 15.45’te (TSİ) Bitcoin’in kullanım ve ticaretine kısıt getirebilecek, hatta yasaklanmasını gündeme getirebilecek bir oylamaya yapılacak.
Yapılacak olan oylamanın temelinde çevre konusundaki olumsuz etkilerinden dolayı Bitcoin gibi büyük kripto paraların üretiminde kullanılan iş ispatı modelinin kısıtlanması yatıyor. Oylama sonucu kripto paralar aleyhine çıkabilecek bir sonuç kripto piyasasında oynaklığın artmasına neden olabilir.
Portföyündeki Bitcoin miktarıyla kurumsal yatırımcıların başında yer alan MicroStrategy CEO’su Michael Saylor ise dijital varlıkları yasaklamanın trilyon dolarlık bir hata olabileceği konusunda yorum yaptı. Dijital mülk oluşturmanın tek yolunun iş ispatı olduğunu savunan Saylor, hisse ispatı temelli kripto varlıkların ise menkul kıymet olarak nitelendirilmesi gerektiğini söyledi.
Bitcoin’in likit olmayan arzı 3 kat arttı: Uzun vadeli BTC sahipleri satış yapmıyor
Blockchain analitik firması Glassnode verileri, son dönemlerdeki olumsuz gelişmelere rağmen BTC arzının büyük çoğunluğunun 2022 yılı başından bu yana cüzdanlardan çıkmadığına işaret ediyor.
Düşük miktarda yada hiç çıkış olmayan kripto cüzdanlarında tutulan kripto varlıkları gösteren likit olmayan BTC arzının, şu an likit varlıkların toplamından 3,2 kat daha büyük olduğu belirtiliyor.
Konuyla ilgili olarak piyasanın etkili isimlerinden Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk’ın bugün elinde bulunan Bitcoin, Ethereum ve Dogecoin varlıklarını satmayacağını tweetledi. Elon Musk’ın bu gönderisi piyasa tarafından oldukça ilgi çekti.
El Salvador’un bu hafta Bitcoin tahvillerini piyasaya sunması bekleniyor
El Salvador, uzun zamandır beklenen Bitcoin tahvillerini bu hafta piyasaya sürmeyi planlanıyor. 15 – 20 Mart tarihleri arasında piyasaya sürülmesi planlanan tahvillerin, dünya genelini derinden etkileyen jeopolitik risklerden dolayı ertelenme durumu da mümkün.
El Salvador Maliye Bakanı Alejandro Zelaya, devam eden sorunlar nedeniyle gecikmeler olabileceğini doğruladı.
On yıllık Bitcoin tahvilleri, El Salvador’un 1 milyar dolar toplamayı umduğu ekonomik canlanma deneyinin çok önemli bir parçası olarak kabul ediliyor. Tahvillerden elde edilen gelir ile daha fazla BTC almak ve ülkenin güneydoğusundaki La Union bölgesindeki Conchagua yanardağının yakınında bir ‘Bitcoin City’yi finanse etmek için kullanılacak.
Yazar: Günay Caymaz
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.