Investing.com – Piyasa gündeminde yerini alan bir Birleşmiş Milletler raporunda Kuzey Kore’nin füze programını kripto para borsalarından çalınan kripto varlıklarıyla finanse ettiği iddia ediliyor. BM raporu, son 2 yılda ülkenin en az 50 milyon dolar değerinde kripto varlık çaldığına dair çarpıcı açıklamalar içeriyor.
Reuters haberine göre BM uzmanları, dünyadan izole olan ülkenin kripto borsa ve finansal şirketlere siber saldırılar düzenlediği ve bu yolla füze programına devam edebildiklerini raporladı. Raporda ismi açıklanmaya hükümet yetkilileri, saldırıların hedeflerinde daha çok Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika borsalarının bulunduğunu belirtti.
Blockchain analizleri siber saldırı boyutunun daha büyük olduğuna işaret ediyor
Geçen yıl bu durum, Blockchain analiz firması Chainalysis tarafından da gündeme getirilmişti. Chainalysis raporu ise siber saldırı boyutunu en 7 güvenlik ihlali olarak 400 milyon dolar olarak bildiriyor.
Kuzey Kore’de devam eden füze testleri ise son zamanlarda haberlerde yer almaya devam ediyor. Bu endişe verici durum, ülkenin ekonomik zorluklarla mücadele ederken maliyeti oldukça yüksek füze testlerinin nasıl gerçekleştirildiğiyle ilgili soruları akla getiriyordu.
Kuzey Kore’ye yönelik uygulanan yaptırımları izleyen uzmanlar, çeşitli yöntemlerle çalınan kripto paraların itibari paraya çevrilmesi aşamasında dikkatli bir kara para aklama faaliyetlerinde bulunduklarını raporluyor.
Ortaya çıkan son rapora göre Kuzey Kore’nin nükleer ve balistik füze denemelerinin devam ettiği de eklendi. Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkeler, Cuma günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin Ocak ayında dokuz balistik füze denemesi yaptığı ve bunun ülkenin kitle imha silahları ve füze programları tarihinde bir ay içinde gerçekleştirilen en yüksek sayı olduğunu belirtti.
Hükümetler kripto paralarda yasa dışı kullanımları engellemek için düzenleme çalışmalarını sürdürüyor
Birçok ülkede eş zamanlı olarak kripto para düzenleme çalışmaları devam ederken kripto paralarla bağlantılı olan siber suçlar sorun olarak kalmaya devam ediyor. Bununla beraber ABD Biden yönetimi, siber suçları, kripto para sektörü için en büyük sorun olarak tanımlıyor.
Tüm bu gelişmeler ışığında 2022 yılında kripto paralar için düzenleyici netliğin oluşması bekleniyor. Özellikle gelişmiş ülkeler, kripto paralar kullanılarak işlenen siber suçların ciddi boyutlara ulaştığının raporlanmasından sonra daha sert önlemlerin almak için hızlı aksiyonlar alabilir.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.