Kriptolar:
30444
Bitcoin:
$60.677
% 0.02
BTC Dominasyonu:
%53.3
% 0.38
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 0.63
Korku & Açgözlülük:
30 / 100
Bitcoin:
$ 60.677
BTC Dominasyonu:
% 53.3
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Bitget Research Işığında Kripto Kayıpları

Bitget Research

Bitget Research, derin sahte hileler ve dolandırıcılıklardan kaynaklanan kripto kayıplarının 2024’te 25 milyar doları aşacağını öngörüyor. Bu rakam, geçen yılın kayıplarının iki katından fazla. Kripto borsası, 27 Haziran tarihli raporunda, 2024 yılında dünya çapında derin sahtekarlık sayısında %245’lik bir artış olduğunu belirtti. Bitget’in verilerine göre, özellikle Çin, Almanya, Ukrayna, ABD, Vietnam ve Birleşik Krallık’ta 2024’ün ilk çeyreğinde en fazla derin sahtekarlık vakası tespit edildi ve kripto endüstrisi 2023’ün ilk çeyreğine kıyasla %217’lik bir artış gösterdi.

Bu artış, yılın ilk çeyreğinde 6,3 milyar dolarlık kripto kaybına yol açtı ve Bitget, 2025 yılına kadar kayıpların çeyrek başına 10 milyar dolara ulaşabileceğini belirtiyor. Bitget CEO’su Gracy Chen, Cointelegraph’a yaptığı açıklamada, “Deepfake’ler kripto sektörüne hızla giriyor ve uygun eğitim ve farkındalık olmadan onları durdurmak için yapabileceğimiz çok az şey var” dedi. Ayrıca Chen, dolandırıcıların taktiklerini yıllar içinde çok fazla değiştirmediğini, ancak deepfake teknolojisinin daha sofistike hale geldiğini belirtti.

Derin sahtekarlıklardan kaynaklanan kripto kayıplarının çoğu, sahte projeler, kimlik avı saldırıları ve Ponzi şemaları şeklinde meydana geliyor. Bu yöntemler, sahte kaynaklı tüm kripto kayıplarının yarısından fazlasını oluşturuyor. Bitget Research, etkili kişilerin taklit edilmesiyle bu planların güvenilirlik kazandığını ve mağdurlardan büyük yatırımlar alındığını belirtti. Örneğin, MicroStrategy yönetim kurulu başkanı Michael Saylor, dolandırıcıların sıkça hedef aldığı bir isim. Saylor, Ocak ayında ekibinin her gün yaklaşık 80 sahte videoyu kaldırdığını ifade etti. Bu videolar genellikle Bitcoin ile ilgili dolandırıcılık içeriyor ve AI tarafından oluşturuluyor.


Bu yazı da dikkatinizi çekecektir: Ethereum ETF Başvuruları 4 Temmuz’da Onaylanabilir


Bitget, derin sahtekarlıkların siber şantaj, kimlik dolandırıcılığı ve piyasa manipülasyonu gibi diğer yöntemlerle de kullanıldığını belirtti. Örneğin, bir etkileyicinin veya haber spikerinin bir tokenın fiyatını manipüle etme girişiminde bulunan sahte bir beyanı. Ancak, bu yöntemler kripto dolandırıcılıklarının daha küçük bir kısmını oluşturuyor. Bitget, derin sahtekarlıkların kripto suçlarında kullanılma oranının 2026 yılına kadar %70’e ulaşabileceğini öngörüyor.

Bitget Research baş analisti Ryan Lee, Cointelegraph’a yaptığı açıklamada, suçluların kurbanları üzerinde daha büyük bir etki yaratmak için giderek daha fazla sahte fotoğraf, video ve ses kullandığını söyledi. Lee, dolandırıcıların akrabaları gibi davranarak kullanıcıları aramasına ve para istemesine olanak tanıyan yapay zeka destekli ses taklitçilerini özellikle vurguladı. Ayrıca, derin sahtekarlıkların KYC önlemlerini atlatarak kullanıcının fonlarına yetkisiz erişim sağladığını belirtti. Lee, “Şu anda borsaların en çok KYC sistemlerinin ‘Yaşam Kanıtı’ özelliklerine dikkat etmesi gerekiyor. Bu özellik, yanıp sönme, hareket etme veya ikincil ‘Yaşam Kanıtı’ istekleri gibi gerçek zamanlı eylemler aracılığıyla, esas olarak kullanıcının statik bir görüntü veya video değil, gerçek bir kişi olduğunu doğrular.”

Bitget, kullanıcılarını deepfake teknolojisinin kullanım durumlarını hızlı bir şekilde tespit etmek ve önlemek için gelişmiş yapay zeka çözümleri kullandıkları konusunda uyarıyor. Chen, “Kayıt sırasında tüm kullanıcılarımızı, deepfake kullanım durumlarını hızlı bir şekilde tespit etmek ve önlemek için gelişmiş yapay zeka çözümleri kullandığımız konusunda uyarıyoruz,” diye ekledi. Bitget, bu tür dolandırıcılıkların önlenmesi için hem kullanıcı eğitiminin hem de teknolojik önlemlerin hayati önem taşıdığını vurguluyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir