Bitcoin, son haftalarda ABD borsalarıyla olan korelasyonunu zayıflatarak daha çok değerli metaller gibi hareket etmeye başladı. Bu değişim, kripto paranın küresel ekonomik belirsizlikler karşısında güvenli liman olarak görülmeye başlandığını gösteriyor.
Bitcoin Artık Daha Az Nasdaq, Daha Çok Altın
Kripto analiz platformu Nansen’in CEO’su Alex Svanevik’e göre, Bitcoin fiyatı “daha az Nasdaq, daha çok altın” görünümü çizmeye başladı. 22 Nisan’a kadar olan iki haftalık süreçte Bitcoin, %12’lik bir toparlanma sergileyerek dikkat çekti. Bu yükseliş, ABD ve Çin arasındaki karşılıklı gümrük vergisi artırımları gibi riskli gelişmelere rağmen gerçekleşti. ABD, 9 Nisan itibarıyla Çin’e yönelik tarifeleri %125’e çıkarırken; Çin de 12 Nisan’da aynı oranda misilleme yaptı.
Bitcoin, ticaret savaşları sırasında hem altcoin’lere hem de hisse senedi endekslerine göre daha dirençli bir performans sergiledi. Svanevik’e göre bu tablo, yatırımcıların Bitcoin’i giderek daha fazla küresel krizlerde başvurulabilecek bir varlık olarak gördüğünü ortaya koyuyor.
Yine de analist, yaklaşan ekonomik durgunluk ihtimalinin riskli varlıklara olan talebi azaltabileceği uyarısında bulunuyor. Buna rağmen Bitcoin’in, düzenleyici alandaki gelişmeler ve ABD’nin kripto rezervlerine yönelik yeni adımları sayesinde avantaj elde edeceğini belirtiyor.
ABD Bitcoin Rezervleri İçin Alternatif Fonlama Modelleri Gündemde
ABD hükümeti, adli yollardan elde edilen BTC varlıklarını rezervlerde tutmanın yanı sıra, yeni Bitcoin alımları için bütçe dostu stratejiler geliştirmeyi planlıyor. Başkan Donald Trump’ın yürütme emriyle başlatılan bu süreç kapsamında, hükümetin altın sertifikalarını yeniden değerlendirmesi ve tarife gelirlerini kullanması gibi yaratıcı finansman yolları tartışılıyor.
Başkanlık Dijital Varlıklar Danışma Konseyi üyesi Bo Hines, 14 Nisan’da yaptığı açıklamada, hükümetin bu alanda “birçok yaratıcı çözüm” arayışında olduğunu söyledi.
Resesyon Riski Artıyor: Bitcoin Fırsat mı, Tehdit mi?
Öte yandan JPMorgan tarafından 15 Nisan’da yayımlanan bir rapora göre, ABD’de 2025’te resesyon yaşanma ihtimali %60’a yükselmiş durumda. Raporda, “Kurtuluş Günü tarifelerinde yaşanan gevşeme küresel ticaret sistemine yönelik şoku azaltsa da, Çin’e yönelik %145’lik tarife ve genel %10’luk uygulama halen büyüme üzerinde ciddi bir tehdit oluşturuyor” ifadeleri yer aldı.
JPMorgan, Fed’in Eylül 2025’te faiz indirimlerine başlayacağını ve 2026 ortasına kadar kademeli olarak %3 seviyesine kadar çekmesini bekliyor.
Tüm bu gelişmeler ışığında piyasalar, Bitcoin’in riskli varlık mı yoksa güvenli liman mı olarak öne çıkacağını belirleyecek bir döneme giriyor.
Son Dakika kripto para haberleri için hemen tıkla.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.