Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$94.488
% 3.43
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 94.488
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

Bankaların kaldıraçlı borç kredilerinde yükseliş iddiası

Riskli kurumsal borçtan kurtulmak için mücadele eden bankaların, pahalı şartlar sunarak efektif olarak kaldıraçlı satın almalardan kaçındıkları belirtildi.

Artan faiz oranları ve Avrupa’nın ekonomik yavaşlama ile durma noktasına gelen kaldıraçlı borç piyasası yeni anlaşmalara dahil olma iştahını azalttı.

Anonim kalmayı isteyen birtakım bankacıya göre piyasa içinde bulunduğu kötü durumda bankalar anlaşmaları kasten kötü şartlarla ücretlendiriyor. Dahası, bazı bankacılar kaldıraçlı satın alma taahhütlerinde zarar etmenin işlerini kaybetmeleriyle sonuçlanabileceği konusunda uyarıldıklarını belirtti.

Bankalar böyle şartlar sunarken özel krediler, borç almak isteyenler için kaldıraçlı borç piyasasındaki ana opsiyon hâline geldi. Mali açıdan rahat firmalarla ve anlaşmaların yüksek ücretleriyle geleneksel olarak yatırım bankalarının sık uğradığı piyasalarda bu tip fonlar yayılıyor.

Carlyle Group LP.’de Avrupa Likit Olmayan Kredileri’nin başında olan Taj Sidhu “Bankaların şu an kayda değer esnekliği olmayan borçlar verme iştahı yok. Bu da şirketlerin geleneksel olarak Borsaya ulaşabilecek en büyük işlemler için bile icra kesinliği için özel kredilere yöneliyor.” ifadelerini kullandı.

Esnek ücretlendirme düzenleyicilerin bir kredinin ücretini belirli bir aralık içinde değiştirebilmelerini sağlıyor. Esnekliğin üzerindeki seviyeler bankalar tarafından ödeniyor.

Eski Bağlar

ABD ve Avrupa’daki yüklenicilerin kaldıraçlı satın almaları destekleyen 80 milyar dolarlık taahhütleri olduğu tahmin ediliyor. Bankalar son dönemde Wm Morrison Supermarkets Plc’nin satın alımını destekleyen final bonolorı gibi az miktarda anlaşma yapmış olsa da bu anlaşmalarda büyük indirimleri kabul ettiler.

Batan Satın Alma Borçlarında Wall Street Milyar Dolarlık Kayıplarla Yüz Yüze

Esnek fiyatlandırmanın yanı sıra faiz oranlarını da artıran bankalar kendilerine bir güvenlik ağı örüyor. Eğer cazip getirilerle riskten kaçınan geleneksel yatırımcı tabanlarını çekemezlerse hâlâ anlaşmaları doğrudan borç vericilere satabilirler.

Kaldıraçlı finans departmanın ana gelir kaynağı olan özel sermaye ile eski bağları bulunan bankalar, yeni anlaşmalar yapmayı reddederek ilişkilerini bozmaktan korkuyorlar. Bunun yerine 2008’deki küresel finansal krizden beri görülmemiş seviyelerde şartlar sunuyor.

Fiyat Artırma

Bankacılar, birtakım bankaların yeni anlaşmaları 500 baz puan civarında, nominal değerin yüzde 95-96’sında, her çeyrek 25 baz puan artırılabilen 200 baz puanlık esneklik ile sunduğunu belirtti.

Bazı aşırı örneklerde ücretlendirmenin her çeyrek artan 300 baz puanlık esneklik ile 600 baz puana, nominal değerin yüzde 92-93’üne kadar yükseldiğini eklediler.

Bu, Bloomberg verilerine göre geçen senenin B tipi kaldıraçlı satın alma kredilerinin 407 baz puanlık ortalama toplam marjına benziyor.

Kaldıraçlı finansal piyasalardaki stres anlaşmaların yapılma şeklini altüst etmiş durumda. Geçen hafta az görülen bir hamleyle Goldman Sachs Group Inc., Jefferies ve KKR Capital Markets, farmasötik firması Norgine’in satın alımını borsayı atlayarak doğrudan özel kredi fonlarına satacakları borç ile garantiledi.

Bankaların borç satma yeteneği kötüleşirken KKR & Co.’nun bir u dönüşü yapıp borç vericileri doğurganlık tedavisi şirketi Ivirma’nın devralımını finanse etmeye yönlendirmeyi değerlendirdiği söyleniyor. Sadece iki ay önce dört bankalık grup anlaşma için özel kredi şirketlerine üstünlük sağlamıştı.

Citigroup Inc.’in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Borç Finansman Başkanı Simon Francis Londra’da bir yuvarlak masa toplantısında “Bankaların yeni büyük işlemleri güvence altına alması için mevcut anlaşmaların riskinin düzgün bir şekilde azaltılması gerekiyor. Güvence altına alacakların yeni kapital masraflarını da aktarması gerekecek” dedi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir