Kriptolar:
29723
Bitcoin:
$66.185
% 6.00
BTC Dominasyonu:
%54.5
% 0.58
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 5.93
Korku & Açgözlülük:
64 / 100
Bitcoin:
$ 66.185
BTC Dominasyonu:
% 54.5
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Bakan Nebati: “Salgın sonrası güçlü büyüyen ülkelerden olmayı sürdürüyoruz”

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından bu yıl “Finansın Ötesi: Dünyanın Geleceğine Yatırım” temasıyla hibrit olarak düzenlenen 6. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de kongrede konuştu.

Bakan Nebati, bu yıl “karbon nötr” bir kongre düzenleyerek sürdürülebilirlik adına bir ilke imza atan ve Türkiye’nin net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmayı amaçlayan TSPB’ye teşekkür etti.

Sermaye piyasalarının Türkiye Ekonomi Modeli açısından önemine işaret eden Nebati, model kapsamında uzun vadeli hedeflerini adım adım gerçekleştirmeye devam ettiklerini, katma değeri yüksek ve ihracata konu ürünlerin yurt içinde üretiminin teşvik edilmesi, savunma sanayinin güçlendirilmesi, enerjide üretim kapasitesini artıracak projelere ağırlık verilmesi ve yeşil kalkınma hamlesi gibi adımların ülkenin potansiyelini her geçen gün daha fazla açığa çıkarmasını sağladığını anlattı.

Bakan Nebati, bu sürecin en önemli sacayaklarından birinin de finansal sistem olduğunu vurgulayarak, “Finansal sistemin fonlama ihtiyacı ve likiditesi, ekonomik yapının sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için hayati önem taşıyor. Şirketlerimizin karlı ve verimli iş planlarının uygun şekilde fonlanabilmesi için finansal sistemin güçlü bir kapasiteye ve ürün çeşitliliğine sahip olması gerekiyor.” diye konuştu.

“Salgın sonrası güçlü büyüyen ülkelerden olmayı sürdürüyoruz”

Nureddin Nebati, bir yandan küresel ölçekte içinden geçilen sancılı süreçlere şahitlik ederken, bir yandan da çok ciddi paradigma değişimlerine şahit olduklarını belirterek, küresel salgınla birlikte yaşanan değişimlerden bahsetti.

Aldıkları tedbirler sayesinde tüm dünya olumsuzluklarla boğuşurken, geçen yıl yüzde 11,4 ile son 50 yılın en hızlı büyümesini gerçekleştirdiklerini aktaran Nebati, “2022 yılının ilk 9 aylık döneminde de yüzde 6,2’lik güçlü bir büyüme kaydetmeyi başardık. Böylece Kovid-19 salgını sonrasında güçlü büyüme kaydeden ülkelerden biri olmaya devam ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 5 ton altın ile 5 milyon adet sertifikanın yatırımcılara sunulduğunu ifade etti. Nebati, “Önümüzdeki dönemde de bu ekosistemi geliştirerek sermaye piyasalarındaki derinlik ve ürün çeşitliliğini artırmaya devam edeceğiz. Darphane Altın sertifikasını da malum geçtiğimiz hafta gerçekleştirerek BİST’te ihracını sağladık. 5 ton altın ile 5 milyon adet sertifika yatırımcılarımıza sunulmuştur.” dedi.

Kongrenin açılışında konuşan Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İbrahim Halil Öztop, sermaye piyasalarının tarihine değindi.

Öztop konuşmasında, “Osmanlı döneminde ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde atılan bir takım adımlara rağmen ülkemizde düzenli, kesintisiz ve kurallar içerisinde çalışan sermaye piyasaları 1981 yılına gelinceye kadar oluşturulamıyor. 1981 yılında yürürlüğe giren Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde kurulan sermaye piyasası kurulunu faaliyete geçişinin ardından 1985 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın faaliyete geçmesiyle birlikte sermaye piyasalarımızın bugünkü modern yapı taşları oluşturuldu. Dolayısıyla sermaye piyasalarının yaklaşık 40 yıllık bir tarihinden söz ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

TSPB Başkanı İbrahim Halil Öztop, pandemi döneminde sermaye piyasalarının başarılı bir performans sergilediğini belirterek şunları söyledi:

Öztop, alternatif getiri arayışında olan yeni yatırımcıların sermaye piyasalarına yönelimiyle sektörün gelişmeye devam ettiğini vurguladı.

2021 yılında 52 şirketin halka açıldığını söyleyen TSPB Başkanı İbrahim Halil Öztop, şirketleri halka açılmaya davet etti. Öztop, şunları dile getirdi:

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İbrahim Halil Öztop, yabancı yatırımcılarında ilgisini beklediklerini vurgulayarak şunları kaydetti:

Bu makale ilk olarak Hibya Haber Ajansı üzerinde yayımlanmıştır

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir