Kriptolar:
32384
Bitcoin:
$97.387
% 1.24
BTC Dominasyonu:
%58.1
% 1.36
Piyasa Değeri:
$3.33 T
% 0.79
Korku & Açgözlülük:
93 / 100
Bitcoin:
$ 97.387
BTC Dominasyonu:
% 58.1
Piyasa Değeri:
$3.33 T

Avustralya Merkez Bankası, Stratejik Yararları Nedeniyle Toptan CBDC’yi Perakende Üzerine Önceliklendiriyor

Avustralya Merkez Bankası (RBA), toptan bir CBDC geliştirmeye odaklanmayı seçerek, yakın gelecekte perakende CBDC’yi takip etmeyeceğini duyurdu. 18 Eylül’de Intersekt Fintech Konferansı’nda konuşan RBA Yardımcı Başkanı Brad Jones, merkez bankasının üç yıllık stratejisinde dijital paraya ve altyapıya öncelik verilmesinin stratejik bir tercih olduğunu vurguladı.

Jones, perakende CBDC üzerine yapılan araştırmaların Avustralya’da genel kullanım için önemli bir avantaj göstermediğini belirtse de, toptan CBDC’nin ana faydalarını açıkladı. Bu faydalar arasında şeffaflık artırımı, karşı taraf riskinin azalması, merkez ve ticari bankaların yükünün hafifletilmesi ve geliştirilmiş likidite sayesinde maliyetlerin düşürülmesi yer alıyor.

Jones, perakende CBDC’lerin artan borçlanma oranları, banka kaçakçılığı riski ve para politikasını uygulama zorlukları gibi sorunlar doğuracağını belirtti. Kamuya yönelik olası faydaların ise “ılımlı ya da belirsiz” olduğunu ifade etti.

Bu Dikkatinizi Çekebilir: Arkham Platformu ile Kripto Cüzdanlarını Takip Edin: Rehber ve İnceleme

RBA için birinci öncelik, toptan CBDC’nin ve tokenize ticari banka mevduatının gelişimini inceleyen Acacia Projesi. Daha önceki araştırmalar üzerine inşa edilen Acacia Projesi, diğer bölgesel merkez bankalarını içeren sınır ötesi projelere de odaklanacak.

Toptan CBDC geliştirme çalışmalarının yanı sıra, RBA finansal yenilikler için danışma forumları oluşturmayı, düzenleyici test alanlarını desteklemeyi ve perakende CBDC’ler hakkında kamuoyundan geri bildirim almayı planlıyor. Banka ayrıca, akıllı sözleşmeler aracılığıyla tokenlerin programlanabilirliğine, varlık tokenizasyonuna ve blokzincir teknolojilerinin olası faydalarına da göz atıyor.

CBDC’lere olan ilgi küresel çapta artarken, 134 ülkenin bu alanda çalışmalar yaptığı belirtiliyor. Atlantic Council’a göre 66 ülke, araştırma, geliştirme, pilot veya lansman aşamalarında bulunarak ileri aşamalarda yer alıyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir