Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$67.480
% 2.63
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 67.480
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Avrupa’da enerji, ISM imalat dışı anketi, yuanın düşüşü – Piyasalarda neler oluyor?

Avrupa Birliği talebi azaltma ve enerji piyasasındaki eksiklikleri giderme konusunda ciddileştikçe dünya enerji fiyatları baskı altına giriyor. Tedarik Yönetimi Enstitüsü, hizmet sektörü için Ağustos raporunu yayımlayacak. Hisse senetleri bir sıçramayla açılacak ancak Bed Bath & Beyond’a rahat bir nefes yok. CVS, Signa’yı 8 milyar dolara satın almayı kabul etti. Çin zorunlu karşılıkları düşürerek yuan üzerindeki baskıyı azaltmaya çalışsa da para birimi, dolar karşısında son iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

İşte 6 Eylül Salı günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. AB acil durum tedbirleri hazırlarken enerji fiyatları düştü

Avrupa Birliği’nin Rusya’nın gaz arzındaki son kesintisine karşı talebi azaltmak ve fiyatları sınırlamak için koordineli tedbirleri benimseyeceğine dair işaretlerle, Avrupa’nın toptan enerji fiyatları düşüş yaşadı.

Cuma günü enerji bakanlarının yapacağı önemli toplantı öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, zorunlu elektrik kesintilerini önlemek amacıyla bu kış Fransız enerji tüketimini %10 oranında azaltmak istediğini söyledi. Macron ayrıca Almanya’nın yüksek toptan satış fiyatlarından kaynaklanan beklenmedik kârları yeniden dağıtmayı amaçlayan 65 milyar euro’luk (64 milyar dolar) enerji paketine de onay verdi. Benzer tedbirlerin Cuma günü 27 ülkeli blok tarafından onaylanması muhtemel görünüyor.

Öte yandan fiyatlardaki düşüş, yeni Başbakan Liz Truss’un da enerji maliyetleriyle başa çıkmak için büyük destek paketi açıklayacağı haberleriyle birlikte sterlini destekledi.

2. ISM imalat dışı anketi açıklanacak

Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM), yakından izlenen imalat anketinin sektörün oldukça sağlıklı olduğunu göstermesinden birkaç gün sonra Ağustos ayı imalat dışı anketini paylaşacak.

Hizmetler, ABD GSYİH’sinin imalattan çok daha fazlasını oluşturuyor, bu nedenle Salı günkü rapor, en azından tüketicilerden gelen nihai talebin gücü hakkında daha fazla şey söylediğinden dolayı piyasalar için daha doğrudan bir öneme sahip.

Analistler, ana endeksin 56,7’den 55,1’e düşmesini bekliyor – bu makul bir büyüme oranıyla hâlâ tutarlı bir seviye.

Almanya’da fabrika siparişleri ise son altı ay içinde beşinci ayda da düşüş yaşadı.

3. Hisse senetleri açılışta sıçrama yaşamaya hazırlanıyor; CVS, Signify anlaşmasını imzaladı

Uzun bir hafta sonu tatilinden dönen ABD borsaları, Cuma günü Rusya’nın Kuzey Akım (Nord Stream) doğal gaz boru hattını kapatmasıyla yaşanan olumsuz şokun ardından gecikmeli de olsa toparlanarak yükselişle açılmaya hazırlanıyor.

Dow Jones vadeli işlemleri 263 puan artarken S&P 500 vadeli işlemleri %1,0 ve Nasdaq 100 vadeli işlemleri %1,1 yükseldi. Bu, ilgili nakit endekslerinde Cuma günü yaşanan kayıpları neredeyse tamamen sildi.

İlgi çekebilecek hisseler arasında; mali durumuyla ilgili çözülmemiş bir dizi sorunun ortasında hafta sonu CFO’su intihar eden Bed Bath & Beyond  (NASDAQ:BBBY) bulunuyor. Ayrıca CVS (NYSE:CVS), Amazon’un (NASDAQ:AMZN) bildirilen rakip teklifini aşarak online sağlık hizmetleri sağlayıcısı Signify’ı (NYSE:SGFY) yaklaşık 8 milyar dolara satın almak için bir anlaşma yaptıktan sonra dikkat çekebilir. Bu arada Avrupa’da Volkswagen (ETR:VOWG_p) hisseleri, yönetim kurulunun Porsche birimindeki halka arz planlarını doğrulamasının ardından yükseldi.

4. Çin zorunlu karşılıkları düşürürken yuan iki yılın en düşük seviyesine indi

Çin Halk Bankasının bankaların döviz mevduatları üzerindeki zorunlu karşılık oranını 15 Eylül itibariyle 200 baz puan düşürmesiyle, yuan dolar karşısında son iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

Bu aksiyon, yürürlüğe girdiğinde yerel para piyasası için tahmini 19 milyar dolarlık dolar likiditesi sağlayarak yuan üzerindeki değer kaybı baskısını hafifletecek.

Daha yakın vadede bu tedbir; yavaşlayan ihracat talebi, devam eden emlak krizi ve COVID-19 ile ilgili yeni karantinalar nedeniyle Çin ekonomisi üzerindeki baskıları gösteren son gelişme anlamına geliyor. Megakent Chengdu yaptığı açıklamada karantinayı en az Çarşamba gününe kadar uzatacağını duyurdu.

Ekonominin zayıfladığına dair işaretlere rağmen Avustralya Merkez Bankası, temel faiz oranını 50 baz puan daha artırdı. Avustralya doları %0,3 değer kaybetti.

5. Piyasanın OPEC+’nın kotayı düşürme kararından pek etkilenmemesi ile petrol fiyatları düştü

Çin’in zayıf büyümesi ve Avrupa’nın enerji talebini azaltmaya yönelik tedbirleri, OPEC+ grubunun Pazartesi günü Ekim ayı için açıkladığı üretim kesintisi kararının yarattığı yükseliş hissinden daha ağır basınca ham petrol fiyatları düşüşe geçti.

OPEC ve başta Rusya olmak üzere müttefikleri, daha bir ay önce anlaşmaya vardıkları günlük 100.000 varillik üretim artışı planını tersine çevirecek. Ancak fiili üretimin şu anda hedefin yaklaşık 2,9 milyon varil altında olduğunu düşününce kota kesintisinin ne gibi bir etkisi olacağı net değil.

Piyasa, Cuma günü G-7’nin, Rus petrol ihracatına fiyat sınırı getirme planlarını açıklamasının etkilerini hâlâ sindirmeye çalışıyor.

WTI %0,7 düşüşle 86,29 dolar, Brent ise %3,2 düşüşle 92,69 dolara indi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir