Avrupa yıllık enflasyon oranı Şubat ayında %2,4’e gerileyerek Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz indirimi kararına yönelik beklentileri güçlendirdi. Ancak, ECB’nin faizleri ne kadar ve ne hızla indireceği konusundaki belirsizlik sürüyor.
ECB’nin Faiz İndirimine Zemin Hazırlayan Enflasyon Verisi
Eurostat’ın verilerine göre Euro bölgesindeki 20 ülkenin yıllık enflasyon oranı Ocak’taki %2,5 seviyesinden Şubat’ta %2,4’e düştü. Bu düşüşte, özellikle enerji fiyatlarındaki azalma ve Fransa’daki enflasyonun %0,9’a kadar gerilemesi etkili oldu.
İlginizi Çekebilir: Binance, Avrupa’da USDT’yi Delist Ediyor
ECB’nin hedefi olan %2 enflasyon seviyesine yaklaşılması, bankanın sıkı para politikasını gevşetmesi için elini güçlendiriyor. Bankanın Perşembe günü faizleri %2,5’e çekmek için çeyrek puanlık bir indirim yapması bekleniyor.
Bu faiz indirimi, borçlanma maliyetlerini düşürerek konut kredilerini ve yatırım harcamalarını teşvik edebilir. Ancak ECB Başkanı Christine Lagarde’ın, faiz indirimlerinin ne kadar süreceği ve ne kadar derinleşeceği konusunda vereceği sinyaller büyük önem taşıyor.
Euro Bölgesi Ekonomisi Hala Kırılgan
Euro bölgesi ekonomisi, 2024’ün son çeyreğinde durgunluk sinyalleri vermiş ve büyüme göstermemişti. Tüketiciler, enflasyon sonrası oluşan yüksek fiyatlar nedeniyle harcamalarını kısarken, iş dünyası da belirsizlik nedeniyle yatırımlarda temkinli davranıyor.
Bölgedeki ekonomik belirsizliklerin bazı nedenleri şunlar:
- ABD Başkanı Donald Trump’ın olası yeni gümrük tarifeleri, özellikle Avrupa’dan yapılan ihracatı zorlaştırabilir.
- Fransa’daki siyasi belirsizlik, parlamentoda çoğunluğu olmayan hükümetin bütçe açığını kapatamaması nedeniyle ekonomiyi olumsuz etkiliyor.
- Almanya’da yeni hükümetin belirlenme süreci, Avrupa’nın en büyük ekonomisini yönetecek politikaların ne olacağına dair belirsizlik yaratıyor.
S&P Global tarafından yapılan satın alma yöneticileri endeksi (PMI) anketlerine göre, Euro bölgesi ekonomisi Şubat ayında çok zayıf bir büyüme kaydetti.
Son Dakika kripto para haberleri için hemen tıkla.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.