Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$67.987
% 1.73
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 67.987
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Arz kesintisini destekleyen OPEC+ üyesi sayısı arttıkça petrol de yükseliyor

Petrol fiyatları Pazartesi günü yükseldi. Günlük 2 milyon varilden fazla üretim kesintisine destek veren OPEC+ üyesi ülke sayısı, ABD’nin yükselen muhalefetine rağmen arttığından fiyatlar, geçen haftaki kayıpların bir kısmını telafi etti.

Aralarında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Kuveyt’in de bulunduğu birçok üye ve müttefikleri, yavaşlayan ekonomik büyümenin yarattığı olumsuzlukların olduğu bir zeminde petrol fiyatlarının istikrar kazanmasına ortak olarak ihtiyaç duyduklarını ifade ederek üretim kesintisine destek verdi.

Brent %1,1 artışla 92,47 dolara yükselirken WTI %0,9 artışla 85,37 dolar oldu. Her iki sözleşme de geçen hafta Fed’in faizleri tekrar artıracağı korkusuyla yaşanan %7’lik kayıptan toparlandı.

OPEC+ üyeleri, ABD ile kartelin lideri Suudi Arabistan arasındaki anlaşmazlığın arttığı bir ortamda arz kesintisine desteklerini yineledi. Biden yönetimi, bu üretim kesintisinin petrol fiyatlarını artıracağını ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşını destekleyeceğini belirterek eleştirdi.

Ayrıca OPEC lideri Suudi Arabistan’ı, daha küçük üyeleri kesintiye uymaya zorlamakla suçladı.

Bazı OPEC+ üyeleri kesintinin siyasi nedenlerle yapıldığını reddederek bunun yerine ham petrol fiyatlarını istikrara kavuşturmayı amaçladığını savundu. Kesinti haberi, bu ayın başlarında petrol fiyatlarının yükselmesine yol açmıştı.

Bununla birlikte ABD de arz kesintisine, ham petrol fiyatlarını düşürmek için Stratejik Petrol Rezervi’nden (SPR) 7,7 milyon varil petrol çekerek yanıt vermişti.

ABD, ülkedeki benzin fiyatlarını kontrol altına almak ve Rusya’nın elde ettiği petrol gelirini azaltmak için bu yıl SPR’den sürekli olarak petrol çekti. Biden yönetimi şimdi, arz kesintisi nedeniyle daha fazla petrol kullanmakla tehdit ediyor, bu da ham petrol piyasalarında kısa vadeli dalgalanmalara neden olabilir.

Yakın vadede ham petrole yönelik talep de Çin’deki aksamanın baskısı altında kalabilir. Devlet Başkanı Xi Jinping, Pazar günü yaptığı açıklamada bu yıl Çin ekonomisinde meydana gelen geniş çaplı hasara rağmen ülkenin “COVID-19’a karşı sıfır tolerans” politikasına bağlı kalacağını söyledi.

Ancak Başkan, Pekin’in ekonomik büyümeyi desteklemek için harcamaları ve teşvikleri artıracağını da belirtti. Çin’de yavaşlayan ekonomik faaliyetler, bu yıl ham petrol ithalatının büyük ölçüde düşmesine neden oldu.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir