Kripto para piyasası, Bitcoin blok zincirinin 20 Nisan’da dördüncü madencilik ödülü yarılanmasını gerçekleştirmesiyle birlikte ABD vergi sezonu likidite testine girebilir. Bu dönemde kripto para piyasasında sıkıntılı bir süreç yaşanabilir.
Kripto para piyasasının lideri Bitcoin (BTC), 20 Nisan’da gerçekleşmesi beklenen ve aslında olumlu bir gelişme olarak görülen madencilik ödülü yarılanmasının öncesinde ve sonrasında satış baskısıyla karşılaşabilir. Bu uyarı, kripto para borsası BitMEX’in kurucu ortağı ve eski CEO’su, aynı zamanda Maelstrom yatırım fonunun yatırım direktörü Arthur Hayes’tan geldi.
Hayes, son blog yazısı “Heatwave”de, yarılanmanın olumlu etkisi konusundaki anlatının “köklü bir şekilde yerleştiğini” ancak bunun aslında bir fiyat düzeltmesine kapı araladığını belirtti.
Hayes, piyasanın yarılanmanın etkisini fazla abartıyor olabileceğini düşünüyor. Bitcoin, bu yıl zaten %65’in üzerinde değer kazandı ve yarılanmadan çok önce 70.000 doların üzerinde tarihi rekorlar kırdı.
Hayes, 15 Nisan’da yapılması gereken ABD vergi ödemelerinin yanı sıra Federal Rezerv’in nicel sıkılaştırma (QT) politikalarının da piyasadan dolar likiditesini çekebileceğini ve bu durumun yarılanma döneminde geniş tabanlı bir riskten kaçınma eğilimine ve kripto varlıklarının ani satışlarına yol açabileceğini söyledi.
Hayes, “Yarılanmanın dolar likiditesinin normalden daha sıkı olduğu bir döneme denk gelmesi, kripto varlıklarının hızlı satışına ivme kazandıracaktır. Bu da Mayıs ayına kadar işlem yapmama kararımı daha da güçlendiriyor.” dedi.
Vergi ödemeleri, bireyler borçlarını ödeyebilmek için banka mevduatlarından ve piyasa fonlarından para çekerek genellikle finansal sistemden likiditeyi azaltır.
Doların likiditesi azaldığında, diğer itibari para birimleri karşısında değer kazanır. Dolar bazlı borçları olan borç alanlar ise daha yüksek faiz giderleriyle karşılaşır ve kripto paralar ve teknoloji hisseleri gibi riskli varlıklara yatırımlarını azaltır. Doların değer kaybetmesi ise bunun tam tersi bir etkiye sahiptir.
Hayes, “Hazine vergi ödemelerini aldığında, TGA bakiyesi yükselir. 15 Nisan’da vergi ödemeleri işleme alındıkça, TGA bakiyesinin şu anki ~750 milyar dolar seviyesinin çok üzerine çıkmasını bekliyorum. Bu, dolar likiditesi açısından olumsuz bir durumdur.” dedi. “Riskli varlıklar için sıkıntılı dönem 15 Nisan – 1 Mayıs tarihleri arasıdır.” diye ekledi.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.