Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$68.840
% 0.07
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 68.840
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

APR ve APY Nedir?

APY ve APR Nedir

APR ve APY nedir? Aralarındaki farklar nelerdir?

Son zamanda Geleneksel bankalar ve Kripto Para Borsaları kullanıcılarının pasif gelir elde etmelerini sağlamak amacıyla seçenekler sunmaya başlamıştır. Kripto piyasasında yer alıyorsanız, muhtemelen APR ve APY tabirlerini duymuş olabilirsiniz. Ancak bu APR ve APY oranları bir çok kullanıcı tarafından karıştırılmaktadır. Bu yazımızda sizler için APR ve APY Nedir? sorunu cevaplamaya çalışacağız.

Aslında APR(yıllık yüzde oranı) ve APY(yıllık yüzde verim) her ikisi de yatırım ve kredi ürünlerinde faiz hesaplamak için kullanılmaktadır.

APR ve APY terimleri, kripto para borsaları, cüzdan üzerinde yapılan staking ödülü hesaplama veya DeFi ürünlerinde sıklıkla görülmektedir. Ayrıca APR (yıllık yüzde oranı) ve APY (yıllık yüzde verim), hesap bakiyelerine uygulandığında ne kadar kazanıldığına veya ne kadar faiz ödenmesi gerektiğini hesaplamak için önemli bir ölçüt olarak kabul edilirler.

APR (Yıllık Yüzde Oranı) Nedir?

APR basit faiz anlamına gelmektedir. Yani yıllık ödenecek faiz veya kazanacağınız yıllık basit faizi ifade eder. Hem ödünç alınan kredinin faiz oranını hem de borç verenin talep ettiği ücreti içerirmektedir.

APR oranını bir örnek üzerinde açıklayacak olursak;

Banka ve Kripto Borsaları tarafından sunulan APR oranları aslında en baştan bellidir. Üzerinden yıllık kazanç sağlamak istediğiniz 100.000 TL lik bir varlığınız olduğunu var sayalım. 100.000 TL için %10 APR ile bir yılın ardından 10.000 TL faiz alırsınız. Yani, bir yılın sonunda 110.000 TL’niz olur. İki yılın sonunda sermayeniz 120.000 TL’ye ulaşır. Üç yılın sonunda ise 130.000 TL’ye ulaşır ve bu şekilde katlanarak devam eder.

Bir yıldan kısa süreli kredi mevcutsa faizde buna orantılıdır. Örnek olarak, yüzde 10’luk bir APR’ye (yıllık yüzde oranı) sahip altı aylık bir yatırım, anaparanın tam olarak yarısını yani yüzde 5’lik kısmını kazandırır.

APR hesaplama formülü:  Periyodik Faiz Oranı x Yıllık Periyot Sayısı

APY (Yıllık Getiri Yüzdesi) Nedir?

APY, yatırıma veya kredilere uygulanan birleşik faizi hesaba katan bir faiz ölçüsüdür. Kısaca faizin üzerinden faiz kazanmaktır.

Büyük yatırım şirketleri yatırımcıları kendilerine çekebilrmek için APY yi sık sık reklam olarak kullanmaktadır. APR’den farklı olarak, APY faizin uygulanma sıklığı, yıl içerisindeki faiz oranlarının etkilerini de hesaba katar ve size bu oranda ödeme de yapılır. Bu faiz, mevduatınızın anapara tutarına eklenir ve aylar geçtikçe size faiz kazandıran tutar giderek artar.

APY oranını bir örnek üzerinde açıklayacak olursak;

Banka ve Kripto borsaları tarafından sunulan APY oranı üzerinden yıllık kazanç sağlamak istediğiniz 100.000 TL lik bir varlığınız olduğunu var sayalım. 100.000 TL için %10 APY ile bir yılın ardından 10.000 TL faiz alırsınız. Yani, bir yılın sonunda 110.000 TL’niz olur. İki yılın sonunda ise önceki faiz miktarıda hesaplamaya eklenir ve sermayeniz 121.000 TL olur. Üç yılın sonunda ise 133.000 TL’ye ulaşır ve bu şekilde katlanarak devam eder.

Apy hesaplama formülü: APY = (1 + Periyodik Faiz Oranı)^Periyot Sayısı – 1

Kriptoda APR ve APY Farkı Nedir?

APR ile APY Farkı Nedir?

Aralarındaki en önemli fark APY bileşik faiz içermektedir. APR ise bileşik faiz içermemektedir.

1000 $ lik %10 APR oranına sahip bir yatırım için APR ile APY olmak üzere 2 seçeneğiniz mevcut.

1.Seçenek : USDT’nizi yılIık %10 APR olduğunu kabul edersek yatırımınız üzerinden 1 yılın sonunda kazancağınız miktar 1100$ olmaktadır.

2.Seçenek : USDT’nizi yılllık %10 APY olduğunu kabul edersek yatırımınız üzerinden 1 yılın sonunda kazancağınız miktar 1110$ olmaktadır.

2. seçenekteki kazancın yüksek olmasının sebebi, APY’nin önceki dönemlerde ödenen kazançlarını da hesaba katıp sırayla eklenerek yeni faiz oranını belirlemesinden kaynaklanmaktadır.

 

APR ve APY hakkında daha detaylı bigi edinmek için Paramuhendisi Youtube kanalımızı ziyaret ederek ilgili içeriğe ve daha fazlasına ulaşabilirsiniz.

Bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamı gelsin istiyorsanız Telegram,YoutubeveTwitterkanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir