Altın fiyatları, petrol fiyatlarındaki gerileme ve Rusya ile Ukrayna arasında planlanan diplomatik görüşmelerin risk iştahını artırmasıyla bir önceki seansta yaklaşık 14 ayın en sert düşüşünü kaydetti.
Jeffrey Halley: Altın üzerindeki aşağı yönlü baskı devam ediyor
Spot altın, Çarşamba günü %3 kadar düştükten sonra, Perşembe gününe düşüşle başlasa da yazının yazıldığı sıralarda yönünü yukarı çevirdi ve günlük %0,73 artışla 2.007,58 dolardan işlem görüyordu. ABD altın vadeli işlemleri ise %1,17 artışla 2.011,5 dolara yükseldi. OANDA kıdemli analisti Jeffrey Halley, şu değerlendirmeyi yapıyor:
Şüphesiz, son birkaç gün içinde hala sıkıştırılmakta olan çok sayıda long pozisyon var. Dinamiği değiştirecek yeni Ukrayna manşetleri olmadan ve Asya’da hisse senetleri güçlü bir şekilde toparlanırken, altın üzerindeki aşağı yönlü baskı devam ediyor.
Coinmühendisi.com haberlerinde de yer verdiğimiz üzere, Ukrayna krizi nedeniyle güvenli liman varlıklarına akın, altın fiyatlarında son iki hafta içinde yaklaşık %8,5 oranında artan bir yükselişe yol açarak, altın fiyatlarının Ağustos 2020’de ulaştıkları rekor seviyelere yaklaşmasına neden oldu.
“Artan jeopolitik riskler ve yüksek enflasyon, altını destekleyecek”
Asya hisseleri, Wall Street’in bir gecede elde ettiği kazanımların ardından, Rusya ile Ukrayna arasında planlanan diplomatik görüşmelerin hissiyatı artırmasıyla yükseldi. Ancak ANZ analistleri bir notta, şu hususların altını çiziyor:
Rusya’nın önemli bir emtia üreticisi olması nedeniyle yaptırımlar stagflasyon riskini yoğunlaştırıyor. Artan jeopolitik risklerin ve yüksek enflasyonun altın fiyatlarını destekleyeceğine inanıyoruz.
Petrol ve diğer emtialardaki keskin artış, artan enflasyona ve ekonomik büyümeyi yavaşlatma potansiyeline yönelik daha fazla sarsıntıya ilişkin endişeleri ateşledi. Yatırımcılar şimdi, Federal Rezerv’in 16 Mart’taki bir sonraki politika açıklaması öncesinde, günün ilerleyen saatlerinde Şubat ayı ABD tüketici fiyat endeksi verilerini bekliyorlar. ED&F Man Capital Markets analisti Edward Meir, şunları söylüyor:
İşler öylece yükselmeye devam edemez. Bir noktada denge seviyesine ulaşılması gerekiyor. Bir aşamada, tüm bu emtia fiyatları, hangi emtiadan bahsediyor olursanız olun, hiçbir Rus üretiminin gelmediği gerçeğini iskonto etmeli.
Michael McCarthy’ye göre değerli metaller için ATH seviyelerini arayacağız
Analistler, tersine dönüşün aynı zamanda kâr almayla da tetiklendiğini söylüyor. Petrol fiyatlarının gevşemesi ve yatırımcıların Rusya’ya yönelik yaptırımlara ilişkin endişelerle dövülen hisse senetlerini almasıyla hisse senetleri toparlandı. Altın, bu tür belirsizlikler arasında güvenli bir değer deposu olarak görülüyor. Avustralya, Tiger Brokers’ın baş strateji sorumlusu Michael McCarthy, şunları söylüyor:
Mevcut jeopolitik istikrarsızlık devam ederse, değerli metaller için tüm zamanların en yüksek seviyelerini arayacağız.
“Altına biraz kendimizi kaptırdık” diyen TD Securities emtia stratejileri başkanı Bart Melek, şu açıklamayı yapıyor:
Ancak bu çatışma öncesine göre çok daha sağlam bir temele sahibiz. Çünkü esas olarak Federal Rezerv ve diğer merkez bankalarının likiditeyi nasıl azaltacakları konusunda hala çok temkinli olacaklarını düşünüyorum.
Pablo Piovano: Altın bir sonraki destek olan 1.880 dolarla karşı karşıya
Altın vadeli işlem piyasalarına açık faiz, boğa trendini yeniden başlattı ve CME Group’un ön verilerine göre 17 Şubat’tan bu yana en büyük tek günlük artış olan Çarşamba günü yaklaşık 13,2 bin kontrat yükseldi. Bunun yerine hacim, art arda üç günlük artışı tersine çevirdi ve yaklaşık 100.000 sözleşme ile küçüldü.
Altın fiyatları, küresel piyasalarda risk algısının yeniden başlamasıyla Çarşamba günü sert bir düşüş yaşadı. Piyasa analisti Pablo Piovano’ya göre düşüş, artan açık faizin ortasındaydı, bu da boru hattında ekstra kayıpların kaldığını gösteriyor. Buna karşılık analist, 1.880 dolarlık alanın şimdi değerli metal için bir sonraki önemli destek olarak ortaya çıktığını belirtiyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.