Küreselleşmede bir tersine dönüşe mi tanık oluyoruz? Rusya’ya yönelik yaptırımların ve dünyanın rezerv para birimi olan ABD dolarının silahlandırılmasının bazı istenmeyen sonuçları neler olabilir? Analistlere göre, çeşitlendirme arayışı ülkeler, kurumlar ve bireysel yatırımcılar için bir öncelik haline geldiğinden, belirsizlik 2022’nin ikinci çeyreğine hakim tema olmaya devam ederken, bu ortamdan ana yararlanıcılar, altın ve Bitcoin gibi güvenli liman varlıkları oluyor.
ABD, doları silahlaştırıyor mu?
Coinmuhendisi.com haberlerinden de takip ettiğiniz üzere, inşası on yıllar süren mevcut ticaret anlaşmaları ve tedarik zincirleri, önce Covid-19 salgını, şimdi de Ukrayna’daki savaş ve Rusya’ya karşı yaptırımlar nedeniyle ciddi şekilde kesintiye uğradı.
Analistler, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından ABD dolarının çok sayıda mali yaptırım yoluyla Rusya’ya baskı yapmak için ‘silahlaştırıldığını‘ söylüyor. ABD Küresel Yatırımcılar CEO’su ve CIO’su ve HIVE Blockchain Yönetim Kurulu Başkanı Frank Holmes, verdiği demeçte şunları söylüyor:
Bu çok hassas bir konu. Federal Rezerv, 1974’ten bu yana altınla desteklenmeyen ABD dolarına olan itibarını ve güvenini zedelemek istemiyor. Aynı zamanda, dış politikaları ABD ile uyumlu olmadığı için SWIFT sistemini kullanarak diğer merkez bankalarının paralarına el koyuyorlar.
Aryan Chopra, doların rezerv para statüsünü kaybedeceğini düşünmüyor
Bir yandan, bu jeopolitik durum, tüm bu belirsizliğin ardından ABD doları endeksinin iki yılın en yüksek seviyelerine yükselmesiyle doları güvenli liman para birimi olarak destekledi. ABD doları, diğer tüm itibari para birimlerine karşı güçleniyor ve ABD, zorlu bir mahalledeki en güzel ev olmaya devam ediyor. Celsius Network CEO’su Alex Mashinsky, şu değerlendirmeyi yapıyor:
Yaptırımların başarısı ve Rusya’nın Ukrayna’da yaşadığı sıkıntı, herkesin ABD’yi üzebilecek herhangi bir adım atmadan önce iki kez düşünmesini sağlıyor.
Castell Wealth Management varlık yöneticisi Aryan Chopra, Federal Rezerv’in şahin duruşunun ABD dolarının euro ve arkalarında bu kadar agresif bir sıkılaştırma planı olmayan diğer para birimleri karşısındaki durumunu güçlendirdiğini söylüyor. Aryan Chopra, şu açıklamayı yapıyor:
USD üzerindeki pozisyonum tarafsız ve ABD dolarının uzun vadede dünyanın rezerv para birimi statüsünü kaybedeceğini düşünmüyorum. Bununla birlikte, gelişmekte olan piyasalar ve emtia bazlı para birimleri ile ilgili olarak USD’de yakın vadede yükseliş öngörmüyorum
Frank Holmes: Kesinlikle altın veya dijital kuzeni ile alacaklar
Alex Mashinsky, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin Batı’yı çözdüğünü ve ABD dolarının küresel rezerv para birimi olarak ömrünü 30-50 yıl daha uzattığını belirtiyor. Mashinsky’ye göre, ABD, USD’yi başarılı bir şekilde silahlandırdı ve dünyaya kimin işlem yapıp kimin yapamayacağına karar verme konusunda küresel güce sahip olduğunu kanıtladı. İsviçre bile bu sefer SWIFT yaptırımlarına katılmayı kabul etti.
Ancak diğer yandan, ABD dolarına erişimi ve uluslararası ödeme sistemlerini sınırlayarak Rusya’ya karşı yaygın olarak kullanılan finansal yaptırımlar, daha fazla ülkeyi Rusya’nın zaten yıllardır yapmakta olduğu ABD dolarından rezervlerini çeşitlendirmeye teşvik edebilir. Frank Holmes, bunun hem altın hem de Bitcoin için yükseliş anlamına geldiğini söylüyor ve şu şekilde izah ediyor:
Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisini düşünün. İnsanların (bu durumda finansal olarak) kendilerini güvende hissetmeye yönelik içsel bir ihtiyacı var ve bunu bir tasarruf hesabı veya devlet tahvili ile alamıyorlarsa, kesinlikle altın veya dijital kuzeni ile alacaklar.
Alex Mashinksy, Rusya’ya yönelik yaptırımların, diğer bankalarda dolar rezervleri tutmanın, bunlara her zaman erişilebileceği veya harcanabileceği anlamına gelmediğini açıkça gösterdiğini belirtiyor ve şu değerlendirmeyi yapıyor:
Her merkez bankası ve ticari banka, kimlerde rezervleri olduğunu ve hangi kupürü kullandıklarını yeniden değerlendirmek zorunda. Bu, Bitcoin, altın ve diğer dijital varlıklara eskisinden çok daha yüksek değer veriyor ve bu tür varlıkların dünya çapında daha hızlı benimsenmesini sağlıyor.
“Bu altın için boğa durumudur”
Aryan Chopra, doların silaha dönüştürülmesinin sonuçlarından birinin, bir hedge olarak altına olan talebin artması olduğunu kabul ediyor ve konu hakkındaki görüşlerini şu şekilde ifade ediyor:
Egemen uluslar, ticaret ve tedarik zinciri ortaklarına dayalı olarak altın, Bitcoin ve döviz rezervlerini daha fazla artırma ile rezerv ve ödeme sistemlerinde daha fazla çeşitlendirme arayacak. Bu, 2000 yılından bu yana %500’ün üzerinde bir getiri sağlayan uzun vadede değerli metal için bir boğa durumudur.
“Bitcoin’in bir rezerv holdingi olarak hikayesi bu durumda değişebilir”
Aryan Chopra, dünyanın en büyük kripto para birimi hala emekleme aşamasında olduğundan ve çok değişken ve yüksek kaldıraçlı olmaya devam ettiğinden, ülkelerin rezervlerinin bir parçası olarak Bitcoin satın almaya başlaması için çok erken olduğunu kaydediyor ve bunun şu şekilde detaylandırıyor:
Bir varlık sınıfı olarak, Bitcoin bir büyüme veya teknoloji stoğu gibi davranıyor ve riskli bir ortamda çok iyi performans gösterme eğiliminde. Stagflasyonda veya yavaşlayan bir ekonomi ortamında, Bitcoin’in bir emtia mı yoksa bir değer deposu olarak mı hareket edip etmeyeceği henüz görülmedi.
Bununla birlikte, Aryan Chopra, Bitcoin’in bir rezerv holdingi olarak hikayesinin, büyük emeklilik fonları dahil olduğunda değişebileceğini de sözlerine ekliyor. Chopra’ya göre, bu durum, varlığın devlet tarafından kabul edilmesini, düzenlemelerini ve uyumluluğunu gerektirecek.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.