Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$94.864
% 1.87
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 94.864
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Altın Fiyatı Buradan Nereye Gidiyor? Uzman Yorumları!

Altın fiyatı oynaklığı diğer varlıklara kıyasla nispeten düşük. Çünkü değerli metal ‘ılımlı boğa piyasası’ durumunu koruyor ve 1.800-1.900 dolar arasında rahatça işlem görüyor. Ancak MKS PAMP’a göre piyasaya bir miktar güven dönene kadar, altın fiyatlarında bir yükseliş beklemeyin.

“Yatırımcı altın yerine nakdi tercih ediyor”

MKS PAMP metal stratejisti Nicky Shiels, hisse senedi yatırımcılarının altın gibi güvenli limanlar yerine nakdi tercih ettiğini söylüyor. Buna ilaveten enflasyon korkularının yerini resesyon paniğine bırakmasıyla piyasada bir değişim var. Stratejist, konuay ilişkin olarak şu değerlendirmeyi yapıyor:

Paranın nakde/ABD dolarına, yani cennetlere çekildiği hisse senetlerinde benzeri görülmemiş bir hasar meydana geldi. Güvenin geri gelmesi gerekiyor. SPX’te geçen haftaki satışla, düzeltme, İkinci Dünya Savaşı sonrası resesyonlarda görülen medyan düzeltme ile aynı doğrultuda. Ancak şimdi aynı dönemdeki en kötü 4. ‘resesyon dışı düzeltme’. Bir piyasa durgunluğundayız. Teknik olarak SPX, 13 Haziran’da ayı piyasasına girdi.”

“Altının yükselmesi için bunu görmesi gerekiyor”

Stratejste göre burada altın boğaları için ironik bir durum var. Shiels, altının 1.880 dolar seviyesine yükselmesi için ABD hisse senetlerinde daha düşük verim ve daha yüksek bir hareket kombinasyonu görmesi gerektiğini söylüyor. Stratejist, şu açıklamayı yapıyor:

Şu anki durumda, altının 1.800 dolara kıyasla 1.900 dolardan daha fazla alıcısı olacak. Yatırım camiasından kayda değer bir ilgi eksikliği var. Bireysel kripto para/barlar dışında! Borsalardaki ve diğer varlık sınıflarındaki katliam, marjinal oyuncuyu uzak tuttu.

“Fed’in politika hatası, altın fiyatı artışının bir tetikleyicisi olabilir”

Coinmuhendisi.com’dan takip ettiğiniz üzere Fed, 75 baz puanlık sert bir hamle yaptı. Fed’in para politikasını agresif bir şekilde sıkılaştırırken ‘bir şeyi kırması’, potansiyel bir fiyat artışı tetikleyicisi olması mümkün. Nicky Shiels, bu görüşünü şu şekilde izah ediyor:

Fed fonları sadece %1,75, TÜFE ise %8,6. Geçen hafta Fed enflasyonu kabul etti ve 75 baz puanlık bir artış yaptı. Genel olarak, Fed’in açıklamasının ayrıntıları oldukça güvercindi. Ayrıca, ekonominin kötüleştiğini kabul ettiler. Bu arada veriler hayal kırıklığı yaratmaya devam ettikçe ve emtia fiyatlarının talep yıkımı korkularına yanıt vermesiyle resesyon konuşmaları büyüdü.

Fed, fiyat istikrarı için ‘koşulsuz‘ mücadelesinde ayarlamalar yapmaya devam ediyor. Bununla birlikte, günlük makro verilerde durgunluk riskleri daha görünür hale geliyor. Shiels, “Bugünün hissiyatı, berbat PMI verilerinin pek işine yaramadı” diyor. Ayrıca, seyahat gibi belirli tüketici ve enflasyona duyarlı sektörlerin hala Haziran ayının en büyük düşüşlerini ve yükselen enflasyon ve gergin tüketicinin poster çocuğu olduğunu söylüyor.

“Fed’in şahin kalması, altın fiyatı için çok kötü sonuç doğurur”

Araştırma şirketi IHS Markit son raporunda, en son PMI verilerinin “Ocak ayında Omicron kaynaklı Haziran ayındaki yavaşlamadan bu yana ABD özel sektör üretimindeki en zayıf yükselişe” işaret ettiğini söyledi.

Rapora göre, Haziran ayı ABD imalat (PMI) Endeksi 23 ayın en düşük seviyesini işaret ederek 52,4’e geriledi. Hizmet sektörü, PMI verisinin Haziran ayında 51,6’ya düştüğünü ve beş ayın en düşük seviyesini kaydetti. Shiels, altın fiyatı için kötü olabilecek bir sonucun, Fed’in çok şahin kalması olduğunu belirtiyor. Stratejist, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Enflasyonu ve makro zemini doğru bir şekilde okumak için, emtiaları doğru bir şekilde okumak gerekir. Fed, +-50 baz puan ile baskı altındaki emtia fiyatlarına ve yüksek bir ABD dolarına yükselmeye devam ederse, bu ek bir parasal sıkılaştırma biçimidir. Bu, büyük bir sıkılaşma döngüsü olur. Ayrıca, düşüş eğilimindeki altın anlatısının arkasındaki tereddüdü açıklar.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir