Altın fiyatları, Avrupa’da kötüleşen enerji krizinin güvenli liman talebini artırmasıyla Salı günü altı haftanın en düşük seviyesine göre ciddi bir toparlanma yaşarken bakır, Çin’in daha fazla teşvik tedbiri alacağı beklentisiyle kazancını artırdı.
Spot altın %0,5 artışla 1.718,95 dolara yükselirken altın vadeli işlemleri %0,5 artışla 1.730 dolar oldu. Her iki enstrüman da ayın başlarında gördüğü altı haftanın en düşük seviyesinden toparlandı.
Geleneksel güvenli limanlara olan talep, Rusya’nın Avrupa’ya giden büyük bir doğal gaz boru hattını kapatarak kıtayı büyük bir enerji krizi riskiyle karşı karşıya bırakmasının ardından arttı. Krizin, Euro Bölgesi’ndeki ekonomik büyümeyi ciddi şekilde etkilemesi beklendiğinden euro bu hafta son 20 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Şimdi gözler haftanın ilerleyen günlerinde yapılacak olan ve bankanın faizleri artırmaya başlamasının beklendiği Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısında.
Dolar endeksindeki ralli de Salı günü duraklamış gibi görünüyor, zira yatırımcılar ABD para politikasının izleyeceği yol hakkında yeni detayları bekliyor. Ancak Fed’in, faizleri daha fazla artıracağı beklentisi, doların 20 yılın en yüksek seviyeleri civarında destek görmesini sağladı.
Yatırımcıların dolar ve Hazine tahvillerinden gelen daha iyi getiriler için arayışa girmesiyle yükselen faiz oranları bu yıl altın fiyatları üzerinde ağır bir baskı yarattı. Fed’in bu ay da faiz artırım temposunu koruması bekleniyor.
Diğer değerli metaller de Salı günü ciddi artış gösterdi. Gümüş %2, platin ise %0,6 değer kazandı. Her iki metal de 15 ayın en düşük seviyesine göre toparlandı.
Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları, majör ithalatçı Çin’in ekonomik büyümeyi desteklemek için teşvik tedbirlerinde artışa işaret etmesinin ardından kazanımlarını artırarak %0,2 yükseldi.
Aralık ayında vadesi dolan bakır vadeli işlemleri, Pazartesi günü yaklaşık %2’lik bir sıçramanın ardından %0,2 artarak 3,4665 dolardan işlem gördü.
Çin hükümeti yetkilileri, Pazartesi günü yaptıkları açıklamada ekonominin ikinci çeyrekte zar zor büyümesinin ardından ülkenin üçüncü çeyrekte teşvik tedbirlerinin hızını muhtemelen artıracağını söyledi.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, bu yıl uygulanan COVID-19 kısıtlamalarının yanı sıra potansiyel bir enerji krizi nedeniyle de ciddi sıkıntılarla karşı karşıya.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.