Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$67.711
% 1.50
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 67.711
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Altın, 2022’de Bitcoin’den daha iyi performans gösteriyor

Rusya – Ukrayna krizi tırmandıkça Bitcoin fiyatı üzerindeki satış baskısı daha da artıyor. Diğer finansal risklere jeopolitik risklerin de eklenmesiyle Bitcoin, 2022 yılının başından bu yana sık sık karşılaştırıldığı altının yükselen performansından uzaklaştığı görülüyor. Bu durum, bir zamanlar Bitcoin için güvenli liman anlatısının bozulup riskli varlık kategorisinde iyiden iyiye yer yapması anlamına geliyor.

Bitcoin fiyatı, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ardından küresel piyasalardaki satışlarla birlikte, dünden bu yana  %10’un üzerinde değer kaybı gördü ve 35.000 dolarlık kritik destek seviyesinin altına kadar geriledi.

Buna karşılık, yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri altın, ons cinsinden günlük yüzde 3,5’e yakın değer artışıyla 1.975 dolara yükselmiş durumda.

Bu ivme, bu yıl Bitcoin ve değerli metal arasındaki negatif korelasyon ile devam ediyor. Yılbaşından bu yana altın fiyatları yaklaşık %8 artarken, dünyanın en büyük kripto para birimi Bitcoin, Kasım ayından bu yana neredeyse değerinin yarısını kaybederken yılbaşından bu yana ise yüzde 25 oranında değer kaybetti.

Son düşüş trendiyle birlikte Bitcoin, merkezsiz yapısı ve volatil fiyat hareketiyle bir altın alternatifi görüşünden uzaklaşmaya başladı. Diğer yandan geçen sene önemli bir değer artışı gören Bitcoin, kurumsal ilgi artışından oldukça iyi yararlandı. Kurumsal fonların kripto para piyasalarına girmesiyle birlikte başta Bitcoin olmak üzere diğer kripto paraların geleneksel piyasalarla bağları güçlendi ve bu durum, kripto varlıkların daha çok hisse piyasalarıyla beraber hareket etmeye başlamasına neden oldu.

Bu yıl Bitcoin pazarında değer düşüşü, ortalama %22 düşüş gören teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksiyle paralel seyretti.

Hangi varlık enflasyondan korunma aracı olarak daha etkili?

Dünya genelinde artan enflasyon kaygısı, ilk başlarda kripto para destekçilerinin Bitcoin’in bir enflasyondan korunma aracı olarak lanse edilmesine neden olmuştu. Bitcoin’in yıllık getirilerinin de bu anlatıyı destekler nitelikte olduğu görüldü. Ancak 2021 yılı sonunda başlayan düşüşün 2022 yılına sarkması ile kripto para ticaretindeki gerileme bu fikri son zamanlarda tartışılır hale getirdi.

Altındaki son duruma bakıldığında ise fiyat artışının ABD Ocak ayı enflasyonuna yakın hareket ettiği görülüyor. Bitcoin’in enflasyona karşı koruma aracı olarak durumu ise Fed’in bu yıl faiz artırımına gidecek olmasıyla sekteye uğruyor.

Sonuç olarak Bitcoin (BTC), kısa vadede güvenli liman ve enflasyona karşı korunma aracı olma özelliklerinin tartışılmasıyla karşı karşıya kalsa da uzun vadeli görünümde parabolik yükselişiyle bu özelliklerini korumaya devam ediyor.

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir