Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$70.199
% 3.45
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 70.199
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Almanya’da gaz stokları artıyor

Almanya Federal Enerji Şebekesi Ajansı’nın (FNA) açıklamasına göre enerji şirketi Uniper SE’nin yakıt rezervlerinden kullanımını durdurmasıyla ülkenin doğalgaz stok seviyeleri tekrar yükseldi.

Verilere göre Cuma günü yüzde 65,5 olan Almanya stokları Cumartesi günü yüzde 65,9’a yükseldi.

FNA Başkanı Klaus Müller Pazartesi günü Twitter’dan yaptığı açıklamada stok seviyelerinin tekrar doğru bir istikamete geldiğini ve Almanya’nın bir sonraki hedefinin 1 Eylül’de yüzde 75’e ulaşmak olduğunu kaydetti.

Almanya’nın stok seviyelerini yüksek tutmasının olası yeni bir Rus kesintisinde kışı atlatabilmek için hayati bir öneme sahip olduğu belirtiliyor. Moskova, Ukrayna işgali sonrası bölgesel gerilimlerin yükselmesiyle Avrupa’ya gaz tedarikini kısmıştı.

Geçtiğimiz hafta bakım çalışmaları nedeniyle akışın durduğu ana boru hattı Kuzey Akım’dan gaz akışı tekrar başlamış olsa da önümüzdeki dönemde tedarikin ne kadar sağlıklı devam edeceğiyle ilgili endişeler devam ediyor.

Bu ay başında Uniper’in müşterilerine gaz sağlayabilmek için tesislerinden gaz çekmeye başlamasıyla ülkenin stok seviyeleri gerilemeye başlamıştı. Şirket düşen Rus gaz akışı sonrası spot piyasadan daha yüksek bedelle gaz satın almak zorunda kalarak ödeme aczi yaşama riskiyle karşı karşıya kalmıştı.

Almanya’dan enerji şirketi Uniper için kurtarma paketi

Gelişmeler üzerine Almanya hükümeti ülkenin enerji şebekesini kurtarmak amacıyla geçtiğimiz hafta Uniper için 17 milyar euroluk bir kurtarma paketi açıklamıştı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Ekonomi Başdanışmanı Joerg Kukies, “Gazprom ve Rusya hükümeti enerji tedarikinde anlaşma maddelerini ihlal ediyor. Bizim çözümümüz enerji arzımız için sistemsel öneme sahip bir şirketi tekrar istikrarlı hale getirecek” ifadelerini kullandı.

Almanya daha önce yüzde 90 olan gaz stok seviyesi hedefini geçtiğimiz hafta yüzde 95’e çıkardı. Ülke halihazırda doğalgaz acil durum planının ilk iki adımını devreye almış durumda ve arz durumunda net bir bozulma olması halinde üçüncü adımı da uygulayabileceğini belirtmişti. Gerçekleşmesi halinde bu hamle endüstrilerin kısıtlı gaz kullanabileceği anlamına geliyor.

Avrupa’da doğalgaz fiyatları bu ay yüzde 15 yükselirken geçtiğimiz yıla göre ise 4 kattan fazla değer kazandı.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir