Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$69.386
% 1.51
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 69.386
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

ABD’de perakende satışlar, benzin fiyatlarındaki düşüşle birlikte Ağustos ayında %0,3 arttı

Yazar – Geoffrey Smith

Investing.com – ABD’de perakende satışlar, benzin fiyatlarındaki düşüşün tüketicilerin diğer harcama alanlarına ilişkin son zamanlardaki ihtiyatlı tutumlarını kısmen gevşetmelerine yol açması nedeniyle Ağustos ayında %0,3 oranında sürpriz bir artış gösterdi.

Otomobil ve otomobil parçalarına yapılan harcamalar %2,8 gibi yüksek bir oranda artarken genel ticari mal mağazaları, konaklama mekanları ve spor malzemeleri mağazalarında da kayda değer artışlar görüldü.

Buna rağmen otomobil harcamalarını hariç tutan çekirdek perakende satışlar, aylık bazda %0,3 düşerek son 40 yılın zirvesindeki enflasyonun talebi baskıladığının bir işareti oldu. Bu zayıflık, Nüfus İstatistik Bürosunun Temmuz ayı perakende satış tahminini %0,4’lük bir düşüş gösterecek şekilde aşağı yönlü revize etmesiyle de kendini gösterdi.

Genel olarak perakende satışlar geçen yılın Ağustos ayına göre %9,1 artarken bu oran, enflasyondan arındırıldığında %1’den daha az bir artışa denk geliyor.

Rakamların yorumlanması, ay boyunca benzin fiyatlarındaki büyük düşüşün tüketicilerin daha fazla harcanabilir geliri üzerindeki baskıyı hafifletmesi nedeniyle zorlaştı. Benzin istasyonlarındaki satışlar %4,2 düşerken benzin ve otomobil hariç satışlar %0,3 arttı.

Tüketiciler pandemi sırasındaki birikimlerini kullandıkça perakende satışlardaki eğilim yıl boyunca kademeli olarak zayıflıyor. Bununla birlikte ilk işsizlik maaşı başvurularının geçen hafta yaz aylarındaki düşüşünü sürdürerek yalnızca 213.000 ile Mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye indiği iş gücü piyasasının gücü de bu eğilimi desteklemeye devam ediyor.

Perşembe günü yayımlanan diğer veriler, perakende satış rakamları ile işsizlik başvurularından daha tutarlıydı. Bu arada ABD’nin endüstriyel üretimi, üç ay içinde ikinci kez %0,2 oranında düşerek değişmeyeceği yönündeki beklentileri karşılayamadı.

Philadelphia Fed endeksi -9,9’a gerilerken yeni siparişler, istihdam, sermaye harcamaları ve en önemlisi ödenmiş fiyatlar için tüm ana alt endekslerde yavaşlama görüldü.

Çin, yılın başlarında Şanghay gibi önemli limanlarının kapatılmasıyla yaşadığı sorunların üstesinden gelirken ekonomideki fiyat baskıları kısmen navlun piyasalarındaki normalleşme nedeniyle hafifliyor gibi görünüyor. Perşembe günü paylaşılan ithalat fiyat verileri, Ağustos ayında %1,0 ile üst üste ikinci kez düşüş gösterirken Mayıs ayında 100’ün üzerinde olan ve Los Angeles Long Beach limanına yanaşmayı bekleyen gemi sayısı, bu hafta itibarıyla 20’ye düştü.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir