ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), Google’ın arama motoru pazarındaki hakimiyetini sona erdirmek için başlattığı antitröst davasında önemli adımlar atıyor. DOJ, Google’ın arama ve reklam işlerini parçalamayı içeren bir öneri sundu ve bu durum, büyük teknoloji şirketlerinin geleceğini ve onların piyasa üzerindeki etkilerini sorgulatmaya başladı.
8 Ekim’de yapılan başvuruda DOJ, Google’ın yasa dışı bir tekel oluşturduğunu iddia ederek şirketin arama işinin bölünmesini talep etti. DOJ’nin önerisi, Google’ın arama işinin bazı bölümlerinin ayrılmasını ve tüketicileri koruyarak rekabeti artıracak davranışsal değişiklikleri hedefliyor. Özellikle, Google’ın yapay zeka gibi yeni teknolojiler üzerindeki hakimiyetini sınırlamak da planların bir parçası.
DOJ ayrıca Google’ın arama verilerini ve indekslerini rakiplerle paylaşması gerektiğini ve web sitelerinin, içeriklerinin yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılmasını reddetme seçeneğine sahip olmalarını önerdi. Bununla birlikte, öneriler arasında Google’ın yeni düzenlemelere uyumunu denetleyecek bir mahkeme tarafından atanacak teknik bir komitenin kurulması da bulunuyor.
Bu öneriler henüz kesinleşmiş değil, ancak DOJ’nin bu konuları ciddi şekilde değerlendirdiği görülüyor.
İlginizi çekebilir: ABD Yüksek Mahkemesi: Silk Road Bitcoin Davasında Kritik Karar!
Google ise 9 Ekim’de yaptığı açıklamada, iş uygulamalarını savunarak hükümetin bu müdahalesinin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ve Amerikan yenilikçiliği ile tüketicilere zarar verebileceğini belirtti.
Bu dava, son bir yılda büyük teknoloji şirketlerinin tekelci iş uygulamaları nedeniyle eleştirildiği tek olay değil. Google’ın geleceği, bu davanın seyrine bağlı olarak önemli ölçüde şekillenebilir.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.