Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$99.456
% 2.20
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 99.456
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

ECB’nin şaşırtıcı şahin tutumu, Binance’yle ilgili şüpheler, Rusya’nın boşa düşen tehdidi – Piyasalarda neler oluyor?

Yazar – Geoffrey Smith

Investing.com – Küresel piyasalar, merkez bankalarının faiz artırımlarıyla geçen bir haftanın sonunda Avrupa Merkez Bankasının (ECB) Perşembe günkü şahin açıklamasıyla kötüleşiyor. Çin’den gelen haberler de pek iyi değil; Pekin’de COVID-19 kaynaklı ölüm dalgasına ilişkin anekdot niteliğindeki raporlar, önümüzdeki birkaç ayın zor geçeceğine işaret ediyor. Perşembe günü gelen zayıf perakende satış verileri ve fabrika anketlerinin ardından Adobe (NASDAQ:ADBE) sonuçları güçlü olmasına rağmen ABD borsaları, üst üste ikinci haftayı da negatif kapatma yolunda ilerliyor. Accenture (NYSE:ACN) ve Darden Restaurants (NYSE:DRI) piyasa öncesinde rapor verecek. Kripto fiyatları, Binance’nin rezerv verilerinin güvenilirliğine ilişkin yeni şüpheler nedeniyle baskı altına girdi ve Kremlin, petrol ihracatında G7 tavan fiyatını uygulayanlara petrol tedarikini durdurma tehdidini yerine getiremedi.

İşte 16 Aralık Cuma günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. Küresel piyasalar ECB’nin şahin tutumuyla bir kez daha düşüşe geçti

Küresel piyasalar, merkez bankalarının büyüme ve enflasyon arasındaki risk dengesine ilişkin görüşlerinin piyasalardan çok farklı olduğunu bir kez daha ortaya koyduğu bir haftanın sonunda durgun bir seyir izliyor.

Perşembe günkü yönetim kurulu toplantısında ECB’nin, beklenenden çok daha şahin bir ton kullanmasından beri Euro Bölgesi’nin tahvil piyasaları düşüş halinde ve bölgenin risksiz varlık göstergesi olan kısa vadeli Alman tahvilleri 2008’den bu yana görülen en büyük günlük hareketini yaşadı.

ECB’nin, piyasaları Fed’den daha fazla hareket ettirmesi nadir görülen bir durumdur ancak Başkan Christine Lagarde’ın kılavuzu; tek para birimi projesinin dağılma riskini almaktansa piyasaların, son on yıldır güvercin tarafta yer alan bir merkez bankasından duymaya alışkın olmadığı bir tonla durgunluğa tahammül etme isteğine işaret etti.

2. Çin’deki salgın kötüleşiyor

Çin hisse senetleri, COVID-19 nedeniyle Pekin’de ölü sayısının arttığına dair haberlerin yerel ve uluslararası medyada yayılmasıyla haftayı düşüşle kapattı.

Anekdot niteliğindeki gerçek zamanlı veriler, virüs korkusunun resmi sokağa çıkma yasaklarıyla aynı şekilde faaliyetleri kısıtlaması nedeniyle yolların ve toplu taşıma araçlarının kullanımında ciddi düşüşlere işaret ediyor. Bu gelişme, kronik emlak krizinin caydırıcı etkisini hafifletmek üzere tüketici talebine ihtiyaç duyan bir ekonomi için yeni bir darbe niteliğinde ve perakende satış gibi tüketiciye dönük göstergelerin, sürü bağışıklığı devreye girmeden daha da düşebileceğini gösteriyor.

Çin hisse senedi endeksleri %1 düşüş yaşarken offshore yuan dolar karşısında 6,9743 seviyesine yükseldi.

3. Adobe’nin güçlü performansına rağmen hisse senetleri düşüşle açıldı

ABD borsaları, genel ekonomik yavaşlama işaretlerine rağmen merkez bankalarının finansal koşulları önemli ölçüde sıkılaştırmak için harekete geçtiği bir haftayı değerlendirirken yine belirgin bir düşüşle açılmaya hazırlanıyor. Perşembe günü ABD’den açıklanan zayıf perakende satışlar ve imalat anketleri, ABD ekonomisinin gelecek yıl yumuşak bir iniş yapacağına dair umutlara yeni darbeler indirdi.

Dow Jones 356 puan düşerken S&P 500 benzer bir miktarda düştü ve Nasdaq 100 %0,7 düşüşle biraz daha iyi performans gösterdi. Üç ana nakit endeksi, Perşembe günü %2,3 ila %3,2 arasında değer kaybetmişti ve haftayı %2 civarı kayıplarla bitirecek gibi görünüyor.

İlgi çekebilecek hisse senetleri arasında; Perşembe günü yayımlanan güçlü sonuçlarının ardından piyasa öncesinde %4 artışla açılan Adobe yer alıyor. Accenture piyasa öncesinde rapor sunacakken Darden Restaurants rakamları, yüksek enflasyonun tüketici gelirleri üzerindeki baskısından zarar görme riski taşıyor.

4. Binance rezervleri yeni şüphelerle karşılaştıkça kripto zayıflıyor

Kripto para fiyatları; dünyanın en büyük borsası Binance tarafından sağlanan rezerv rakamlarının güvenilirliğine ilişkin yeni gelişmelerin, yeni şüphelere yol açmasının ardından düştü.

Geçtiğimiz hafta Binance’in rezervleri hakkında tartışmalı bir tasdik yayınlayan vergi ve denetim firması Mazars, şimdi kripto sektörüyle olan tüm çalışmalarını durdurdu. Mazars’ın diğer müşterileri arasında KuCoin ve Crypto.com da bulunuyor.

Haber; Binance’nin kurucusu ve CEO’su Changpeng Zhao’nun, borsanın müşteri mevduatlarını düzgün bir şekilde yönettiği yönündeki (rakip borsa FTX’in çöküşünden bu yana kripto topluluğu arasında bu yönde bir endişe alevlendi) iddialarının en önemli desteklerinden birini yok ediyor.

Bitcoin %3’ün üzerinde ve Ethereum %6 düşüş yaşarken diğer alt-coinler de bu trendi takip etti.

5. Rusya, tavan fiyat karşısındaki tehditlerinde gerçekçi olmadığını gösteriyor

COVID-19 korkusu nedeniyle Çin’de yaşanan talep yıkımının boyutları giderek daha da çarpıcı hale gelirken ham petrol fiyatları daha da düştü.

Fiyatlar üzerinde etkili olan bir diğer faktör de Financial Times’ın, Hintli alıcıların G7’nin dayattığı tavan fiyata uymasına rağmen Rusya’nın Hindistan’a ham petrol sattığını ortaya koyan haberi oldu.

Kremlin defalarca G7’nin inisiyatifini takip eden ülkelere satış yapmayacağını söyledi ve rapor, Ukrayna’daki savaşı finanse etmenin maliyeti artmaya devam ederken üretimi kısıtlama tehditlerini yerine getiremeyeceğini gösteriyor. Cuma günü ayrıca Rusya Merkez Bankası, Kremlin’in sonbaharın başlarında 300.000 kişiyi daha seferber etmesinin, zaten var olan kalifiye iş gücü sıkıntısını daha da kötüleştirdiği ve gelecekteki büyüme için bir tehdit oluşturduğu uyarısında bulundu.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir