İtalya, kripto para ticaretini vergilendirme planını ortaya koyarak Avrupa’da kripto kazançlarını vergilendiren ülkelerin arasına katılıyor.
Son olarak geçmiş yıllarda kripto dostu olarak lanse edilen Portekiz, kripto gelirlerinden %28 vergi alınacağını duyurmuştu. Bugün ise İtalya’nın 2023 yılı bütçesi sunulurken önerilen tekliflerden biri kripto ticaretinde 2000 Euro’nun üzerinde kazanç sağlayanlardan %26 oranında vergi alınması oldu. Şimdiye kadar İtalya da kripto para işlemleri yabancı para birimleri gibi değerlendiriliyordu.
Diğer yandan bu yıl küresel ölçekte faaliyet gösteren Binance, Gemini gibi kripto borsalarının Avrupa’ya doğru açılım yaptıkları görüldü. Ayrıca Avrupa merkezli en büyük kripto borsası Bitpanda, İtalya’da dahil olmak üzere son olarak lisanslı faaliyet bölgelerini Almanya’ya doğru genişletti. Görünen o ki kripto borsalarının Avrupa bölgesine olan ilgisi arttıkça ülkeler, kripto kazançlarını vergilendirme konusunu gündeme getirmeye başladı.
Kripto kazançlarından vergi alacak olan diğer bir Avrupa ülkesi Portekiz, bir yıldan uzun vadede kripto para tutan yatırımcılara vergi muafiyeti uygulayacak olup kısa vadeli kazançlar için %28 oranında vergi alacak.
Kripto endüstrisinin vergilendirilmesinde son durum
Dünya çapında ise Hindistan, kripto şirketlerine uyguladığı vergi politikasıyla öne çıkan ülke oldu. Ülkede yüksek vergi oranlarından dolayı birçok şirket faaliyetlerini ülke dışına taşımak zorunda kaldı.
Benzer bir durum bu yıl Japonya’da da ortaya çıktı. Ülkedeki kripto endüstrisi birlikleri, Japonya’da endüstri için uygulanan yüksek faiz oranlarınından dolayı şirketlerin ülke dışına çıkmak zorunda kaldıklarını bildirdi ve vergi oranlarının düşürülmesini talep etti.
Bunun üzerine Japon yasa koyucuları, ülkede kripto şirketlerine uygulanan vergi oranlarında bir düzenlemeye gitmeyi gündemine aldı.
ABD’de ise NFT, kripto para veya sabit kripto para ayrımı gözetilmeksizin kripto varlıkların elden çıkarılması durumunda elde edilen kazanç sermaye kazançlarının vergilendirilmesi statüsünde kabul ediliyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.