Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$99.089
% 1.13
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 99.089
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

Çin’in PMI verileri, faaliyetlerdeki daralmanın devam ettiğin gösterdi

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Çarşamba günü açıklanan verilere göre Çin’deki ekonomik faaliyetler, Kasım ayında beklentilerin altında kalırken COVID-19 kaynaklı sokağa çıkma yasaklarının yol açtığı aksaklıklar, büyümeyi olumsuz etkilemeye devam etti ve imalatçılar arasındaki hissiyatı kötüleştirdi.

Hükümet verilerine göre resmi imalat satın alma müdürleri endeksi (PMI), Kasım ayında 48’e gerileyerek 49 puanlık beklentileri kaçırdı ve geçen ay gördüğü 49,2 puanın epey altına düştü.

İmalat dışındaki sektörlerde daha da büyük bir daralma yaşandı. İmalat dışı PMI Kasım ayı için 46,7 değerini alarak 48 beklentisini karşılayamadı ve geçen ayki 48,7 puanın da altında kaldı.

Bileşik PMI’nın, Kasım ayında 49 puandan 47,1 puana düşmesi ile genel faaliyetlerde de düşüş görüldü.

PMI değerinin 50’nin altında olması sektörde daralmaya işaret ediyor.

Ülke ekonomisi için önemli bir gösterge olan imalat faaliyeti, artan COVID-19 vakalarının daha fazla aksamaya yol açmasından dolayı dördüncü çeyrekte sürekli geriledi. Bu eğilim, üçüncü çeyrekte görülen kısa süreli toparlanmayı kesintiye uğrattı.

Çin şu anda rekor düzeyde günlük vaka artışıyla boğuşuyor.

Zayıflayan ekonomik trendler ülkenin genel ticari faaliyetlerini baskılıyor. Hizmet sektörünün güçlü görünümü, başlangıçta genel faaliyetlerin genişleme bölgesinde kalmasına yardımcı olmuş olsa da bu eğilim tersine dönüyor gibi görünüyor.

Çin ayrıca geçtiğimiz hafta birçok büyük şehirde vatandaşların, hükümetin COVID-19 politikasını protesto etmesiyle eşi benzeri görülmemiş bir toplumsal tepkiyle sarsıldı.

Bu politika, Çin’in bu yıl yaşadığı ekonomik sıkıntıların merkezinde yer alıyor. Bir dizi karantina önlemi ticari faaliyetleri ciddi şekilde sekteye uğrattı.

Üst üste ikinci ay küçülen PMI verisi, muhtemelen dördüncü çeyrek için de kötü bir GSYİH verisinin habercisi.

Ancak kötüleşen ekonomik trendler son protestolarla birleşince, Çin hükümetinin 2023 yılında katı politikasından geri adım atmak zorunda kalacağı yönünde yaygın spekülasyonlara yol açtı. Çin piyasaları son seanslarda bu düşünceyle ralli yaptı.

Yatırımcıların Çin’in yeniden açılacağı beklentisiyle, zayıf veriye rağmen yuan Çarşamba günü %0,2 yükseldi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir