Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$68.660
% 0.38
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 68.660
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

FTX – Binance çekişmesi, kripto paralarda toplu satışları tetikledi

Investing.com – Kripto para endüstrisi, bu hafta oldukça hareketli ve stresli günler geçiriyor. Sektörün en büyük iki kripto para borsası FTX ile Binance arasında başlayan gerginlik, dün akşam saatlerinde FTX’in likidite sıkışıklığının tavan yapmasıyla yeni bir boyuta ulaştı ve kripto paralar, bu durumdan son derece olumsuz etkilendi. 

Dün akşam saatlerinde FTX CEO’su Sam Bankman-Fried ve Binance CEO’su Changpeng Zhao’dan gelen karşılıklı açıklamalar, piyasaları kısa süreliğine rahatlattıktan sonra açıklamaların yorumlanmasının ardından başlayan toplu satışlarla kripto paralar yılın dip seviyelerine doğru hareket etti. 

Neler yaşandı?

Dün gün boyunca FTX’ten kripto para çıkışları gündem olmuştu. FTX’in iflas edeceğine dair söylentiler artmaya başladı. Akşam saatlerinde ise FTX CEO’su Twitter üzerinden ciddi bir likidite sıkışıklığına maruz kaldıklarını söyledi ve Binance’in yardımını talep etti. 

Bu açıklamanın ardından Binance CEO’su yardım talebini doğrulayarak FTX’i satın almayla ilgili mutabakata vardıklarını açıkladı. Bu gelişme piyasada şok etkisi yaratırken Changpen Zhao, notunda bu sürecin nasıl işleyeceğine bağlı olarak anlaşmadan vazgeçebileceklerine dair de bir açık kapı bıraktı. Diğer yandan FTX ile Binance arasındaki gerginliğin ABD düzenleyici kurumunun radarına girdiğine dair söylentiler de piyasada gerginliği artırdı.

FTX’in likidite sıkışıklığı, şirketin iştiraki Alameda’nın bilançosunun sızdırılmasıyla başladı. Hafta sonu yaşanan bu gelişmenin ardından Alameda’nın iflas riskiyle karşı karşıya olduğuna dair söylentile hızlı çoğaldı. Son durumda ise risk sermayesi şirketinin devam eden sürece göre toparlanması zayıf bir ihtimal olarak görülüyor. Bilindiği gibi FTX, Alameda aracılığıyla daha önce iflas başvurusunda bulunan şirketleri satın alma girişiminde bulunuyordu. Hatta şirket, geçen ay Voyager Digital’in varlıklarını satın almak için yapılan açık artırmayı Binance’i geride bırakarak kazanmıştı. Son duruma göre şirketin zor durumdaki şirketleri kurtarma planlarınında askıya alınması muhtemel.

Son gelişmeler kripto piyasalarında panik havasını artırırken özellikle FTX’in yerel tokeni FTT, dün %88’i bulan kayıplarla 22 dolarda 2 dolar bandına kadar geriledi. Bu hareket, akıllara Terra ekosisteminin çöktüğü dönemde LUNA’nın fiyat hareketini getirdi. FTT, şu an bir miktar tepki alımı görerek 5 dolara yakın seyrediyor, ancak düşüş eğiliminden kurtulabilmiş değil.

Bu önemli gelişmenin yankıları devam ederken yarın ABD enflasyon verisinin açıklanacak olması da kripto para piyasalarını baskılayan diğer bir gelişme olarak ortaya çıkıyor. 

Kripto paralar çift haneli oranlarda kayıplar gördü

Bitcoin, dün akşam yaşanan panik satışlarında günlük %15’in üzerinde ciddi bir kayıp görerek 17.166 dolara kadar geriledi ve bu noktada 2022’nin dip seviyesini belirledi. Dip bölgeden gelen alımlarla hızlı şekilde 18.000 dolar bandına geri dönen Bitcoin, son 12 saatlik zaman diliminde 18.150 – 18.700 dolar aralığında hareket ediyor. 

Ethereum, daha sert düşerken son 24 saatte 1.233 dolara kadar geriledikten sonra şu an %12 değer kaybıyla 1.300 dolar sınırında bulunuyor. 

En büyük 10 kripto para arasında sınırlı düşüşler gören kripto paralar ise BNB ve Cardano oldu. BNB, son 24 saatte %2’ye yakın düşerken ADA, %2,7 değer kaybına sahip. 

Solana, yüksek piyasa değerine sahip kripto paralar arasında en sert düşüşü yaşarken %30’a yakın değer kaybıyla 20 dolara kadar geriledi.

Toplam piyasa değeri ise hafta başında 1 trilyon sınırında bulunurken bugün 900 milyar dolara kadar gerilemiş durumda. Toplu satışlara bağlı olarak ortalama işlem hacmi 200 milyar dolara kadar ulaştı.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir