Pozisyon başarıyla eklendi:
Pozisyon başarıyla eklendi:
Pozisyon başarıyla eklendi:
Pozisyon başarıyla eklendi:
Pozisyon başarıyla eklendi:
Pozisyon başarıyla eklendi:
Yazar – Peter Nurse
Investing.com – Perşembe günü petrol fiyatları, güçlenen dolar ve agresif parasal sıkılaştırma nedeniyle ekonomik faaliyetlerin azalacağı beklentisiyle düştü.
ABD ham petrol %2,1 düşüşle 86,66 dolardan işlem görürken Brent %2,2 azalarak 92,03 dolara geriledi.
ABD benzin RBOB %3,7 düşüşle 2,4317 dolar oldu.
Petrol piyasası, hâlâ bu hafta başında açıklanan ABD enflasyon raporunun etkilerini yaşıyor ve Fed‘in, ekonomik büyüme pahasına yüksek enflasyonla mücadele etmeye çalışırken önümüzdeki hafta büyük bir faiz oranı artışı açıklayacağı yönündeki beklentileri artırıyor.
Dolar bu artan beklentilerden faydalanarak euro karşısında son 20 yılın en yüksek seviyesine, yen karşısında son 24 yılın zirvesine ve sterlin karşısında son 37 yılın en yüksek seviyesine tırmandı. Bu da dolar cinsinden olan ham petrolü yabancı alıcılar için daha pahalı hale getiriyor.
Bu agresif faiz artışları – Avrupa Merkez Bankası(ECB) da geçen hafta 75 baz puanlık yüksek bir faiz artışı yaptı – bu yıl ham petrol talebine muhtemelen darbe vuracak. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) da petrol talebindeki büyümenin dördüncü çeyrekte durma noktasına geleceğini düşünüyor.
Öte yandan dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin, COVID-19 dalgasını kontrol altına almak için mücadele etmeye devam ediyor.
ING analistleri bir notta, “IEA, Çin’de petrol talebinin bu yıl günlük 420 milyon varil düşeceğini tahmin ediyor, bu da 1990’dan bu yana ilk yıllık düşüş olacak.” dedi. “Çin’in izlemeye devam ettiği, koronavirüse karşı sıfır tolerans politikası nedeniyle Çin’deki talep zarar gördü.”
Ayrıca Çarşamba günü Enerji Bilgi İdaresi tarafından açıklanan ve dünyanın en büyük tüketicisi olan ABD’deki ham petrol stoklarının geçen hafta beklenenden daha fazla arttığını gösteren veriler, yakıt talebinin zayıfladığına işaret etti.
Bununla birlikte Batı’nın, Moskova’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rus petrol şirketlerine yaptırım uygulaması ve Rusya’nın Kuzey Akım boru hattı üzerinden Batı Avrupa’ya gaz tedarikini durdurarak misilleme yapması, bazı ülkelerin kış aylarında enerjiyi karneye bağlamak zorunda kalacağı endişelerine yol açtığı için yapısal görünüm sıkı olmaya devam ediyor.
Eni CEO’su Claudio Descalzi Perşembe günü yaptığı açıklamada, sıcaklıkların ılıman seyretmesi halinde İtalya’nın Rusya’dan gaz almadan da önümüzdeki kışı “atlatabileceğini” söyledi.
Devlet kontrolündeki enerji devi, 2023’e kadar Rusya’dan ithal ettiği gazın yaklaşık %50’sini, 2023-2024’te %80’ini ve 2024-2025’e kadar da tamamını diğer kaynaklardan ikame etmeyi hedefliyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.