Stablecoin‘ler, tüm DeFi ve kripto ekosisteminin temel taşıdır. Nispeten değişken genel kripto para piyasasının aksine, stabilcoinler yatırımcıların fonlarını korumalarına yardımcı olmayı amaçlar. Bu iki bölümden oluşan makale, piyasadaki farklı stabilcoin türleri ile ilgili riskleri ve stabilcoinlerin geleceği hakkındaki düşüncelerimizi kavramayı amaçlamaktadır.
13 Eylül 2022 itibariyle, tüm pazardaki toplam stablecoin arzı yaklaşık 142.57 milyar dolar . USDT, USDC ve BUSD şu anda tüm stablecoin pazarında ezici bir lider konumda ve pazar payının %90’ından fazlasını işgal ediyor: USDT’nin toplam arzı 66.62 milyar dolar ve pazar payı %46 ;USDC’nin toplam arzı 43.02 milyar $ ve pazar payı %32’dir ; BUSD’nin toplam arzı 20.12 milyar $ ve pazar payı %12’dir .
Stabilcoinlerin sınıflandırılması
Stabilcoinlerin temel yükümlülüğü ABD doları ile olan sabitliği korumaktır. Bu hedefe ulaşma sürecinde, blok zinciri ölçeklendirmesi ve çapraz zincir köprü tasarımına benzer şekilde, stabilcoinler yavaş yavaş kendi sistemleri ile ortaya çıkmıştır: Bir stabilcoin protokolünün ademi merkeziyetçiliğe, istikrara ve sermaye verimliliğine sahip olması zordur.
Farklı protokoller tarafından yapılan farklı takaslara dayalı olarak, stabilcoin protokollerinin mekanizmaları çeşitlilik gösterir. ,
- Sabit paraları itibari paraya dayalı tam teminatlı sabit paralar,
- Kripto tabanlı tam teminatlı sabit paralar
- Kripto tabanlı yetersiz teminatlı sabit paralar
Olmak üzere üç kategoriye göre sınıflandırabiliriz.
Fiyat tabanlı tam teminatlı stablecoin
Fiyat tabanlı tam teminatlı mekanizma, en sezgisel ve istikrarlı tasarım mekanizmasıdır. Protokol, ABD doları alındığında aynı miktarda sabit para verir ve kullanıcılar, sabit paralarını kullandıklarında aynı miktarda ABD dolarını geri alabilir, bu da sabit paranın ABD dolarına sabitlenmesini garanti eder. Şu anda, bu tür stabilcoin, stablecoin pazarının %90’ından fazlasını işgal ediyor ve USDT, USDC, BUSD, TUSD gibi ana akım stabilcoinlerin tümü bu mekanizmayı kullanıyor.
USDT
USDT, Tether tarafından çıkarılan ABD doları sabitlenmiş bir sabit paradır. Yeterli nakit, şirket tahvilleri ve diğer düşük riskli likit varlıklarla sabitlenir. Tether, destek varlıklarının şeffaflığını sağlamak için düzenli olarak denetim raporları yayınlayacaktır. En son denetim raporu , 31 Aralık 2021 itibariyle, USDT ihracıyla oluşturulan 78.480.852.949$ borcun, sabit istikrarı koruyarak en az 78.675.642,677$ garanti edildiğini gösteriyor.Usdt hakkında daha detaylı bilgi için kanalımızdaki videoyu izleyebilirsiniz.
USDC
USDC, Circle tarafından çıkarılan bir USD stabil coinidir ve aynı zamanda sabitleyiciyi garanti etmek için 1:1 ABD doları cinsinden bir varlık tarafından desteklenmektedir. Circle, şeffaflığı artırmak için her ay bir denetim raporu yayınlar. Şu anda, en son denetim raporu , 2022 Mart sonu itibariyle dolaşımda 51.388.555.903 USDC olduğunu gösteriyor. USD varlıklarının değeri USDC’nin dolaşımdaki değerinden fazladır ve varlık türleri nakit ve kısa vadeli ABD devlet yükümlülükleridir ancak belirli ayrıntılar açıklanmamıştır.Usdc hakkında daha detaylı bilgi için kanalımızdaki videoyu izleyebilirsiniz.
BUSD
BUSD, New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı (NYDFS) tarafından onaylanan ve Binance tarafından Paxos ile ortaklaşa çıkarılan USD ile sabitlenmiş bir stabilcoindir. Paxos, teminat bilgilerini duyurmak için Aylık Onay Raporları yayınlayacaktır. Son rapor , 29 Nisan 2022 itibariyle BUSD’nin toplam ihraç tutarının 17.651.702.084.31 olduğunu, Rezerv Fonların değerinin 17.651.702.084.31 ABD Dolarından büyük olduğunu ve varlık türünün ABD doları ve ABD doları eşdeğeri olduğunu gösteriyor.Busd hakkında daha detaylı bilgi için paramuhendisi kanalımızdaki videoyu izleyebilirsiniz.
Kripto tabanlı tam teminatlı stablecoin
Kripto tabanlı tam teminatlı mekanizma, fiat bazlı tam teminatlı mekanizmaya benzer. Her iki mekanizma da stablecoin’in sabit kalmasını sağlamak için teminatın değerine güveniyor. Kripto varlıklarının oynaklığı nedeniyle, dayanak varlıkların fiyatı dalgalandığında teminatın değerinin çıkarılan sabit paranın değerini hala aşmasını sağlamak için genellikle aşırı teminatlandırma gerekir.
Şu anda, DAI, kripto varlıklarına dayalı en yaygın olarak kabul edilen tam teminatlı stablecoin’dir. Kullanıcılar, DAI oluşturmak için Maker Vault’a kripto para yatırabilir . Kullanıcılar DAI’yi iade edip belirli bir istikrar ücreti ödediğinde teminatlı kripto para birimlerini geri alabilirler. Şu anda Maker Vault’ta teminat olarak kullanılmasına izin verilen kripto para birimleri arasında ETH, WBTC, USDC vb. bulunmaktadır ve farklı teminatların gerektirdiği tasfiye oranı da farklı risklere göre farklılık göstermektedir. Maker protokolü, kullanıcının teminat-borç oranını belirlenen tasfiye oranı ile karşılaştıracaktır.
Tasfiye koşulları sağlandığında teminat ihalesi yapılacaktır. Açık artırmadan elde edilen DAI, borcun ve tasfiye cezasının geri ödenmesinde kullanılacaktır. DAI miktarı yetersiz olduğunda, kayıp Maker Buffer tarafından karşılanacaktır. Maker Buffer’daki DAI miktarı da yetersizse, Maker protokolü bir borç açık artırması yapacak ve sistem borcu geri ödemek için DAI elde etmek için yeni MKR jetonları basacaktır. 13 Eylül 2022 itibariyle, DAI’nin toplam dolaşımı 6,86milyar dolar , teminatlandırılmış şifreli varlıkların miktarı 9,62 milyar dolar ve ortalama teminat oranı %140.10’dir .
Kripto tabanlı, teminat altına alınmamış stablecoin
Kripto tabanlı yetersiz teminatlı stabilcoin veya algoritmikstabilcoinler, sermaye verimliliğini ve ihraç ölçeklenebilirliğini büyük ölçüde artırabilecek teminatlar yerine algoritmalara dayanan stabilcoinler çıkarmayı umuyor. Algoritmikstabilcoinler için en büyük zorluk, özellikle Terra’nın son çöküşünden sonra, sabit istikrarın nasıl sağlanacağıdır.
Kripto tabanlı, teminatsız en büyük stabilcoin şu anda Frax. Frax, ilk aşamada tam teminatlandırma mekanizmasınıbenimser. Kullanıcılar, 1 FRAX basmak ve teminatı geri almak için 1 FRAX kullanmak için 1 dolarlık varlıkları (çoğunlukla USDC gibi sabit paraları) teminat altına alır. Ancak sonraki fraksiyonel aşamada teminat oranı %100’ün altında olabilir.
Örneğin, teminat oranı %98 olduğunda, kullanıcıların 0,98 ABD doları varlıkları teminatlandırması ve bir FRAX basımı için 0,02 ABD doları FXS yakmaları veya 0,98 ABD doları varlıkları ve 0,02 ABD doları basılmış FXS’yi geri almak için bir FRAX kullanmaları gerekir. FRAX fiyatı 1 dolardan saptığında, kullanıcılar FRAX’in fiyatını sabitleyerek FRAX basımı veya itfasıyla arbitraj yapabilir. Bu mekanizma FXS’ninFRAX’ın oynaklığını emmesine izin verir, ancak FRAX’ın sabit sabitliğini korumak için,
Farklı mekanizmaların karşılaştırılması
İtibari paraya dayalı tam teminatlı sabit paralar, zincir üstü bir varlık olarak rezerv fiat para birimlerini doğrudan sardığından, istikrarı çok sağlamdır. Bununla birlikte, tam teminatlandırma, düşük sermaye verimliliği ile sonuçlanır ve banka gözetimi ve üçüncü taraf denetimleri gibi faktörler, bu tür sabit paraları merkezi kurumların yardımından ayrılamaz hale getirir. Buna karşılık, kripto tabanlı tam teminatlı sabit paralar daha merkezi değildir, ancak bu mekanizma, sabit istikrarı sürdürmek için daha fazla kripto varlık likiditesi gerektirir ve bu da daha düşük sermaye verimliliğine neden olur.
Stabilcoin’lerin sabit parasını korumanın nihai amacı, bu nedenle sermaye verimliliği ve ademi merkeziyetçilik bu aşamada ikincil hususlardır. Bu, USDT ve USDC’nin neden kullanıcılar tarafından kullanılan en yaygın sabit paralar olduğunu ve çoğu algoritmik sabit paranın aynı kaderi paylaştığını açıklıyor. Bununla birlikte, kripto pazarının sürekli gelişimi ile gelecekte stabilcoinlere olan talep şüphesiz artacaktır.
Varlık saklama denetiminin sınırlamaları, değerli kripto varlıklarının toplam miktarı ve diğer faktörler nedeniyle, kripto tabanlı ve itibari paraya dayalı tam teminatlı sabit paraların ihraç miktarı, düşük sermaye verimliliği nedeniyle sınırlanabilir. O zaman, sermaye verimliliği ve ademi merkeziyetçilik açısından daha iyi performans gösteren kripto tabanlı, teminatsız sabit paralar, büyük oyuncular olmak için iyi bir fırsata sahip olabilir.
Kripto piyasasını etkileyecek dört sonucu aşağıda özetledik.
1.) USDC ve USDT piyasaya öncülük etmeye devam edecek
Piyasa lideri olmasına rağmen USDT, Terra çöküşünün ardından dolar paritesini kısa süreliğine kaybettiği için zayıflık belirtileri gösterdi. USDT’ye olan güvensizlik, tarihsel şeffaflık eksikliğinden ve finansal istikrarına ilişkin endişelerden kaynaklanıyor olabilir. Veriler, büyük cüzdanların varlıklarını bunun yerine USDC’ye kaydırdığını gösterdi.
Hem USDT hem de USDC fiat destekli olsa da, USDC tarihsel olarak daha iyi sabitleme istikrarı ve ayrıca daha fazla denetim şeffaflığı göstermiştir. Kripto piyasası konsolide olmaya devam ettikçe, USDC, kullanıcılar için baskın seçenek olarak daha fazla yer edinmeye devam edecek.
2.) Yeni algoritmik stabilcoinler rüyayı kovalamaya devam edecek
Algoritmik stablecoin’ler, yalnızca sermaye açısından verimli değil, aynı zamanda fiat para birimlerine de bağımlı olmadığından, gerçek ademi merkeziyetçiliğe sahip bir kripto dünyası için sonsuza dek bir ölçüt olacak. Basis Cash, Fei ve şimdi UST gibi önceki başarısızlıklarla karşı karşıya kalsak bile, merkez bankaları ve geleneksel finansla herhangi bir bağı olmayan bir stablecoin yaratma fikri tamamen görmezden gelmek çok zor olabilir. UST’nin ölümüyle birlikte DAI, piyasadaki en merkezi olmayan stablecoin oldu. Ancak, DAI’nin aşırı teminatlandırılmış yapısı, USDC ve USDT ile aynı seviyede ölçeklenmesini zorlaştırıyor. Ayrıca, DAI için USDC gibi merkezi teminatların kullanılması tamamen ideal değildir. Mevcut odak şimdi FRAX ve USDD gibi kısmen teminatlandırılmış algoritmik stabil paralara kaydırıldı. Piyasanın tamamen merkezi olmayan ve ölçeklenebilir bir stabilcoin elde edebileceği güne kadar,
3.) Artan düzenleme
Terra’nın çöküşünden bu yana sabit paralar ve düzenleme iç içe konular olmuştur. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, “dijital varlıkların finansal sistem için risk oluşturabileceğinden” düzenleme için kamuoyu önünde baskı yaptı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, uyarılar yayınlayarak ve ayrıca kripto uygulama kanadının boyutunu artırarak sektöre baskı yapmaya başladı. Avrupa Merkez Bankası da daha geniş finansal istikrar için risk oluşturabileceğini ileri sürdü. Mevzuatın erken teklifleri, “federal olarak desteklenen bir banka veya ABD doları, ABD borcu veya diğer varlıklardan oluşan en az %100 rezerv varlıkları tutmayı kabul eden banka dışı bir banka tarafından verilen nitelikli sabit paralara verilen lisanslar olabileceğini öne sürdü. uygun nakit teminat olarak kabul edilenler”
4.) CBDC’lerin Ortaya Çıkışı
Terra’nın çöküşünden önce bile, küresel hükümet organları Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) fikri üzerinde kafa yoruyordu. Örneğin, Çin’in dijital bir renminbi’ye yönelik önemli ilerlemesi, çeşitli şehirlerde şu anda denemeler devam ettiği için iyi belgelenmiştir. ABD’de, hem Federal Rezerv Başkanı JeromePowell hem de Hazine Bakanı Janet Yellen, dijital bir dolar araştırmak için bastırdı. CBDC için mevcut odak, yerel ve sınır ötesi ödemeler üzerinedir ve söylemin şu anda büyük ölçüde özel stablecoin’ler tarafından işgal edilen diğer dijital finansal hizmetlere doğru genişlemesi muhtemeldir. CBDC’lerinstablecoin’lerin yerini alıp alamayacağını veya bir arada var olup olamayacaklarını tartışmak için şu anda çok erken olsa da, gelecekte merkezi otoritelerin artan katılımında mutlak bir kesinlik var.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.
Pingback: Tether, Gelişmekte Olan Pazarlar İçin XREX'e 18,75 Milyon Dolarlık Yatırım Yapıyor - Coin Mühendisi
Pingback: Paxos International Yeni Getiri Sağlayan Stablecoin "Lift Dollar" (USDL) ile Arjantin Pazarında - Coin Mühendisi