Kriptolar:
32413
Bitcoin:
$92.426
% 5.91
BTC Dominasyonu:
%57.3
% 0.74
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 0.71
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 92.426
BTC Dominasyonu:
% 57.3
Piyasa Değeri:
$3.28 T

ABD TÜFE, demir yolu ve hemşire grevleri, Peloton kargaşası – Piyasalarda neler oluyor?

ABD, Fed’in gelecek haftaki toplantısı için önemli bir girdi olan Ağustos ayı tüketici enflasyonu verilerini açıklayacak. Demir yolu grevi giderek büyürken Minnesota’da 15.000’den fazla hemşire %27 maaş zammı için grev yapıyor. Oracle’ın güçlü kazançları hisse senetlerini piyasa öncesinde canlı bir havada tutarken Barry McCarthy Peloton’da temizlik yapıyor. OPEC aylık raporunda küresel petrol talebine ilişkin son tahminlerini yayımlayacakken Rusya’nın yeni bir baş ağrısı var.

İşte 13 Eylül Salı günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. Enflasyon ülkesi

Haftanın en büyük olayı yaklaşıyor. ABD, Ağustos ayı için tüketici enflasyonu rakamlarını TSİ 15.30’da açıklayacak ve tüm bunlar Fed’in gelecek haftaki politika toplantısı için önemli olacak.

Analistler fiyatların aylık bazda, benzin fiyatlarının yaz aylarındaki zirvesinden bu yana uzun ve istikrarlı bir şekilde düşmesi sayesinde Mayıs 2020’den bu yana ilk kez, %0,1 oranında düşmesini bekliyor. Benzin fiyatları ay sonundan bu yana düşüşünü sürdürdü ve şu anda 13 haftadır düşüş halinde.

Bu, yıllık temel enflasyon oranını üst üste ikinci ay %8,1’e düşürecektir – yine de acı verici bir şekilde yüksek ancak Haziran’da gördüğü zirvenin tam bir puan altında.

Bununla birlikte asıl önemli olan, benzin fiyatlarını hariç tutan ve enflasyon baskılarının ekonominin geri kalanına ne kadar yayıldığını gösterecek olan çekirdek TÜFE rakamları olacak. Çekirdek TÜFE’nin aylık bazda %0,3 artarak Temmuz ayına kıyasla yavaşlama göstermemesi beklenirken yıllık temel oranın da %6,1’e yükselmiş olduğu düşünülüyor.

2. Demir yolu ve hastanedeki grevler

Enflasyon baskılarının gerçek dünyadaki kanıtlarını arayan herkes, bunları çalışma ilişkilerinin mevcut durumunda da kolayca bulabilir.

Sendikalar ve işverenler, son tur görüşmelerin ardından zorunlu “bekleme süresinin” sona ereceği Cuma günü öncesinde restleşmeye devam ederken ulusal bir demir yolu grevi hâlâ gündemde.

En büyük iki sendika, BLET ve SMART (IS:SMART) TD, iyileştirilmiş bir teklif için direnmeye devam ederken Amtrak, Salı gününden itibaren seferleri sınırlamaya başlayacağını ve nakliye şirketleri de güvenlik için gereken asgari personel seviyelerini garanti edemedikleri için Cuma gününden itibaren bazı tehlikeli yükleri almayı reddedeceklerini söyledi.

Öte yandan Minnesota’da yaklaşık 15.000 hemşire, üç yıla yayılmış %27’lik bir ücret artışı talebiyle Pazartesi günü üç günlük bir greve başladı. Bunun ABD tarihinde özel sektör sağlık çalışanları tarafından gerçekleştirilen en büyük grev olduğuna inanılıyor.

3. Oracle sonuçlarının beklentileri aşması ve Peloton’daki temizlik üzerine hisse senetleri yükselişte

ABD hisse senedi piyasaları, büyük enflasyon raporu öncesinde fiyatlardaki en kötü artış eğiliminin sona erdiğine dair güven hissiyle yükselişe geçerek kazançlarını artırıyor.

Dow Jones vadeli işlemleri 136 puan yükselirken S&P 500 vadeli işlemleri ve Nasdaq 100 vadeli işlemleri de aynı doğrultuda artış yaşadı. Üç ana nakit endeksi Pazartesi günü %1,3 oranında yükselmişti.

Bu havayı destekleyen bir gelişme, Pazartesi günü Oracle’dan (NYSE:ORCL gelen ve güçlü iş yatırımı modelini doğrulayan rapor oldu. Ayrıca liderliğinde büyük bir revizyon yaptığını duyuran Peloton (NASDAQ:PTON) da ilgi çekecek. Şirket, başkan ve kurucu John Foley’in yanı sıra şirketin baş hukuk ve ticaret yetkililerini görevden alacak. CEO Barry McCarthy, Pazartesi günü bir konferansta yaptığı açıklamada şirketteki “kanamayı durdurduğunu” söyledi.

4. Rusya’nın, güney kanadında yeni bir baş ağrısı var

Ukrayna’nın, geçen hafta sonu doğudaki Harkov kenti çevresinde elde edilen 6.000 kilometrekarelik kazanıma ek olarak ülkenin güneyinde 500 kilometrekarelik bir alanı daha geri aldığını iddia etmesi ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hükümeti üzerindeki baskı arttı.

Savaşın Avrupa üzerindeki etkisi, Alman ZEW ekonomik hissiyat endeksinin bir kez daha düşerek 2008’den bu yana gördüğü en düşük seviyeye gerilemesiyle daha da görünür hale geldi.

AB’nin Rus gazına bağımlılığını kırmaya çalıştığı ülkelerden biri olan Azerbaycan’ın, tarihsel olarak Rusya’nın güvenlik garantilerine güvenen komşu Ermenistan’a saldırı başlatmasıyla istikrarsızlık, eski Sovyetler Birliği’nde daha da yayıldı.

Putin bu hafta içinde Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile görüşmeye hazırlanırken bu çatışmalar jeopolitik durumu daha da karmaşık hale getiriyor.

5. Dolar düşerken petrol yükseldi; OPEC raporu bekleniyor

Ham petrol fiyatları, risk hissiyatındaki geniş çaplı iyileşmeye paralel olarak yükseldi (bu durum dolar endeksindeki bir başka düşüşe de yansıdı; endeks şimdi geçen haftaki zirvesine göre yaklaşık %3 düşmüş durumda).

Piyasa için önemli gelişmeler, önümüzdeki birkaç saat içinde yayımlanacak olan OPEC’in aylık raporu ve TSİ 23.30’da açıklanacak Amerikan Petrol Enstitüsü stok verileri olacak.

Reuters’in daha önce bildirdiğine göre yüksek ham petrol fiyatları, daha fazla sondaj yapılmasını teşvik ettiğinden Permiyen havzasındaki üretim Ağustos ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

WTI vadeli işlemleri %1,1 artışla 88,77 dolar olurken Brent %1,1 artışla 95,04 dolara yükseldi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir