Investing.com – Bitcoin (BTC) fiyatı, geçen haftaki sert düşüşten sonra bu hafta 50.000 doların üzerinde kalmaya çalışıyor. Bugün satıcılı başlayan Bitcoin piyasası, sabah saatlerinde 49.700 dolar seviyesinde el değiştiriyordu. Son bir haftalık fiyat değişimi ise yüzde 12 oranında değer kaybına işaret ediyor.
Bunun yanında Bitcoin hakimiyet oranı, yüzde 40’a kadar düşerek bu yıl 3. kez dip seviyeyi görmüş durumda. Çeşitli analiz siteleri arasında farklı ölçümler görülürken bazı sitelerde BTC hakimiyet oranının bu hafta yüzde 37’ye kadar düştüğü belirtildi. Ayrıca bu yılın dip seviyelerinde olan Bitcoin pazar payı oranı, 2018 yılının Nisan dönemindeki orana denk gelmesiyle dikkat çekiyor.
Bitcoin hakimiyeti yeniden yılın dip seviyelerinde
Bitcoin hakimiyet oranındaki düşüş, Bitcoin’e olan talepteki azalmanın bir göstergesi olarak görülebilir. Kripto paraların toplam sermaye değerinin aynı oranda azalmaması, altcoinlere olan talebin artışı şeklinde sonuçlanabilir. Ancak düşüşün sebebine bağlı olarak bu durum bir kesinlik ifade etmez.
Bitcoin, 2021 yılına girilirken piyasanın ortalama yüzde 70’ine hakimdi. Mayıs ayına kadar piyasa hakimiyetinde düşüş gören Bitcoin, bu yıl ilk olarak Mayıs ortasında yüzde 40 seviyesine inerek dip seviyeyi görmüştü. Ardından 2021 Ağustos dönemine kadar yüzde 47’ye kadar yükselebilen Bitcoin hakimiyet oranı, Eylül ayı ortasında bir kez daha yüzde 40’lık dip seviyeyi test etti.
2021’in son çeyreğinde talep artışı, Bitcoin hakimiyetini yeniden yüzde 47’ye kadar yükselttikten sonra son olarak bu hafta BTC hakimiyetinin 3. kez yüzde 40 oranında yılın en düşük seviyelerine gerilediği görülüyor.
Bitcoin hash oranı toparlanıyor
Bitcoin hash oranı ise geçen haftaki düşüşün ardından geri çekildikten sonra bu hafta yeniden toparlanma aşamasına girdi. Blockchain verilerine göre şu an Bitcoin hash oranı, 180 EH/s olarak kaydedilen en yüksek seviyesinden yüzde 4 oranında düşük ve 172 EH/s olarak kaydedildi. Ancak geçmiş veriler, Bitcoin hash oranıyla Bitcoin fiyatının birbirinden bağımsız değişkenler olduğunu göstererek birbirini direkt etkileme özelliği olmadığına işaret ediyor.
Bitcoin hakimiyet oranı, BTC fiyatı için her zaman bir ölçü olarak görülmüyor. Zira yıl başından bu yana görülen keskin düşüş sırasında Bitcoin fiyatı, bugünkü fiyata göre ortalama yüzde 60 oranında değer kazanmış durumda. Ancak en büyük altcoin olan Ethereum fiyatı, bu sene yüzde 484 oranında değer artışıyla Bitcoin’den çok daha iyi performans gösterdi.
Diğer yandan geçmiş veriler, altcoinlerin toplu olarak değer kazanımının bir Bitcoin rallisinin ardından geldiğini gösteriyor. Örneğin 2017 yılında Bitcoin, ilk kez 20.000 dolara ulaştıktan sonra 2018 yılında altcoin piyasasında muazzam bir yükseliş görülmüştü.
Ancak 2021 yılında dinamikler, çok farklı durumda. Altcoin piyasası, kripto para endüstrisinde gelişen DeFi, NFT ve bu sektörlere bağlı olarak son ilgi odağı olan Metaverse sektörüyle daha da derinleşmiş durumda. Bu yükselen değerler, BTC hakimiyeti düşerse altcoin sezonu başlar anlatısını daha karmaşık hale getiriyor.
Peki, altcoin piyasasını nasıl etkiler?
Altcoin piyasasına hakim olan Ethereum’un performansı, bu pazarın genel durumu hakkında bazı bilgiler verebilir. Bu bağlamda Ethereum’un Bitcoin’e karşı durumuna bakarsak ETH/BTC paritesinde yaklaşık 2 senedir yükselen bir trendin olduğundan bahsedebiliriz. ETH/BTC, bugün 0,087 değeriyle Mayıs 2018 dönemi zirvesini aşmış durumda. Mayıs 2018 döneminde BTC hakimiyet oranının dip seviyelerde olması dikkat çekiyor. Ayrıca bu sene ETH/BTC’nin diğer zirveleri de Mayıs ve Eylül ayında gerçekleşti.
Bu dönemlerde de Bitcoin hakimiyeti yukarıda değindiğimiz gibi yüzde 40’lık dip seviyelerinde bulunuyordu. Grafikler, BTC hakimiyetinin dip seviyelerine inene kadar altcoin piyasasında bir değerleme olduğunu gösteriyor. Şimdiye kadar ise ortalama yüzde 40 seviyelerine kadar düşen hakimiyet oranı görüldükten sonra BTC talebinin arttı. Bu da altcoin pazarında değer düşüklüğüne işaret etti.
Şimdi piyasa katılımcıları, Bitcoin hakimiyetinin yeniden dip seviyelerden nasıl hareket edeceğini merakla bekliyor.
Yazar: Günay Caymaz
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.