Kripto para ekosisteminin en eski protokollerinden EOS ağı, bugünlerde önemli bir dönemden geçiyor.
Block.One’un devre dışı bırakılmasından sonra topluluk, EOS ağını yeniden yapılandırmak için yoğun çaba sarfediyor. Son gelişmelere göre Block.One’ı uzaklaştırma sürecinin son aşaması olarak EOSIO’nun Antelope adıyla yeniden markalaşması gündeme geldi.
Geçmiş yıllarda EOS topluluğu, EOSIO’nun ana şirketi Block.One’ın vaatleri doğrultusunda büyük bir heyecana sahipti. Şirket, ekosistemin en sağlam hisse ispatı ağını geliştirme planlarını duyurmuştu. Ancak işler yolunda gitmedi ve Block.One, her geçen gün hedeften uzaklaşarak EOS topluluğunun umutlarını yitirmesine neden oldu.
Nihayetinde büyük umutlarla çıkılan yolda Block.One, EOS ağını büyütmek yerine ağa zarar veren bir etki oluşturdu. Tüm bu gelişmelerin sonucunda EOS topluluğu, ağa zarar verdiği kanısına vararak Block.One devre dışı bırakarak kontrolü ele geçirmeyi başardı.
EOS Network Foundation CEO’su Yves La Rose, geçtiğimiz günlerde ağı nasıl ele geçirdikleri konusunda bazı açıklamalar yaptı. Rose, Twitter gönderisinde Block.One’un 4,1 milyar dolar fon topladığını, ancak bu fonun EOS’un geliştirilmesi için kullanılmadığını da sözlerine ekledi. Şimdi geçmişteki tüm olumsuz gelişmeleri geride bırakmak isteyen topluluk yeni bir dönem için hazırlanıyor.
EOSIO, Antelope olarak yeniden markalaşacak
EOS ağı, Block.One’dan ayrıldıktan sonra ağın korunması ve gelişiminin devam etmesi gibi önemli bir konu gündeme geldi. Topluluk, şimdi buna çözüm olarak bir hard fork gerçekleştirecek ve yeniden markalaşacak. Ağ için son derece önemli olan hard fork’un 21 Eylül tarihinde gerçekleşmesi bekleniyor.
EOS ekosistemindeki tüm ağların birleştirilmesi hedeflenen hard fork ile birlikte EOSIO protokolü, Antelope olarak yeniden markalaşacak ve bu yeni protokol, topluluk tarafından işletilen bir Blockchain olarak çalışacak.
Antelope protokolü, “Delegated Proof-of-Stake” consensus mekanizmasıyla çalışacak ve bu yolla EOS ağını iyileştirmek ve yeni uygulamalar geliştirmek için bir koalisyon kurulacak. Yeni protokole geçiş ile birlikte EOS için planlanan gelişmelerin başında Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ile uyumluluk, Cosmos ekosisteminde konuşlanan Blockchain ağlarıyla iletişim protokolü oluşturmak gibi hedefler bulunuyor.
Tüm bu gelişmelerin EOS ekosistemine yeni bir heyecan getirmesi bekleniyor. Ayrıca kontrol, topluluğun eline geçeceği için ağın daha merkezsiz ve açık kaynak kodlu olarak devam edecek olması da önemli bir faktör olarak görülüyor.
EOS fiyatında son durum
EOS, Temmuz ayında 0,9 dolardan başlayan trend sonunda geçen hafta 1,94 dolara kadar yükselerek fiyatını iki katına çıkardı.
Ağustos ayının son haftasında düzeltmeye giren EOS, bu sefer zirve seviyesinden yüzde 30 düşerek 1,34 dolara geriledi. Bugün ise EOS’un dip seviyelerden gelen talep ile yüzde 5’in üzerinde değer artışı söz konusu.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.