Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$99.024
% 2.43
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 99.024
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

Kripto paralar son günlerde düşüş etkisinden neden kurtulamıyor?

Investing.com – Volatil yapısıyla bilinen kripto para piyasaları, geçen haftanın sonuna doğru bir kez daha sert satışlara maruz kaldı. Yeni hafta başlangıcında da düşüşün etkisi sürerken piyasada satışların devam ettiği görülüyor.

Kripto para piyasasının sert bir şekilde etkileyen satış dalgasının olası sebepleri arasında ise Çin emlak devi Evergrande’nin finansal yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğine dair açıklamaları ana sebep olarak görüldü. Bunun yanında Omicron varyantına yönelik endişelerden dolayı kısıtlamaların geri gelme endişesi tüm finansal piyasaları olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Mt.Gox borsası mağdurlarına ödenecek Bitcoin tazminatların nakde çevrilme olasılığına karşı süregelen endişeler de piyasa tarafından tartışılırken ABD SEC tarafından yapılan yorumların da piyasalarda olumsuz havanın oluşmasına katkı bulunduğu düşünülüyor.

Evergrande kripto para piyasaları için de sorun olmaya devam ediyor

Çin’in en büyük ikinci emlak şirketi olan Evergrande, bilindiği gibi bir sürede borç kriziyle karşı karşıya. 4 Aralık Cumartesi günü dev emlak şirketinden finansal yükümlülüklerini yerine getirilmesinin garanti edilmesinin imkansız hale geldiği yönündeki bir açıklama geldi. Bu açıklama, geleneksel piyasaların kapalı olduğu hafta sonuna denk düştü. Ancak 7 gün 24 saat işlem yapılabilen kripto para piyasaları, hafta sonu gelen bu açıklamayı hızlı şekilde fiyatladı ve Cumartesi günü toplam sermaye değerinin yüzde 20’ye kadar gerilediği bir düşüş görüldü.

Diğer yandan Çin’in en büyük inşaat firmalarından birinin olası iflasının sadece Çin ekonomisini değil küresel piyasaları da olumsuz etkileyeceği düşünülüyor. Küresel bir krize yol açma ihtimali olan böyle büyük çaplı bir şirketin iflas riskine karşın Çin hükümetinin Evergrande’ye yardım etmemesi, küresel endişeleri daha da artırabilir.

Kripto para piyasası düşüşünü tetikleyen diğer olumsuz haberler

Geçtiğimiz günlerde bilim insanları tarafından yeni bir koronavirüs varyantının ortaya çıktığı haberleriyle geleneksel piyasalarla birlikte kripto paralarda da şok satışlar görüldü. Ardından gelen açıklamalar, belirsizliğin devam ettiğini gösterdi. Bu belirsizlik ortamında Aralık ayına giren kripto piyasalarında zaten bir satış baskısı mevcuttu.

Diğer yandan ABD SEC kripto yatırımcılarının yeterince korunmadığı tezini savunmaya devam ediyor. Bu bağlamda SEC, düzenleme yetkisi konusundaki ısrarını sürdürüyor. Ayrıca ABD’de altyapı tasarısının yasalaşmasıyla kripto endüstrisindeki şirketlere olan baskıların artacağı yönde endişeler de mevcudiyetini koruyor.

Bunun yanında etkisinin ne kadar şiddetli olacağı net olarak bilinmese de Mt.Gox Bitcoin tazminatları da piyasalarda konuşulan düşüş etkileri arasında bulunuyor. Mt.Gox mağdurlarına ödenecek tazminat tutarı 7 milyar dolar değerinde Bitcoin’e denk geldiğinden mevcut hacme göre buradan gelecek olası satışların kolay eritilebileceği görüşü de hakim. Bu, Mt.Gox’un diğer nedenlere göre artık daha zayıf kalmasını sağlıyor.

Kripto paralar güvenli liman mı riskli varlıklar mı?

Sonuç olarak Çin ve ABD merkezli gelişmeler, geleneksel finans piyasalarını etkilediği gibi uzun bir zamandır kripto para piyasalarını da doğrudan etkiler duruma geldi. Diğer yandan olumsuz haberlere karşı yatırımcıların ilk tercih olarak satış yolunu seçmesi, kripto paraların altın ikamesi olarak bir güvenli liman olma özelliğini de zayıflatıyor.

Mevcut durum göz önüne alındığında kripto portföylerinin endişe ortamında azaltılması, kripto varlıklarının riskli varlık statüsünü korumasını sağlıyor. Her ne kadar riskli varlık olarak görülse de son aylarda Bitcoin’in dünya çapında artan enflasyona karşı bir koruma olarak kullanıldığı gerçeği de göz ardı edilmiyor. Kripto piyasaları, tüm bu karışık duygular içinde volatil hareketlerine devam ederken kripto paraların 2022 yılında da küresel gelişmelere bağlı fiyatlanması bekleniyor.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir