Kripto piyasasına ilgi duyan herkesin merak ettiği bazı sorular vardır. Bunların çoğu da doğal olarak piyasanın dominant karakteri olan Bitcoin (BTC) hakkındadır. Örneğin, BTC’nin değerini ne belirler, nelerden etkilenir ve fiyatı neden bu kadar değişken? Peki, Bitcoin’in fiyatı sıfıra düşerse ne olacak? İşte merak ettiğiniz soruların cevapları…
Bitcoin’in değeri nasıl oluşur?
Arz ve talep olarak adlandırılan piyasa güçleri Bitcoin’in fiyatını etkiler. Daha fazla satıcı olduğunda fiyat genellikle düşer veya bunun tersi de geçerlidir. Bitcoin (BTC), dolar, pound, euro ve yen gibi itibari para birimlerinin aksine herhangi bir hükümet veya yasal kuruluş tarafından verilmeyen dijital bir paradır. BTC’yi oluşturmak, depolamak ve taşımak için dağınık bir kullanıcı ağı ve kriptografik protokoller gereklidir.
Yatırımcılar, ticari işlemlerini aracı yerine doğrudan gerçekleştirirler. Peer-to-peer ağ, ticaret kısıtlamalarını ortadan kaldırır ve ticareti kolaylaştırır. Satoshi Nakamoto ilk olarak 2008 yılında, Ocak 2009’da piyasaya sürülen dünyanın ilk kripto para birimini önerdi.
Bitcoin’i kabul eden işletmelerin sayısı her geçen gün artıyor ve ona gerçek bir piyasa değeri veriyor. Ancak, güvenlik sorunları ve oynaklık nedeniyle BTC’nin önünde ciddi şekilde engeller var. Popülerliğinin zirvesindeyken bile, Bitcoin’in değerini ne belirler? Bitcoin’in fiyatını kim belirler? Bitcoin’in gerçek bir değeri var mı? Bunlar gibi yaygın sorulara kesin cevaplar bulmak zor.
Fiyatı doğal olarak, diğer mal ve hizmetlerin fiyatını etkileyen aynı piyasa dinamikleri belirler. Yani arz ve talep, Bitcoin’in değerini de belirler. Satıcılardan daha fazla alıcı varsa fiyatlar muhtemelen yükselecektir, veya bunun tersi olacaktır. Ayrıca, Bitcoin fiyatının tek bir varlık tarafından belirlenmediğini ve tek bir yerde alınıp satılamayacağını da unutmamak gerekir. Arz ve talebe bağlı olarak, her piyasa veya borsa fiyatını belirler.
Bitcoin’in fiyatını hangi faktörlerin etkilemesi mümkün?
Bitcoin’in fiyatını etkileyen çeşitli faktörler arasında BTC’nin arz ve talebi, diğer kripto para birimleri ve haberler arasındaki rekabet, üretim maliyeti ve düzenleme yer alıyor.
Arz ve talep
Ekonomide geçmişi olanlar arz ve talep kanununun farkındadır. Ancak, bu kavrama aşina değilseniz, anlamanıza yardımcı olalım. Bu yasaya göre, arz ve talep piyasa güçleri, belirli bir emtianın piyasa fiyatını ve miktarını belirlemek için birlikte çalışır. Örneğin, fiyat arttıkça ekonomik bir malın talebi azalır ve satıcılar daha fazlasını üretecektir veya tam tersi.
Bitcoin yarılanması adı verilen bir olay, BTC arzının düştüğü, BTC talebinin arttığı durum gibi Bitcoin’in fiyatını etkiler. Yüksek talebin bir sonucu olarak, BTC’nin fiyatı yukarı doğru hareket edecektir.
Ayrıca Bitcoin, Satoshi Nakamoto tarafından 21 milyon BTC hard cap (üst sınır) ile yaratıldı. Bununla birlikte, madenciler, bu sınıra ulaşıldıktan sonra işlemleri onaylamak için artık yeni Bitcoin almayacaklar. Dört yıllık blok ödüllerinin yarıya indirilmesi, bu noktada BTC fiyatını etkilemeyebilir. Bitcoin’in değerini belirleyecek şeyler onun yerine gerçek hayattaki uygulamaları olacak.
Rekabet ve haberler
BTC, Ethereum (ETH) gibi altcoin’ler ve Dogecoin (DOGE) gibi meme coin’leri ile rekabet ederek portföy çeşitlendirmesini yatırımcılar için çekici hale getiriyor. Mevcut kripto para birimlerindeki herhangi bir yükseltme, Bitcoin’in mevcut tek dijital para birimi olduğu tamamen farklı bir senaryonun aksine BTC’nin fiyatını düşürebilir. Medya nedeniyle, olumlu bir görünüme sahip kripto varlıkları satın almak ve gölgeli bir geleceğe sahip olanları görmezden gelmek isteyebilirsiniz.
Üretim maliyeti
Bitcoin için üretim maliyetleri, altyapı giderlerini, madencilik için elektrik ücretlerini ve matematiksel algoritmanın zorluk seviyesini içerir. BTC’nin algoritmalarındaki çeşitli zorluk seviyeleri, para biriminin üretim hızını yavaşlatabilir veya hızlandırabilir, bu da Bitcoin’in arzını etkiler ve bu da fiyatını etkiler.
Düzenleme
Kripto para birimi düzenlemelerinin fiyatı etkilemesi mümkün. Düzenlemeler, El Salvador gibi yasal bir para olarak kabul eden ülkelerden, kripto işlemlerini resmen yasaklayan Çin’e kadar sürekli değişiyor. Belirli bir hükümetin kripto para birimlerine karşı kararıyla ilgili endişeler varsa, BTC fiyatı düşebilir. Ek olarak, düzenleyici belirsizlik yatırımcılar arasında korku yaratacak ve Bitcoin’in değerini daha da düşürecektir.
Bitcoin fiyatı neden bu kadar değişken?
Bitcoin’in gerçek değerine ve BTC’nin gelecekteki değerine ilişkin bir belirsizlik var. Bu da onu oldukça değişken bir varlık haline getiriyor. Sınırlı miktarda Bitcoin var ve her gün azalan miktarda yeni BTC üretiliyor. Sabit bir fiyatı korumak için talebin bu enflasyon oranına uyması gerekir. Bitcoin pazarı, diğer endüstrilere kıyasla oldukça küçüktür. Bu yüzden medya haberlerinin tek başına fiyatını yukarı veya aşağı çekmesi mümkün. Örneğin, Tesla’nın BTC’yi kabul etme isteği hakkındaki haberler, değerini artıracak veya tam tersi, Bitcoin’in fiyatını oldukça değişken hale getirecek.
Benzer şekilde, Bitcoin Blockchain’inin durdurulduğuna dair bir tweet, değerini düşürür. Ardından Bitcoin işlem hacmi gelir. Peki, yüksek oynaklığı göz önüne aldığımızda Bitcoin fiyatı sıfıra gitmesi mümkün mü? Teknik olarak mümkün. Çünkü, BTC’nin fiyatı, ABD doları veya başka herhangi bir gerçek dünya varlığı gibi herhangi bir itibari para birimine bağlı değil. Fiyat çökmelerine karşı hassastır. Ancak Coinmuhendisi.com’dan takip ettiğiniz üzere Terra USD gibi algoritmik stablecoin’lerin de piyasa türbülansı yaratabileceğini gördük.
Bununla birlikte, BTC durumunda böyle bir felaket olayının gerçekleşmesi için, birçok kırmızı bayrak önceden görünecektir. Yatırımcıların fonlarını korumalarına izin vermek amacıyla yaygın bir boğa piyasası gibi. Ayrıca, karmaşık Bitcoin mimarisini yok etmek kolay değil. Ancak ölçeklenebilirlik sorunlarının geleceğini riske atması da olası. Öte yandan bu, BTC fiyatının aniden sıfıra düşeceği anlamına gelmiyor.
Bitcoin fiyatı sıfıra düşerse ne olur?
BTC’nin fiyatı sıfıra düşerse, traderları, kurumsal yatırımcıları ve diğer dijital para birimlerinin fiyatını etkiler. Ayrıca, kripto para birimi işletmelerini ve tüm finansal sistemi de etkileyecektir. Şimdi, BTC’nin fiyatının sıfıra düştüğünü varsayarsak, diğer kripto para birimlerinin fiyatını etkileyecektir. Sonuç olarak, birçok yatırımcının, yatırım türlerine bağlı olarak, kayıpları azaltmak için çekilmesi muhtemel.
Büyük kurumsal yatırımcılar, portföylerini çeşitlendirmek amacıyla giderek daha fazla yatırım yaptıkları için özellikle risk altında. Bu arada, zarara en çok maruz kalanlar, daha yakın zamanda yüksek fiyatlara veya kripto türevlerine yatırım yapanlar olacak. Marj çağrılarını yerine getirmek için diğer varlıkları tasfiye etmeleri gerekecek.
Müşterilerin, Coinbase, Binance vb. gibi kripto işletmelerini etkileyen çökmekte gibi görünen bir sisteme olan inancını kaybetmesi olası. Bu şirketlere yapılan yatırımların da tamamen durması olası. Veya önemli ölçüde düşmesi mümkün. Ek olarak, bu tür işletmeler artık onları işletmek ve genişletmek için gerekli personeli işe almaz. Ayrıca, müşterilere ödeme yapmayı veya paralarını çekmeyi askıya alması mümkün.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.