Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$98.560
% 1.24
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 98.560
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

BETAM’ın ikinci çeyrek büyüme tahmini yüzde 5,6

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, (BETAM) Prof. Dr. Ozan Bakış ve Araştırma Görevlisi Uğurcan Acar tarafından hazırlanan “İkinci Çeyrekte de Yüksek Büyüme” başlıklı Ekonomik Büyüme ve Tahminler: Haziran 2022 notunu yayımladı.

Raporda, GSYH tahmininde kullanılan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış değişkenlere bakıldığında hizmet sektörüne olan talep ve elektrik tüketiminde yüzde 4 azalış gözlemlerken, yatırım beklentilerinin pozitif olduğu görüldü.

Geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında imalat sanayi üretiminde yüzde 12,2, hizmet sektörü talebinde ise yüzde 8,2 artış olacağı hesaplandı.

Yüksek büyüme

Kesinleşen Ocak, Şubat ve Mart ayı GSYH öncü göstergeleri ile yapılan hesaplamalara göre 2022 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine oranla GSYH’nin yüzde 5,6 oranında büyümesi bekleniyor. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle yapılan hesaplamalarla ise 2022 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla GSYH’nin yüzde 0,9 büyüyeceği tahmin edildi.

IMF Türkiye ekonomisi için 2022 yılı büyüme tahminini yüzde 2,7’ye düşürürken, Dünya Bankası ve OECD ise sırasıyla yüzde 2,3 ve yüzde 3,7’ye yükseltti.

Tüketici kredileri azaldı

2022 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla ÖTV’de yüzde 10’u aşan bir artış, kredilerde ise yüzde 7 civarında bir azalış tahmin edildi.

Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre bakıldığında konut kredileri, tüketici kredileri ve kredi kartlarında dörtte biri aşan azalmalar hesaplandı. Sanayi üretiminde ise artışlar söz konusu.

Kamu harcamalarında yüksek artış

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veriye göre, 2022 yılının ikinci çeyreğinde kamu yatırım harcamalarında yüzde 10,7 artış öngörüldü.

Yıllık bazda kamunun yatırım harcamalarında ise yüzde 42 gibi çok yüksek bir artış hesaplandı.

Dış ticarette görünüm olumlu

2022 yılının ikinci çeyreğinde, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret rakamlarına bakıldığında ihracatta yüzde 8,4’lük artış, ithalatta ise yüzde 2,9 azalış öngörülüyor. Geçen çeyrek dış ticaret dengesi aleyhine olan gelişmelerin bu çeyrekte lehte olması öngörüldü.

Bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla bakıldığında ise ihracatın yüzde 14,2 artmasını, ithalatın ise sırasıyla yüzde dış ticaret dengesi lehine yüzde 1,4 azalma tahmin edildi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir