Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$98.814
% 2.28
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 98.814
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

Eski ABD Hazine Bakanı Summers: Enflasyonun düşmesi için işsizlik yükselmeli

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers’tan ABD’de yüksek seyreden enflasyonla ilgili farklı bir analiz geldi.

Summers Londra’da yaptığı bir konuşmada, ABD’de enflasyonun düşmesi için beş yıl boyunca yüzde 5’in üzerinde bir işsizlik yaşanması gerektiğini söyledi. Summers, “Başka ifade ile söylersek enflasyonun düşmesi için iki yıl yüzde 7,5 seviyesinin üzerinde ya da beş yıl yüzde 6 ya da 1 yıl yüzde 10 işsizlik görmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Summers daha önce yaptığı agresif sıkılaşma çağrılarını da yineledi. Summers, ABD’nin enflasyonu kontrol altına almak için daha önce Paul Volcker döneminde yapılan sert sıkılaşma döngüsünün tekrarlanması gerektiğini ifade etti.

Volcker sert bir resesyon yaratmıştı

1979’da Jimmy Carter döneminde göreve başlayan Volcker 1983 yılında Ronald Reagan döneminde de 2. kez başkan olarak atanmıştı.

Volcker ilk başkan olduğu dönemde çift hanelere ulaşan enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını yüzde 21,5 ile benzeri görülmemiş seviyelere yükseltmişti.

Volcker’in faiz artışı sonrası işsizlik oranı yüzde 10,8’e çıkmış, ekonomi de resesyona girmişti. Enflasyon zirveden düştüğünde oluşan hasar nedeniyle Volcker da sayısız düşman kazanmış, çiftçiler traktörleriyle Fed binasının önüne giderek protesto etmiş, otomobil satıcıları satış yapamadıkları gerekçesiyle kendisine protesto amacıyla araba anahtarlarını göndermişti.

Enflasyon 1983 yılında yüzde 4’ün altına indiğinde kendisine yönelik tepkiler de azalmıştı. Volcker’ın adımları hala tartışılsa da enflasyon o dönemden bu yana kontrol altında kaldı.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir