Yakın tarihli bir kripto raporuna göre, en iyi günlerimiz henüz gelmedi. İşte altcoinler, non-fungible token (NFT) alanı ve web3’lere değinilen Andreessen Horowitz (a16z)’in “The State of Crypto” isimli raporuna yönelik detaylar…
Web3 kavramı, raporda nasıl ele alınıyor?
a16z raporu, öncelikle web3 alanını ele alıyor. Çokça duyduğumuz web3’ün, tam olarak ne alama geldiğini anlamak, büyük önem taşıyor. Web 1, internetteki açık protokoller hakkındaydı. Bu ağda, değer, kullanıcılara ve geliştiricilere atfedilirken herkes kullanabilir. Web 2 alanında, bu değerin çoğu Google, Facebook, Amazon vb. gibi bazı büyük teknoloji şirketlerine aittir. Web 3, ilk internet değerlerinin geri geldiği yer. Web 2 uygulamasının işlevselliğinin çoğu ile merkezi olmayan bir internetin topluluk yönetişim değerleri sağlanıyor.
a16z ayrıca, mevcut internetin neden bir yanda merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC’leri), sosyal kredi sistemini geliştiren kusurlu diktatörlükler, öte yandan hiçbir kâr amacı gütmeyen dev teknoloji oligopollerini olduğunu gösteriyor.
Raporun bir sonraki bölümünde “yenilik döngüleri” olarak adlandırılan konu yer alıyor. Teknolojiyi fiyattan ayırmak bazen zor olabilir çünkü beğensek de beğenmesek de ayrılmaz bir şekilde bağlantılılar. Bu, konsepti, piyasa değeri, geliştirici etkinliği, başlangıç etkinliği ve sosyal medya etkinliğinin farklı hacimlerini karşılaştırdıkları başka bir düzeye taşıyor. Piyasa değerine yansıdığı gibi, fikir, fiyatın kripto alanındaki diğer bileşenleri yönlendirdiğidir. Bunlara GitHub’daki eğitim, özel yatırımcılardan toplanan fon miktarı ve sosyal medyada kripto hakkında konuşanlar dahildir. Bu, inovasyon geri bildirim döngüsüdür.
Popüler altcoinler ve arkasındaki Blockchain’ler: İşte karşılaştırma
a16z raporunun ilerleyen sayfalarında, çeşitli Blockchain’lere değinilmiş gibi görünüyor. Bu Blockchain’ler hakkında Solana (SOL) ve BNB Chain gibi ağların Ethereum’dakinden çok daha fazla kullanıcı ve günlük işlem sergilediği konusu yer alıyor. Yedi günlük bir ortalamada, Ethereum kullanıcıları bir sonraki en yakın Blockchain BNB zincirinde ödenen fiyatların on katından fazlasını ödüyor. Bazıları bunu, Ethereum Blockchain’inin sürdürülemez derecede pahalı olduğunun kanıtı olarak gösterebilir.
Ethereum kullanım talebinin kripto alanında biraz merkeziliğe işaret ettiği iddia edilirken diğer layer-1 ağlarının düşük ücretleri de dikkat çekiyor. Raporda, Ethereum, Solana, Polygon, BNB Chain, Avalanche ve Fantom ağları, günlük işlem ve aktif adres sayısı açısından karşılaştırıldı. Bu aşamada benzer bir yörüngede ilerlemiş gibi görünen diğer tek Blockchain Solana. Avalanche da lansmanından bu yana oldukça iyi büyüyor gibi görünüyor.
DeFi, NFT’ler, stablecoin’ler için sırada neler var?
a16z raporunda, non fungible tokenların erken aşamada olduğuna değiniliyor. Ethereum ağı üzerindeki NFT hacimlerinin haftalık bazdaki değişimini gösteren aşağıdaki grafik yayınlanarak, ikincil ve ana satışların neredeyse bir yıldır zirveye yükselemediğine dikkat çekiliyor. Ancak satıcı ve alıcı sayılarındaki düşüş, yeniden toparlanıyor gibi görünüyor.
Merkeziyetsiz finans (DeFi) alanında ise kurum, bu alanı merkezi finans alanı ile karşılaştırarak toplam kilitli miktar açısından DeFi’ın büyük bankaların arasında olabileceğini aktarıyor. Bir varlığa dayalı stablecoin’lere gelindiğinde ise kuruluş, algoritmik stablecoin’leri en merkeziyetsiz olarak tanımlarken, rezervlere dayalı olanları daha güvenilir şekilde belirledi. Coinmuhendisi.com olarak da bildirdiğimiz üzere algoritmik bir stablecoin olan Terra USD (UST), çöküşü ile alana şok dalgaları yaydı.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.