Geçen hafta fiyatlar kısa bir süreliğine 2.000 dolarda direnci test ettiğinden bu yana, altın piyasası yaklaşık %5 kaybetti. Piyasa, 1.900 doların üzerinde desteği koruduğundan yeni yükseliş ivmesi çekmek için mücadele ediyor. Bununla birlikte, bir uluslararası banka, değerli metalin yılın geri kalanında iyi desteklendiğini düşünüyor.
“Altın, enflasyondan korunma ve güvenli liman olarak yüksek talep görüyor”
Pazartesi günü, Commerzbank sağlam bir ilk çeyrek performansının ardından yıl için altın tahminini artırdığını duyurdu. Alman bankası, değerli metalin bu yıl ortalama 1.900 dolar civarında olacağını ve fiyatların ikinci çeyrekte 2.000 dolara geri döneceğini öngörüyor. Commerzbank altın fiyatlarının 2023’te ise ortalama 1.200 dolar olacağını tahmin ediyor.
Commerzbank değerli metal analisti ve Pazartesi günkü raporun yazarı olan Carsten Fritsch, altının geçtiğimiz hafta güçlü bir satış baskısı görmesine rağmen, yılın başından bu yana hem tahvilleri hem de hisse senetlerini geride bırakarak en iyi performans gösteren varlıklardan biri olduğunu söylüyor. Analist, şu değerlendirmeyi yapıyor:
Altın, bu nedenle enflasyondan korunma ve güvenli liman olarak yüksek talep görüyor. Bu, altın ETF’lere güçlü girişlerde yansıtılıyor. Tahvil faizlerindeki eşzamanlı büyük artış ise altın fiyat artışını durduramadı, sadece yavaşlattı.
“Altın, artan ters rüzgarlar karşısında iyi performans gösteriyor”
Yatırım talebine bakıldığında Carsten Fritsch, altına dayalı borsa yatırım fonlarının 14 hafta ardışık girişler gördüğüne ve ilk çeyrekte 269 ton altın artışı ile 2020’nin üçüncü çeyreğinden bu yana en büyük artışına işaret ettiğine dikkat çekiyor.
Analist, 1.900 dolar civarında işlem gören altının, hem ABD doları hem de tahvil getirilerinin birkaç yılın en yüksek seviyelerine yükselmesiyle artan ters rüzgarlar karşısında iyi performans göstermeye devam ettiğini kaydediyor. Coinmuhendisi.com olarak bildirdiğimiz üzere ABD doları endeksi sağlam bir şekilde 101’in üzerine çıkarak iki yılın en yüksek seviyesinde işlem görüyor. Aynı zamanda, tahvil getirileri geçen hafta bir miktar zemin kaybetmeden önce kabaca %3 arttı.
Ancak Carsten Fritsch, getiri eğrisinin geçen ay önemli ölçüde düzleştiğini ve Federal Rezerv’in agresif para politikası yolunun ABD ekonomisini durgunluğa itebileceğine dair endişeleri artırdığını da belirtiyor. Analiste göre, bu durum, altın fiyatının yakın zamana kadar getiri artışını bu kadar iyi absorbe edebilmiş olmasının da bir açıklaması olabilir.
“Enflasyon uzun vadede daha yüksek bir seviyede kalabilir”
Enflasyonun hız kesmeden yükselmeye devam etmesi de altın fiyatlarına yardımcı oluyor. Federal Rezerv, önümüzdeki iki toplantısında faiz oranlarını 50 baz puan artırmayı beklese de, merkez bankası yine de enflasyon eğrisinin gerisinde kalacak. Analist, konuyu şu şekilde yorumluyor:
Enflasyonun uzun vadede daha yüksek bir seviyede kalması muhtemel. Bu da reel faiz oranlarını azaltıcı bir etkiye sahip olacak. Merkez bankalarının kilit faiz oranlarını enflasyon oranlarının çok üzerine çıkarmaya hazır olup olmadıklarını göreceğiz. Buna ek olarak, daha zayıf ekonomik veriler, faiz oranlarının vadeli işlem piyasalarında beklendiği kadar artırılıp artırılmayacağı konusunda şüpheler uyandırabilir.
Carsten Fritsch’e göre savaştan sonra altın, cazibesini kaybedebilir
ABD dolarına gelince, Carsten Fritsch, altın ve doların çekici güvenli liman varlıkları olduğunu ve Rusya’nın Ukrayna ile savaşının küresel ekonomik büyüme üzerindeki ağırlığıyla aynı yönde ilerlemeye devam edebileceğini söylüyor. Analist, ileriye dönük olarak, enflasyonun izlediği yol ve Doğu Avrupa’daki savaşın altın fiyatlarını yönlendirecek en büyük iki faktör olduğunu ifade ediyor. Analist, görüşlerini şu şekilde açıklıyor:
Bununla birlikte, savaşın sona ermesinden sonra, güvenli liman olarak altına olan ilginin azalması muhtemel ve altın ETF’leri, yılın başından bu yana kaydedilen girişlerin en azından bir kısmını tersine çevirecek çıkışlar görecek. O zaman altın fiyatında düşüş beklenir. Çünkü fiyatlanan faiz artırımları ve tahvil getirilerinin daha yüksek olacağı beklentileri daha fazla etki eder.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.