BMO Capital Markets tarafından hazırlanan bir rapora göre, altın, Federal Rezerv’in agresif sıkılaştırma planıyla bir şekilde dengelenen yüksek enflasyon ve jeopolitik risklerin olduğu bir ortamda işlem görüyor.
“Altın fiyatlarının 1.800 doların üzerinde kalmasını bekliyoruz”
Bunun altın için anlamının, 1.800 dolarlık yeni bir taban fiyat olduğunu belirten BMO’nun analistlerine göre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan serpinti ve artan durgunluk korkuları, çok az gevşeme belirtisi gösteren on yıllık yüksek enflasyon, giderek daha şahin bir Fed’den kaynaklanan olumsuz altın hissiyatına, hisse senetlerinde bir toparlanma ve doların güçlenmesine ağır basıyor. Analistler, görüşlerini şu şekilde açıklıyor:
Altın, makroekonomik sağlık ve politika yönüne ilişkin bir gösterge veren veri açıklamaları ve merkez bankası yorumlarıyla büyük olasılıkla hırpalanmaya devam edecek. Ancak bu raporda vurgulandığı gibi, şimdi altın fiyatlarının 2023 ortasına kadar 1.800 doların üzerinde kalmasını bekliyoruz.
BMO, altının bu yıl yeni bir rekor seviyeye ulaşacağını tahmin ediyor
Coinmuhendisi.com haberlerinde de yer verdiğimiz üzere, altının 2022 için ana itici güçleri durgunluk endişeleri, artan enflasyon ve jeopolitik belirsizlik. Öte yandan, ana rüzgarları agresif para politikası sıkılaştırması ve yüksek ABD doları.
Bu ortamda, değerli metalin psikolojik olarak önemli seviye olan 2.000 dolar seviyesini bu yıl iki kez aşmaya teşebbüs etmesinden sonra, BMO altının bu yıl yeni bir rekor seviyeye ulaşacağını tahmin ediyor.
Durgunluk sinyalleri + enflasyon
ABD’de enflasyon yıllık %8,5 ile 1981’den bu yana en yüksek hızda seyrediyor. Buna karşılık, Fed’in bu yıl için sırasıyla %2,6 ve %2,3’lük tahminlerinden %4,3 ve 2023 için %2,7 öngörmesiyle enflasyon beklentileri de yukarı yönlü sürpriz yaptı. Analistler, “Bu enflasyon tahminleri, gelecek yılın sonuna kadar 250 baz puanın üzerinde kümülatif sıkılaştırma içeriyor” diyor.
BMO, Fed’in artan fiyat baskılarına Mayıs ve Haziran aylarında yapılacak sonraki iki FOMC toplantısında 50 baz puanlık iki büyük artışla yanıt vermesini bekliyor. Ardından Fed’in toplantı başına 25 puanlık artışlarla devam etmesi muhtemel. Bu, büyük ölçüde piyasa konsensüs tahminleriyle uyumlu.
Fed’in şahin politika duruşu ışığında, merkez bankasının kendisinin bu yıl için ekonomik büyüme tahminlerini önceki %4’ten %2,8’e düşürmesiyle birlikte artan resesyon endişeleri var. BMO analistleri, şunları söylüyor:
2 ve10 yıllık ABD Hazine getiri eğrisinin son tersine çevrilmesi, ekonomi için uğursuz bir işareti temsil ediyor. Ancak, tartışmasız daha uygun olan eğrinin tamamen sıfırlanması. İki yıllık getiriler, yılın başından bu yana ~175 baz puan, 1980’lerin başından bu yana en hızlı artış ve 10 yıllık getirilerde ~115 baz puanlık artışı büyük ölçüde aştı.
“Önümüzdeki 6 ay boyunca altın iyi bir şekilde desteklenecek”
Rapora göre, yıl geçtikçe Fed ve Avrupa Merkez Bankası’nın da enflasyon tahminlerini yukarı, büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmeye devam etmesi çok muhtemel. “Yatırımcılar portföy riskini azaltmanın yanı sıra enflasyona karşı korunmaya çalıştıkça, durgunluk sinyallerinin altının yatırım tezini desteklemeye yardımcı olması gerekir” diyen analistler, şu açıklamayı yapıyor:
Merkez bankasının bu enflasyonist gücü dizginlemek için sıkılaştırmasının altından bir miktar parlamaya başlamasından önce, önümüzdeki ~6 ay boyunca altın fiyatlarının daha yüksek enflasyon baskılarıyla iyi bir şekilde destekleneceğini düşünüyoruz.
BMO’ya göre değerli metal talebi soğuyabilir
BMO, Fed’in agresif sıkılaştırmasına yanıt olarak bir ‘taper tantrum‘ (tapering sinir krizi) olasılığının düşük olduğunu, ancak altın talebinin soğuyabileceğini de sözlerine ekliyor. Altın, enflasyon yükseldiğinde tipik olarak iyi performans gösterir, ancak enflasyonist baskılar arttıkça merkez bankalarının para politikasını daha fazla sıkılaştırması gerekir ve doğal olarak daha yüksek faiz oranları (diğer her şey eşit kalır), getiri sağlamayan külçeyi elde tutmanın fırsat maliyeti artırır. BMO’nun analistleri, şu değerlendirmeyi yapıyor:
Bu durum, Fed’in şaşırtıcı derecede şahin bir duruş benimsediği Mart ayındaki FOMC duyurusunun ardından altının güçlenmesiyle kanıtlanan, yatırımcıların yön bulmaya çalıştıkları bir muamma.
ETF’lerin 2021’de 173 ton çıkış kaydettikten sonra yılın ilk çeyreğinde 269 ton net giriş bildirdiği altın talebi şimdiye kadar güçlü görünüyor. Rapora göre, altın hisse senetleri de düşük performans gösterdikten sonra popülerlik kazanıyor. 2021 yılına kadar altın yatırımcıları arasında ortak bir soru, ’emtia fiyatı sürekli olarak güçlüyken bile altın hisse senetleri neden düşük performans gösterdi? Analistler, “Rusya-Ukrayna ihtilafının daha yakın zamanda tırmanmasına kadar durum gerçekten de böyleydi” diyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.