Profesyonel analistlere göre, Bitcoin (BTC) 40.000 dolar civarında gezindiği için ‘kritik bir kavşakta’. İşte önümüzdeki haftalarda kripto piyasasını kuracak veya kıracak faktörler
Kripto piyasasında neler oluyor?
Bitcoin 2022 başladığından beri aylardır uzun bir bekleme düzeninde. 2021’in aşırı oynaklığı bir dereceye kadar buharlaşmış gibi görünüyor. Yatırımcılar, fiyatların uzun vadeli yükseliş trendini sürdürmek için yeterince düzelip düzelmediği veya piyasayı sıfırlamak için başka bir keskin düşüşe ihtiyaç olup olmadığı konusunda toplu olarak karar veremiyor gibi görünüyor.
Bitcoin nereye giderse, daha geniş kripto varlık piyasası geniş anlamda takip etme eğiliminde. Ayrışma büyüleri vardır ve diğer kripto paralardaki hareketler daha dramatik olma eğiliminde, ancak seyahat yönü genellikle aynı. Örneğin, Bitcoin bu yıl yaklaşık 40.000 doları tutmak için yaklaşık %16 düşerken Solana (SOL), Cardano (ADA) ve Avalanche (AVAX) gibi daha küçük, iyi işlem gören altcoin’ler bu süre içinde %30-40 arasında değer kaybetti.
Durumun bir başka ilginç yönü Coinmuhendisi.com haberlerinde de yer verdiğimiz üzere, kriptonun artık geleneksel piyasalarla önceki döngülere göre daha fazla pozitif korelasyon sergilemesi. Varlık fiyatlarına ilişkin beklentiler göz önüne alındığında, özellikle teknoloji sektörü olmak üzere hisse senetlerinin nasıl performans gösterdiğini hesaba katmak önemli hale geldi. Bu yılın başlangıcından bu yana, Bitcoin S&P 500 ile tamamen adım adım ilerledi. Geçen yıl, ikisi zamanın yarısında birlikte hareket etti.
“Jeopolitik, kriptoyu daha önce görülmemiş bir dereceye kadar etkiliyor”
Hacimce dünyanın en büyük on kripto borsasından biri olan Huobi Araştırma Enstitüsü’nün analizi, piyasayı yönlendiren bazı önemli faktörleri belirledi ve fiyatın buradan nereye gidebileceğini ölçmeye çalıştı. Baş araştırmacı William Lee, şunları söylüyor:
Şu anda 40.000 doların altında olan Bitcoin (BTC)’nin düşen fiyatı, Mart başında başlayan kripto para birimi boğa piyasasının gerçekten bitip bitmediğini merak etmeye sevk ediyor. Piyasa kritik bir kavşakta ve bu, Bitcoin’in gelecekteki fiyat yönünü belirleyecek.
Makro bir perspektiften bakıldığında William Lee’ye göre, birçok vatandaş Ruble’nin devalüasyonunun ve ABD ve AB’nin yaptırımlarının etkilerini hafifletmek için Rus Rublesini BTC ile takas ettiğinden, Mart ayında BTC’nin fiyatında artışa yol açan para birimi ikame etkisi oldu.
“Bitcoin ve kripto para piyasası şu anda kritik bir kavşakta”
Bitcoin için tekniklerin aynı zamanda ‘üçlü tepe’ desen oluşturma olasılığı ile karmaşık bir tablo çizdiğini belirten William Lee, şu açıklamayı yapıyor:
Teknik analiz açısından bakıldığında, BTC’nin 2020’nin ikinci yarısında üçüncü boğa piyasası koşusuna başlamasından bu yana iki zirve yaşadığı ve şu anda üçlü zirveye uygun olarak üçüncü bir zirveye dönüşecek şekilde konumlandığı gözlemlenebilir.
Ancak analist, genellikle B dalgası olarak adlandırılan bu dalgaya, esas olarak Rusya/Ukrayna savaşının neden olduğunu söylüyor. “Bu dalga genellikle son ‘kaçış dalgası’ olarak adlandırılmıştır” diyen analiste göre, bu nedenle, fiyat gelişmeye ve bu üçüncü zirveyi oluşturmaya devam ederse, fiyat B dalgasından C dalgasına değiştikten sonra piyasa muhtemelen keskin bir düşüş gözlemleyecek.
William Lee ayrıca, işlerin nereye gidebileceğine dair ipuçları sunan Göreceli Güç Endeksi’ne de işaret ediyor. Piyasanın alt çizgiye etkili bir atılım oluşturmadığını gösteren son fiyat düşüşüne rağmen, BTC’nin genel fiyatının hala artığını hatırlatan analist, şunları söylüyor:
Mevcut RSI endeksi 50’nin altında, zayıf bir piyasaya işaret ediyor. Ancak bu rakam henüz 30’un altına düşmedi. Bu da piyasanın henüz aşırı satım statüsünde olmadığı anlamına geliyor. Her şeyden önce, kripto para piyasası şu anda kritik bir kavşakta. Fiyat kanalda devam ederse B dalgası devam edecek; Aksi takdirde piyasa daha da sert düşecek.
Marcus Sotiriou’ya göre balinaların Bitcoin satışları endişe verici
İngiltere merkezli dijital varlık komisyoncusu GlobalBlock’ta analist olan Marcus Sotiriou, kriptonun şu anda ABD’deki enflasyon okumalarına tepki verdiğini belirtiyor. Durum böyle devam ederse, kripto piyasalarındaki koşulları ölçmek için borsaya daha çok benzeyen çok daha yapılandırılmış ve tutarlı bir yol sunuyor. Analist, şu değerlendirmeyi yapıyor:
Bitcoin ve S&P 500, Mart ayına ait ABD TÜFE verilerinin yayınlanmasından sonra düştü. Yıllık TÜFE %8,5 arttı, bu beklenen %8,4’ün üzerinde ve son 40 yılda bir başka rekor yüksek TÜFE verisi. Bu, manşetlere konu olan ve dolayısıyla bu yıl baş gösteren bir durgunluk endişesini daha da artıran şeydi. Ancak, TÜFE verilerinin boğa olduğunu düşünüyorum.
Ancak Sotiriou, ‘balinaların’ satış yapmasıyla mevcut aralığın aşağı yönde kırılabileceğinden korkmak için bazı nedenler de tespit etti. “Bitcoin dün 41.000 doların üzerinde konsolide olduğu için dün yükselmesine rağmen, zincir içi ölçümler endişe için bazı nedenler gösteriyor” diyen analist, Glassnode’dan elde edilen verilerin, balina adreslerinin sayısının son bir hafta içinde önemli ölçüde azaldığını gösterdiğini söylüyor. Analist, şu hususlara dikkat çekiyor:
Bu dönemde, en az dört balina Bitcoin’lerini sattı. Bu önemsiz görünebilir, ancak bu adreslerin her biri 400 milyon dolardan fazla Bitcoin sattı. Bu, bakılması gereken önemli bir ölçüm, çünkü balinalar tipik olarak piyasanın yönünü kontrol etme gücüne sahip
Bununla birlikte Marcus Sotiriou, aşırı korku ve olumsuz duygulara ulaşılması nedeniyle kısa vadede kripto piyasası için hala iyimser.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.