Kripto para piyasasında 7-11 Eylül haftası oldukça yoğun geçecek. ABD piyasalarının kapalı olacağı pazartesinin ardından Fed’i etkileyebilecek enflasyon verileri, Türkiye ve Avrupa merkez bankalarının faiz kararları ve önemli ağ güncellemeleri art arda gelecek. Bitcoin ve altcoinlerde fiyatlamaların hızlanabileceği bir hafta bizi bekliyor.
Pazartesi: ABD Piyasaları Kapalı, BONK İçin Kritik Gün
Haftanın ilk günü ABD’de İşçi Bayramı nedeniyle New York Stock Exchange ve Nasdaq kapalı olacak. ABD hisse ve tahvil piyasaları salı günü yeniden işlem görecek.
Kripto piyasası ise açık kalacak. Bu nedenle düşük likidite koşulları, hafta başındaki fiyat hareketlerini normalden daha sert hale getirebilir.
Aynı gün Upbit’in BONK’u delist etmesi bekleniyor. Bu gelişme özellikle BONK yatırımcıları açısından takip edilecek başlıklardan biri olacak.
Salı: Büyük Veri Öncesi Piyasa Beklemede
Salı günü takvimde doğrudan öne çıkan büyük bir merkez bankası kararı bulunmuyor. Ancak piyasa, çarşamba ve perşembe günlerinde gelecek kritik gelişmelere hazırlanacak.
Özellikle ABD’de faiz beklentileri son istihdam verisinin ardından yeniden değişmiş durumda. Dolayısıyla haftanın ortasındaki tahvil ve enflasyon gündemi, Bitcoin başta olmak üzere riskli varlıklarda fiyatlamayı belirleyebilir.
Çarşamba: Hazine ve Solana Gündemde
ABD Hazine Bakanlığı, uzun vadeli devlet tahvili geri alımlarının operasyon başına miktarını en az 4 milyar dolara çıkaracak. Programın 4 Kasım’a kadar sürmesi bekleniyor.
Buradaki amaç Fed’in politika faizini değiştirmek değil. Hazine, uzun vadeli tahvil getirilerindeki yükselişi ve bunun mortgage, otomobil kredileri gibi uzun vadeli borçlanma maliyetleri üzerindeki baskısını azaltmaya çalışıyor.
Aynı gün Solana’nın Transaction V1 yükseltmesinin gerçekleşmesi bekleniyor. Bu nedenle SOL tarafında yalnızca fiyat değil, ağ güncellemesine ilişkin beklentiler de takip edilecek.
Perşembe: Faiz Kararları Arka Arkaya Geliyor
Haftanın en yoğun günü perşembe olacak.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 10 Eylül’de saat 14.00’te faiz kararını açıklayacak. TCMB’nin resmi takviminde de toplantı tarihi 10 Eylül olarak yer alıyor.
Ardından Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı gelecek. ECB’nin resmi takvimine göre karar 10 Eylül’de 14.15 CEST’te açıklanacak; bu Türkiye saatiyle 15.15’e denk geliyor. Basın toplantısı ise Türkiye saatiyle 15.45’te başlayacak.
Aynı gün ABD’nin ÜFE verisi açıklanacak. BLS takvimine göre ağustos ayına ilişkin üretici fiyatları verisi 10 Eylül saat 08.30 ET, yani 15.30 TSİ’de yayımlanacak.
Faiz kararları ve ÜFE aynı güne denk geldiği için perşembe günü dolar, tahvil getirileri ve kripto piyasasında hareketlilik artabilir.
Kripto tarafında bir başka önemli gelişme de MultiversX’in Supernova yükseltmesi olacak. EGLD yatırımcıları açısından ağ güncellemesi haftanın teknik açıdan öne çıkan gelişmelerinden biri.
Ayrıca STX tarafında Genesis Bond devreye girecek ve Bitcoin staking süreci başlayacak. Stacks’in açıklamasına göre Genesis Bond’un başlangıcı yaklaşık 10 Eylül’e denk geliyor ve ilk dönem Bitcoin staking mekanizmasının devreye alınmasını hedefliyor.
Cuma: Haftanın En Kritik Verisi Açıklanıyor
Haftanın son işlem gününde piyasanın odağında ABD enflasyonu olacak.
Ağustos ayına ilişkin ABD TÜFE verisi 11 Eylül’de saat 15.30 TSİ’de açıklanacak. BLS, verinin 08.30 ET’de yayımlanacağını doğruluyor.
Bu veri özellikle Fed’in eylül toplantısı öncesindeki son önemli enflasyon göstergelerinden biri olacak. Enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi faiz artışı ihtimalini güçlendirebilirken, daha zayıf bir rakam para politikasına ilişkin baskıyı azaltabilir.
Haftanın sonuna gelindiğinde piyasa aynı anda birkaç farklı gelişmeyi fiyatlamış olacak: ABD Hazine’sinin tahvil geri alımları, merkez bankalarının faiz kararları, ÜFE ve TÜFE verileri ve önemli blockchain güncellemeleri.
Bu nedenle 7-11 Eylül haftasında Bitcoin için yalnızca fiyat grafiğini takip etmek yeterli olmayabilir. Dolar, tahvil getirileri ve faiz beklentilerindeki değişim, kripto piyasasının yönünü belirlemede en az fiyat kadar önemli olacak.
Bu içerik genel piyasa verilerine dayanır ve yatırım tavsiyesi değildir. Kendi araştırmanızı yapmanızı öneririz.
Son Dakika kripto para haberleri için hemen tıkla.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.



kıyamet koptu kopacak